maandag, januari 20

Offside & Onside, soms Inside

Pinterest LinkedIn Tumblr +

OFFSIDE
* Miron Muslic zorgde vorig jaar voor een klein mirakel door Cercle Brugge naar Europees voetbal te loodsen. Zonder Muslic, en binnenkort ook Denkey, zou groen-zwart wel eens in de dieperik kunnen tuimelen.
Een bedenkelijke beslissing die de supporters niet begrijpen. Je bent als trainer maar zo goed – of in dit geval zo slecht – als je laatste wedstrijd.

* De FIFA over een WK in Saoedi-Arabië: ‘Middelmatig risico voor mensenrechten’. Om je te bescheuren. De oliestaat kreeg bij de evaluatie het hoogste cijfer ooit. De Engelse Telegraph heeft het over het toppunt van ‘sportswashing’. Moet er nog zand zijn?

* Volgens de wereldvoetbalbond zal het WK 2034 de mensenrechten in Saoedi-Arabië verbeteren. Dat werd ook beweerd over Qatar. Het rapport over het WK van Qatar werd overigens letterlijk in het midden van de nacht gepubliceerd en is ronduit vernietigend.

* Het WK 2034 heeft waarschijnlijk in januari plaats. Vanwege de hitte en de ramadan in december.

* De FIFA hield 7,5 miljard dollar over aan het WK in Qatar. Uitgebuite arbeiders of hun weduwen kregen echter nog altijd geen vergoeding. Een regelrechte schande.

* Een betwiste strafschop heeft meer dan honderd levens gekost in Guinea.

* ’You’re getting sacked in the morning’, zongen de fans van FC Liverpool. Pep Guardiola kon het niet laten zes vingers in de lucht te steken om aan te tonen dat hij zes titels had gewonnen met Man City. Helaas kon niemand 115 vingers in de lucht steken om te verwijzen naar alle overtredingen tegen de financiële regels die nodig waren om die zes titels te pakken.

* Vorige week overleed de Tsjech Josef Jelinek. Dat betekent dat de Braziliaan Amarildo (85) de enige overlevende is van de WK-finale van 1962.
* Helmuth Duckadam (65) is overleden. Hij was de strafschoppenheld van Steaua Boekarest tegen Barcelona in de finale van Europacup I in 1986.

* Wanneer wordt het sprookje Mbappé een echt treurspel?

INSIDE

*Soms zijn er van die dingen die noch onder de rubriek onside, noch onder de rubriek offside passen. Vandaar deze tussenrubriek “Inside”.

* Wat is er toch aan de hand met het verticaal uittrappen en uitverdedigen? Vroeger moest de bal bij een uittrap minstens voorbij een lijn van het doelgebied voor een andere speler de bal mocht raken. Nu wordt er steeds vaker een korte pass binnen het doelgebied gegeven en gaat de bal vaak over en weer tussen doelman en de verdedigers. Steeds meer met dom balverlies en zelfs een doelpunt tot gevolg. Ik snap nog altijd de bedoeling van dat gepingel niet.

* Je verantwoordelijkheid nemen in het voetbal, wat betekent dat? Volgens Sporza nam Toby Alderweireld zijn verantwoordelijkheid en trapte de beslissende strafschop binnen. Zijn de spelers die geen strafschop (willen?) nemen dan onverantwoordelijk?

ONSIDE

* De echte held van de week is de koelbloedige Jerko Tipuric die een drama voorkwam door onmiddellijk zijn bus te evacueren. Hij bestuurde de bus met heel wat schoolkinderen toen die op de rails stilviel. Luttele minuten later werd de bus door een aanstormende trein in twee gereten. Tipuric heeft een verleden bij Cercle.

* De Tsjech Antonin Panenka, inderdaad de man van dé Panenka, is 76 geworden.

* Nog een jarige: de Engelsman John ‘Budgie’ Burridge werd 73. Geen klinkende naam, maar hij stond dertig jaar onder de lat en dat bij 29 verschillende clubs. Hij werd zo gek ‘als een doos vol kikkers’ genoemd.

* Er stonden zes Belgen aan de aftrap in de topper van de Eredivisie tussen Utrecht (Hooremans, Didden, Descotte) en PSV (Saibari, Dams, Bakayoko). In hoeveel wedstrijden in de Jupiler Pro League is dat nog het geval?

* De Union of European Clubs roept de Europese Unie op om het topvoetbal te veranderen. De UEC is van oordeel dat de absolute topclubs bij UEFA te veel hun zin krijgen ten koste van de kleinere teams.

* De Braziliaan Matheus Cunha maakt maar liefst 30 procent kans om gelauwerd te worden als auteur van het doelpunt van de maand in de Premier League. Maar liefst drie van de tien genomineerde treffers zijn van de voet van de spits van Wolverhampton.

* Wembley verwelkomde 78.346 betalende toeschouwers voor de vriendschappelijke interland tussen Engeland en de Verenigde Staten … voor vrouwen.

* Diego Martinez versloeg vorig weekeinde met Las Palmas FC Barcelona in het eigen Montjuïc. Martinez nam over nadat Las Palmas in negen matchen niet een keer won. Onder zijn leiding is de score vier overwinningen in zes wedstrijden.

* Barcelona won de twaalf matchen waarin Lamine Yamal aan de aftrap stond. In de vier partijen waarin dit niet het geval was, werd één keer gelijk gespeeld en drie keer verloren. Yamal is nog altijd maar 17.

* Mooi om vast te stellen dat Jelle Vossen niet uit rancune plots begint te scoren. “Dan zou ik daarvoor niet honderd procent gemotiveerd zijn geweest”, stelt hij nuchter, maar terecht vast.

* Voor het eerst in 850 wedstrijden kreeg Manuel Neuer van Bayern een overigens volledig terechte rode kaart. Deze beslissing lag mee aan de basis van het bekerverlies van de ploeg van Kompany. Tegen een ploeg als Bayer Leverkusen werd die situatie met een man minder afgestraft, ook al was Bayern de betere ploeg. De beker kunnen ze in Zuid-Duitsland vergeten.

* De Red Flames mogen naar het EK en dat is zonder meer goed nieuws. Yves Serneels blijft met zijn ploeg aan de weg timmeren.

* We zijn toch nog altijd beter af met een gelukkige KDB, zowel bij Man City als de nationale ploeg.

VARtaal

* De ter degradatie veroordeelde promovendus heeft nog een hartslag. Los van de belachelijke constructie moet het ‘tot’ zijn en niet ‘ter’. Ter wordt enkel nog gebruikt in een vaste uitdrukking als ‘ter dood veroordelen’.

* “Laat ons die fase nog eens bekijken” moet uiteraard altijd zijn “Laten we …”. Dat “laat ons” is nog altijd een overblijfsel uit de “foutieve” kerktaal: “Laat ons bidden”.

* Er werd weer “gekadreerd” dat het een lieve lust was. Jongens, leer dat toch eens af.

(Paul Catteeuw en François Colin)

Share.

About Author

Paul Catteeuw (1956) bekijkt voetbal vanuit de tribune achter het doel. Hij houdt zo de vinger aan de pols voor wat naast de zijlijn gebeurt en probeert om er dwars doorheen te kijken. Soms vol nostalgie, soms vol verwondering, maar meestal met een vleugje ironie.

Leave A Reply