vrijdag, juli 19

Onside/offside: een light-versie van de VAR op komst

Pinterest LinkedIn Tumblr +

OFFSIDE

*Het Referee Department heeft het doelpunt van Vetlesen zondag op Union goedgekeurd. Volgens mij kan het Referee Department niet lezen. Het reglement zegt dat je een doelman niet mag hinderen als hij de bal met de hand in het spel brengt. Vetlesen steekt zijn been hoog in de lucht en hindert zo overduidelijk doelman Moris. Hij staat op ongeveer twee meter afstand, maar daar zeggen de Laws of the Game niets over. Als dit niet ‘hinderen’ is, wanneer wordt het dan hinderen? Als de aanvaller op een halve meter staat? Is het dan niet gewoon OOK gevaarlijk spel?

*Er mag alweer geen Belgische referee naar het EK deze zomer. Het is al van het WK in 2010 geleden dat ons land een scheidsrechter had op een EK of WK. Kan geen toeval zijn.

*Een beetje goed nieuws, maar toch vooral triest nieuws. Inter verzekerde zich in de Milanese derby van een nieuwe landstitel. Minder vrolijk is dat Inter een schuldenlast torst van 600 miljoen euro en daarmee net boven AC Milan – met een schuldenberg van 400 miljoen – eindigt.

*Nottingham Forest heeft zich verder in de problemen gewerkt met berichten over de refs op de sociale kanalen van de club.

*RB Leipzig blijft de meeste gehate club van Duitsland. In Heidenheim hadden de supporters van de thuisclub boterzuur in het uitvak gegooid en dat ruikt niet echt lekker. De haat heeft te maken met het feit dat Leipzig de 5O+1-regel omzeild heeft. 50+1 staat voor het aantal aandelen dat fans in een club hebben. Joeri Mulder gooide ten onrechte Bayer Leverkusen op dezelfde hoop. Leverkusen en Wolfsburg (VW) zijn historische uitzonderingen. Het zijn eigenlijk fabrieksploegen. Zij zorgen voor ‘soziale Umsorge’: er wordt geen misbruik gemaakt van geld van Bayer of VW en ze zijn zelfregulerend. Daarom spelen ze zelden kampioen. Bayer is aan zijn eerste landstitel toe.

*Met Alasdair Bell, de assistent-secretaris-generaal van FIFA, verdwijnt een van de laatste serieuze mensen uit de top van de wereldvoetbalbond. En dat terwijl Gianni Infantino de verbeteringen die hij doorvoerde na zijn aantreden in 2015 een voor een aan het afbouwen is. Zo komen er weer meer comité’s, zodat hij nieuwe postjes kan uitdelen aan zijn vriendjes en het beleid nog meer naar zijn hand kan zetten.

In totaal zijn 35 nieuwe zitjes te verdelen. Dat betekent bij elke bijeenkomst ook telkens 35 kamers in een 5-sterrenhotel en 35 business zitjes op het vliegtuig. Geen wonder dat de Fifa steeds meer matchen wil organiseren. De clubs en de spelers moeten er voor opdraaien.

*In Engeland worden de replays afgeschaft in de FA Cup. Niet onlogisch zal je denken nu er weer Europese wedstrijden bij komen, maar een slechte zaak voor kleinere clubs. Zij zien de kans op een lucratieve replay verdwijnen.

*Nahuel Guzman, de ballenvanger van het Mexicaanse Tigres, is voor elf wedstrijden geschorst door de bond omdat hij vorige zondag als invaller met een laserpen zijn opponent Esteban Andrada van Monterrey belaagde. De partij eindigde op 3-3.

*John Barnes, de wizzard op links die in de legenarische partij tussen Engeland en België op het WK 1990 de lat trof, mag geen bedrijf meer leiden. Hij betaalde tussen 2018 en 2020 immers geen belastingen als zaakvoerder.

*Twee spelers uit de Premier League zijn aangehouden op beschuldiging van verkrachting.

*De Duitse titel voor Bayer Leverkusen is vooral een ontgoocheling voor Kingsley Coman. De Fransman mocht elf jaar op rij landstitels vieren, achtereenvolgens met PSG, Juventus en Bayern München. Eigenlijk zijn het er zelfs twaalf, want in 2015-2016 speelde hij tot januari voor Juventus vooraleer naar Beieren te verhuizen. Beide clubs werden dat seizoen kampioen.

ONSIDE

*Als het klopt, is het positief nieuws. Anders is het verschrikkelijk. John Textor, eigenaar van RWDM, Lyon en het Braziliaanse Botafogo, heeft geprobeerd de Braziliaanse Senaat ervan te overtuigen dat Palmeiras zijn titels van 2022 en 2023 behaalde door het omkopen van scheidsrechters. Detail: Textor (58) verscheen met een arm in een mitella na een ongeval bij het skaten. De voorzitter van Palmeiras vindt dat Textor uit het voetbal moet verbannen worden.

*Fabio Cannavaro is de nieuwe trainer van Udinese. Het is pas de tweede trainersopdracht van de aanvoerder van de Squadra Azzurra, die in 2006 de wereldtitel won. Vorig seizoen degradeerde hij met Benevento.

*Hopelijk ook een item dat in het juiste vak staat. In de Britse Midland Football League verzekerde Highgate United zich van een plaats in de play-offs ten koste van Studley FC. Highgate moest zijn laatste wedstrijd van de reguliere competitie tegen Bewdley Town met minstens 12 goals verschil winnen. In minuut 83 kwam de 0-12 op het bord. We mogen er niet aan denken wat er hier zou gebeuren bij zo’n afloop, maar Studley FC liet weten dat het Highgate alle succes toewenste in de play-offs.

*Begin maart dreigde Doncaster Rovers als 20ste in de League Two degradatie nog nauwelijks te kunnen ontlopen. Tien overwinningen op rij (een nieuw clubrecord) later staan ze echter vijfde en mogen deelnemen aan de play-offs om te stijgen. Van de 20ste naar de 5de plaats in 49 dagen.

*The Cymru Premier, de hoogste afdeling van het Welshe voetbal, introduceert volgend seizoen de VAR Lite. Een ‘light’ versie. Wat moeten we ons daar bij voorstellen? De oplossing voor veel problemen?

*De anti-sportwashinggroep NoSaudiToon heeft het stadsbestuur van Newcastle gevraagd een straat in de buurt van St James Park te vernoemen naar Jamal Khashoggi, de Amerikaans-Arabische journalist van The Washington Post die door het Saudische regime letterlijk in mootjes werd gehakt.

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply