woensdag, juni 19

Onside/offside: wonderlijke valsspelers

Pinterest LinkedIn Tumblr +

OFFSIDE

*Manchester City heeft Real Madrid weggeblazen: 4-0, terwijl Real-doelman Thibaut Courtois tot de uitblinkers behoorde. Geen normale uitslag in de halve finales van de Champions League. Het toont aan hoe goed the Citizens van Pep Guardiola zijn.

Waarom staat dit dan bij ‘offside’? Omdat, zoals de Engelse journalist Nick Harris herhaaldelijk schreef en schrijft, er bij alle resultaten van City sinds 2008 een asterix zou moeten worden geplaatst. Niet alleen omdat City eigenlijk uitgesloten was van deelneming aan de Euopese bekers door een Uefa-commissie onder voorzitterschap van Yves Leterme vanwege inbreuken tegen de regels van financiële fairplay, een sanctie die werd ongedaan gemaakt door het TAS in Lausanne omdat bepaalde zaken verjaard zouden zijn. Maar vooral omdat de Premier League nog altijd een dossier tegen City behandelt met 115 aanklachten van financiële doping.

*Carlos Tevez, de Argentijnse ex-international van beide clubs uit Manchester, onthulde waarom hij weigerde Engels te leren: zijn oom was als gevolg van de Falklandoorlog alcoholieker geworden.

*Een meerderheid van Belgische spelers staat op het punt te degraderen uit de Premier League. Romeo Lavia zakt al zeker met Southampton. Een gelijkaardig lot dreigt voor Amadou Onana met Everton en Dennis Praet, Timothy Castagne, Youri Tielemans en Wout Faes met Leicester City.

*Ivan Toney, de spits van Brentford, werd voor acht maanden geschorst vanwege zijn goklust.

*Hermann Winkler, de ondervoorzitter van de Duitse voetbalbond, heeft zijn excuses aangeboden. Bij het bezoek deze week van de Oekraïense president Zelenski aan Berlijn had hij het op sociale media smalend over ‘de vele afgesloten straten vanwege het bezoen van een gewezen Oekraïense acteur’. De DFB beraadt zich op verdere stappen. Winkler is ook voorzitter van de Saksische voetbalbond in het oosten van het land. In de vroegere DDR heeft blijkbaar nog niet iedereen afstand genomen van de Russen.

*Toulouse, de Franse bekerwinnaar en de club van Brecht Dejaegere, hield vorig weekeinde een aantal spelers aan de kant. Zij konden zich niet vinden in een actie van de voetbalbond tegen homofobie met rugnummers in de regenboogkleuren. Zakaria Aboukhal, de Nederlandse Marokkaan, wilde ook respect voor zijn geloof. Hij bakte het nog bruiner na een ontvangst van de bekerwinnaar door de burgemeester van Toulouse. ‘Bij ons thuis hebben vrouwen minder praatjes’, stelde hij.

*Jordi Cruijff, de sportieve directeur van FC Barcelona, stapt ondanks het behalen van de landstitel op.

*De directie en de raad van bestuur van de voetbalbond liggen op ramkoers. Wat er precies scheelt, is nog niet duidelijk, maar is het niet van de pot gerukt dat een directie (een stel goed betaalde directeurs) het beleid wil bepalen in plaats van een raad van bestuur?

ON SIDE

*Misschien niet helemaal sportief om dit ‘on side’ te catalogeren, maar Oostenrijk komt volgende maand flink gehavend naar het Koning Boudewijnstadion. Heinz Lindner, de eerste doelman, is geopereerd, en Marcel Sabitzer, de beste speler, is geblesseerd.

*Marcelo Bielsa, bijgenaamd El Loco (de gek), wordt bondscoach van Uruguay.

*Het nieuwe format van 1B begint er eindelijk op te gelijken. Volgend seizoen zijn er weer zestien clubs in tweede klasse en minimum twee, mogelijk drie, van hen kunnen promoveren.

*Romelu Lukaku had als invaller met een assist bij het enige doelpunt toch een belangrijke bijdrage in de kwalificatie van Inter voor de finale van de Champions League. In een interview wet ex-assistent-bondscoach Thierry Henry gaf hij aan diep gezeten te hebben na het mislukte WK. ‘Na dat WK kende ik bijzonder zware weken. Voor het eerst in 15 jaar balanceerde ik op het randje. Ik liet mijn land in de steek. We wisten allemaal, als speler en als staf, dat dit onze laatste kans was. Maar de manier waarop we er dan uitgingen… Ik had het er mentaal moeilijk mee.’ Henry was zo bezorgd dat hij geregeld Big Rom belde om te horen of alles ok was. Voetballers en mentaal welzijn, een belangrijk thema.

*De verantwoordelijke voor de walgelijke tweets aan het adres van Toby Alderweireld is gesnapt. Een snotneus van 15. Onze jeugd heeft het niet alleen moeilijk met begrijpend lezen, maar blijkbaar ook met begrijpend schrijven. Hopelijk wordt nu ook de idioot gevonden die Noa Lang een haattweet stuurde.

*Veel straffer dan wat Manchester City deed, was de zege van Aberdeen 40 jaar geleden in de Europese bekerfinale tegen Real Madrid. De ploeg van Alex Ferguson had in de vorige ronde Thor Waterschei (dat samen met Winterslag tot Racing Genk fusioneerde) uitgeschakeld.

*Deco, de gewezen Portugese spelmaker, wordt de nieuwe sportieve directeur van FC Barcelona.

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply