zondag, december 22

Offside/onside: Spanje schiet eindelijk wakker

Pinterest LinkedIn Tumblr +

OFFSIDE

*In EL Salvador vielen minstens twaalf doden en meer dan honderd gewonden toen veel te veel toeschouwers het Estadio Cuscatlan in hoofdstad El Salvador probeerden binnen te geraken. In de kwartfinale van de beker stonden FC Alianza en Deportiva Fas tegenover elkaar. Het stadion heeft een capaciteit van 44.000 plaatsen, maar er waren duizenden valse tickets verkocht. De wedstrijd werd al na 16 minuten stopgezet.

*Een leugentje om best wil moet kunnen? Neen, totaal onbegrijpelijk dat Ronny Deila vorig weekeinde de pers betichtte van leugens over zijn vertrek naar Club Brugge. Er was geen enkele reden om te liegen. Hij had gewoon kunnen zeggen dat hij na het seizoen een beslissing zou nemen. Jammer, want de man had het voorbije jaar een uitstekende indruk gemaakt. Nu wordt het werken aan zijn geloofwaardigheid. En hij heeft al zoveel werk in Brugge.

*De stad Amsterdam wilde een huldiging organiseren voor het vrouwenteam van Ajax, dat landskampioen was geworden. De club vond dat niet opportuun omdat de mannen een mislukte campagne achter de rug hadden. Ook een aantal supportersgroepen waren tegen een huldiging. Onbegrijpelijk.

*De clubs van de Premier league zijn woedend omdat een beslissing in het onderzoek naar financiële malversaties van Everton en Manchester City uitblijft.

*Een Afrikaanse Super League staat op stapel. Vanaf oktober van dit jaar zouden er acht clubs aan deelnemen. Saudi-Arabië heeft er 180 miljoen euro voor veil. Een nieuw schrijnend voorbeeld van ‘sportswashing’. De Saudi’s willen zo steun verwerven om het WK 2030 binnen te halen.

*Sjeik Mansour de grote baas van Manchester City doet het allemaal uit liefde voor de club. Sinds hij vijftien jaar terug the Citizens overnam, is hij al één (1) keer naar een wedstrijd komen kijken.

*Newcastle United, nog zo’n schoolvoorbeeld van ‘sportswashing’, heeft een nieuwe shirtsponsor gevonden voor 30 miljoen euro. U raadt het al: een bedrijf uit Saudi-Arabië.

ONSIDE

*In de vierdelige documentaire ‘One for all’ waarvan donderdagavond de eerste aflevering werd uitgezonden op Amazon Prime kwamen een aantal Rode Duivels eindelijk toelichting geven bij de gebeurtenissen op het WK in Qatar. Eindelijk kwam er een woord van kritiek op bondscoach Roberto Martinez: ‘Hij had ons meer moeten pushen’, klonk het. Axel Witsel stak zelfs de hand in eigen boezem. ‘De honger was minder groot dan in 2018’, zei hij. Thibaut Courtois had het ook over de zogenaamde ruzie in de kleedkamer die L’Equipe naar buiten bracht. ‘Er is amateuristisch gewerkt’, noemde hij de reactie van de voetbalbond.

*Dante Vanzeir heeft zijn straf uitgezeten. Hij stond voor het eerst weer in de basis en zorgde in de toegevoegde tijd voor de gelijkmaker. Nadien miste hij wel als enige vanop elf meter.

*Arne Slot blijft bij Feyenoord. Hij kon nochtans bij Tottenham, een van de zogenaamde ‘big six’ uit de Premier League, aan de slag. Klasse.

*Een vrouw aan het hoofd van de Belgische voetbalbond. Eindelijk. Ze heeft helaas weinig met voetbal. Volgens sommigen is dat een voordeel. Waarom zouden veel voetbalbonden dan een ex-voetballer als bondsvoorzitter hebben? En niet louter in een ceremoniële functie.

*Het Spaanse voetbal is eindelijk wakker geschoten door het racisme in de stadions na de schandelijke bejegening van Vinicius Junior van Real Madrid in Valencia. Een deel van de Mario-Kempes-zuidtribune zal vijf wedstrijden leeg blijven. De VAR, die een onjuist en vooral onvolledig beeld doorgaf van het incident met Vini aan ref Hugo Duro, wordt uit zijn functie ontzet. Behalve Iglesias Villanueva worden nog vijf VAR-scheidsrechters aan de kant geschoven.

*Graeme Souness, als voetballer bij Liverpool een gangster op voetbalnoppen, heeft toch een gouden hart. Hij gaat op zijn 70ste het Kanaal overzwemmen om geld te verzamelen voor medisch onderzoek naar ‘epidermolysis bullosa’, een huidaandoening.

*De harde kern van Bayern München heeft zich nadrukkelijk uitgesproken tegen homofobie.

*Gary Lineker kreeg van Amnesty de award voor ‘Sports & Human Rights’. Hij kreeg de prijs uit handen van Zvonomit Boban.

*Javier Tebas, de verschrikkelijke baas van La Liga, stelt voor om punten af te trekken van clubs waarvan de supporters zich racistisch gedragen.

 

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply