zondag, mei 26

Onside/offside: de eerste trofee gaat naar Yannick Carrasco

Pinterest LinkedIn Tumblr +

OFFSIDE

*Het matennaaiersgedrag van Jan Vertonghen kreeg ruime aandacht in de media, maar het incident met Dimitri de Condé mag de TD van Racing Genk aangewreven worden. Hij heeft na een wedstrijd niets te zoeken in de buurt van de spelerstunnel. Wat Jan overigens niet vrijpleit.

*Het is ver gekomen. Sky Sports, de Engelse betaalzender die de Premier League uitzendt, overweegt om zijn analisten die naar het stadion komen bodyguards te bezorgen. Dit nadat vorig weekeinde ex-Man U-coryfee Roy Keane een kopstoot kreeg van een Arsenal-supporter.

*De Panamese tweevoudige international Gilberto Hernandez werd doodgeschoten. Hij is de tweede speler uit Panama in zes jaar die de dood vond bij een schietpartij.

*Kevin De Bruyne is de enige Rode Duivel die genomineerd werd voor de Ballon d’Or. Thibaut Courtois behoort niet tot de beste dertig voetballers van de wereld, volgens l’Equipe.

*De trofee voor domste Rode Duivel gaat alvast naar Yannick Carrasco, die voor een zak vol geld in Saudi-Arabië koos en gelooft dat hij in een paradijs gaat voetballen.

*Internationaal kreeg hij aardige concurrentie van Jordan Henderson. De ex-aanvoerder van FC Liverpool loog hardop dat geld geen motivatie was voor zijn keuze. In het verleden was hij pleitbezorger voor de lgtbq-gemeenschap en zijn aanwezigheid in de golfstaat zou die gemeenschap ten goede kunnen komen, maakte hij alleen zichzelf was. Neen, internationaal is Carrasco kansloos.

*Na 50 jaar staat in Brussel de Zwanze Derby nog eens op het programma. De fans van RWDM dreigen het duel tegen stadsgenoot Union echter te boycotten, tenzij Eleven de programmatie wijzigt. De uitgestelde partij is voorzien op donderdag 28 september om … 18u30. Probeer dan maar eens door het Brussels verkeer te geraken.

*De uitverkoop van het Belgische voetbal gaat vrolijk verder. Zowat twee-derde van de profclubs zijn in buitenlandse handen en deze zomer werden ook zes verenigingen uit het amateurvoetbal naar het buitenland getransfereerd. Het gaat om Eendracht Aalst, Olympic Charleroi, Visé, Rupel Boom, La Louvière en Virton. Op zich is er niets mis met een buitenlandse eigenaar, maar we weten allemaal dat die geen club koopt om ze beter te maken maar om er geld of economisch/sportief voordeel (stallen van buitenlandse spelers aan goedkoopste voorwaarden vann West-Europa) uit te halen.

*De aandelen van Manchester United tuimelden met 700 miljoen naar beneden, nadat in de pers gesuggereerd werd dat de verkoop van de club niet doorgaat. Maar misschien is dit gewoon goed nieuws.

*Op de website van de Mahd Sports Academy zien we dat kroonprins Mohamed bin Salman voorzitter is van de raad van bestuur. En wiens foto zien we bij de vier bestuurders? José Mourinho. Als hij zijn zakken maar kan vullen, deze doodgraver van het aanvallende voetbal.

*Union is uit de ECA (European Club Association) gezet, omdat het lid is van de UEC (Union of European Clubs). De ECA wil blijkbaar aantonen dat ze er alleen voor de topclubs is.

*Mamatou Touré ‘Bavieux’ werd in Mali herverkozen tot bondsvoorzitter. Ook al zit hij sinds begin augustus in de cel vanwege beschuldigingen van corruptie. De Fifa wacht af, maar Bavieux werd wel al gefeliciteerd door Gianni Infantino.

*Chelsea gaf deze transferperiode 428,8 miljoen pond uit, tegen 377 miljoen pond voor alle clubs van La Liga. Alleen Saudi-Arabië en Engeland deden ‘beter’.

*Saudi-Arabië besteedde bijna een miljard op de transfermarkt. Geen drama dus volgens sommige analisten. De Premier League gaf drie keer zo veel uit. Vergeten wordt dat de Arabieren belachelijk hoge (zelfs naar voetbalnormen) salarissen aanboden.

ONSIDE

*De ECA kondigde aan dat Saudische clubs geen toegang krijgen tot de Champions League.

*De la Fuente, de Spaanse bondscoach bij de mannen, heeft vorig weekeinde zijn excuses aangeboden omdat hij twee weken terug geapplaudisseerd heeft voor de toespraak van bondsvoorzitter Luis Rubiales. Een paar dagen later zegden ook de spelers van La Roja het vertrouwen in de man op en de bond verontschuldigde zich publiekelijk voor de negatieve publiciteit die de rel veroorzaakte. Tot slot werd Jorge Vilda, de bondscoach van het vrouwenteam, ontslagen.

Inmiddels heeft Jenni Hermoso vanwege ‘de kus’ een klacht ingediend tegen Rubiales, waardoor deze strafrechtelijk kan worden vervolgd.

*De Uefa heeft de verdeling van de inkomsten van de Champions League aangepast. Er gaat minder geld naar clubs op basis van het succesrijke verleden en meer geld naar clubs die niet deelnemen.

*Staat dit bericht in de juiste rubriek? De koning van Thailand heeft de gevangenisstraf van Thaksin Shiniwatra gereduceerd van acht tot één jaar. Thaksin was de eigenaar van Manchester City toen Vincent Kompany werd aangetrokken.

*Saudi-Arabië heeft zijn deadline voor transfers van 20 naar 6 september verschoven. De late deadline maakte weinig vrienden bij Europese clubs.

*Uit Saudi-Arabië kwam een bod van 180 miljoen euro voor Mo Salah. De Saudi’s wilden blijkbaar nog hoger gaan. Liverpool FC liet echter weten dat de Egyptenaar voor geen geld te koop was.

*De leden van de technische staf van ons nationale belofteteam mogen geen tv-werk meer doen. Een uitstekend initiatief. Alleen vreemd dat dit niet voor de andere nationale jeugdelftallen geldt en heel pijnlijk dat de betaalzenders niet eerst dit initiatief hebben genomen. Sommigen blijven van twee walletjes eten. Het moreel kompas zegt dat je een heel seizoen of trainer of analist bent.

*De Uefa laat weten dat onderzoek naar overtredingen van de financial fairplay-regels voortaan binnen de twaalf weken zal afgerond worden. Dit nadat de sanctie voor Manchester City (uitsluiting van Europese competities) door het TAS in Lausanne was ongedaan gemaakt vanwege verjaring.

*En omdat lachen positief is: Torns IF, een Zweedse derdeklasser, beweert een achterpoortje ontdekt te hebben in de buitenspelregel. De speler die de bal verstuurt, moet deze echter tenminste enkele seconden aan zijn schoen kunnen laten ‘plakken’. Bij Torns zal wel niemand daar in slagen.

 

 

 

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply