maandag, april 22

Onside/offside: de Superliga is definitief dood

Pinterest LinkedIn Tumblr +

OFFSIDE

*In de jongste zes seizoenen hebben slechts zes landen een kwartfinalist voor de Champions League geleverd: Engeland 11, Spanje 10, Duitsland 8, Italië 4, Frankrijk 4 en Portugal 3. Dit seizoen is dit de verdeling per land van de kwartfinalisten van de drie Europese bekers: Engeland 5, Italië 4, Spanje 3, Duitsland 3, Frankrijk 3, Griekenland 2, België, Portugal, Turkije en Tsjechië 1. Info van Jurriaan van Wessem.

*Theodore Theodoridis, de secretaris-generaal van Uefa, stelde voor om de loting voor de eerste ronde van de nieuwe Champions League af te schaffen. Hij wilde dat de acht bestgeplaatste clubs hun tegenstanders mochten kiezen. Dit krankzinnig idee werd gelukkig afgevoerd.

De loting wordt echter zo complex dat de computer het zal overnemen. Dus geen ex-iconen meer die balletjes uit de potten halen. Uit met de complottheorieën over koude en warme balletjes. Alleen zal de computer nog voor meer verdachtmakingen zorgen.

*Na het Champions Leagueduel dussen Arsenal en FC Porto was er een incident tussen de coaches. Volgens Sergio Conceiçao had Mikel Arteta iets lelijks gezegd over zijn moeder. Waar of niet waar, wie zal het zeggen? Ik heb echter mijn idee over de ex-speler van Standard. Ik was meer dan een decennium geleden getuige van een beschamend voorval in de perszaal van de Rouches. Sergio wilde met zijn vrouw en één van zijn zonen, een jongen van een jaar of acht, misschien tien, na een wedstrijd via de trap in de perszaal naar de kleedkamers. Een brave man van minstens 70 uit het (lagere) bestuur van Standard – ik ben zijn naam kwijt maar hij stond bekend als de goochelaar – hield vrouw en kind tegen. Na een korte discussie begon de Portugees op de brave man te kloppen. Dit is niet van horen zeggen, maar zelf gezien.

*Real Madrid weigert spelers af te staan voor het olympisch voetbaltoernooi. Iets wat reglementair kan, omdat er dit jaar een EK en een Copa Amerika wordt georganiseerd. Het betekent ook dat als Mbappé – zoals algemeen aangenomen – naar de Koninklijke verhuist, hij niet voor Frankrijk zal spelen in Parijs.

*Dankzij de kwalificatie van West Ham voor de eindfase van de Conference League staat het zo goed als vast dat Engeland volgend seizoen vijf clubs heeft in de Champions League.

*De Fifa besliste om het WK onder-17 de komende vijf jaar ieder jaar in Qatar af te werken.

*In Nederland wordt politiechef Frank Paauw de nieuwe bondsvoorzitter. Dat lokte hevig protest uit bij de fans. ‘Gastvrij en veilig voetbal’, zoals de KNVB en de clubs dat beogen? Laat dat gastvrij alvast maar weg, zo heet het.

*Geruisloos willen de grote ploegen de competitie hervormen. Uiteraard in hun eigen voordeel.

*Je hebt pech en je hebt heel veel pech. We wensen Luca Oyen in ieder geval een volledig herstel toe.

*Nadat we vorige week de lof zwaaiden van de (Belgische) doelmannen, gingen er heel wat keepers deze week in de fout. Dat doen we dus best niet meer.

*Met Gilbert Bodart gaat het van kwaad naar erger. We kunnen alleen maar nederig het hoofd buigen en hopen dat er voor hem toch nog wat licht aan het einde van de tunnel is.

ONSIDE

*De Super League is dood en komt nooit meer terug. Dat betekent niet dat er nooit een Europese competitie met alleen maar topclubs komt, maar wel dat ze niet de Super League zal heten. De Deense Superliga eiste de merknaam op en kreeg gelijk van de EU.

*Sensatie in de DFB-Pokal. In een van de halve finales staat Saarbrucken, de nummer 9 uit de derde Bundesliga, tegenover FC Kaiserlautern, de nummer 15 van de tweede Bundesliga. De derdeklasser schakelde Borussia Mönchengladbach uit, nadat het eerder ook al Bayern München en Eintracht Frankfurt uit het bekertoernooi knikkerde. In de andere halve finale neemt Bayer Leverkusen, de gedoodverfde, toekomstige kampioen, het op tegen tweedeklasser Fortuna Dusseldorf.

*Oostenrijk, een van de tegenstanders van Oranje op het EK, heeft drie spelers uit de selectie gehouden voor de komende interlands vanwege homofobe uitlatingen. Excuses werden niet aanvaard wegens te laat.

*Victor Fernandez wordt de nieuwe coach van Real Zaragoza? So what? Toch bijzonder. Het is al de vierde keer dat hij de club, waarmee hij in 1995 de Europacup voor Bekerwinnaars won, onder zijn hoede krijgt.

*Leandro Trossard scoorde alweer een belangrijk doelpunt voor Arsenal. En toch lijkt hij geen echte basisplaats te kunnen veroveren. Te veelzijdig en dus ideaal als stoplap?

*Bij al het gekonkelfoes van de grote clubs is er toch een positieve kanttekening: het aantal wedstrijden moet naar beneden. De manier waarop dat gebeurt, kan anders. En liefst transparant.

*Bij de Europese heenmatch tussen Roma en Brighton pakten de thuisfans uit met het spandoek: ‘The queen gave blowjobs’. Een week later antwoordde de Engelse aanhang met: ‘Totti adora l’ananas sulla pizza’ (Totti, de meest legendarische speler van Roma, houdt van ananas op zijn pizza). Commentaar van onze Jan Willem Spaans: ‘Het eerste is misschien niet netjes, maar het tweede is erover’.

VARtaal

  • “De tijd dat voetballers zich enkel met voetbal bezighielden is al lang voorbij”.> “allang” schrijf je in één woord.
  • “In één tijd op doel gevlamd” > gallicisme (dus uit het Frans geleend): in het Nederlands zeg je “in één beweging”.
  • “Die van …” > verschillende keren, zowel op radio & tv als in de kranten.
    Een bewijs van taalarmoede: je zegt beter “De supporters/spelers/… van …”.
  • “… in hún dagdagelijkse trainingen” > leenwoord uit het Duits (tagtäglich): dagelijks is meer dan voldoende in het Nederlands.
  • “Hij schiet de bal tegen de poep van Dari”.
    Er is uiteraard helemaal niks mis met het woordje poep, maar het is wel een slechte keuze van taalregister in voetbalverslaggeving.

 

(Paul Catteeuw en François Colin)

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply