donderdag, september 19

Offside & Onside – Enthousiast supporteren?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Offside en Onside

Hier zijn we weer. Terug van weggeweest. Zelf vinden we het wat snel, maar de Jupiler Pro League houdt op geen enkele manier rekening met ons en begint er nu al aan. Dus zijn we ook weer aan zet met onze dwarskijk op het voetbal.
Maar niet enkel op het voetbal. In het “tussenseizoen” hebben we beslist om met DWD ook buiten de kalklijnen van het voetbal ons licht(je) op te steken en te kijken hoe het daar (soms ook scheef) loopt.
Ook onze VARtaal halen we van stal, wanneer we krom taalgebruik bespeuren. We zijn daarbij altijd dankbaar voor input van onze lezers, want we kunnen niet elke krant lezen, elk radioverslag beluisteren of elke wedstrijd op tv volgen.
Voilà, we zijn er klaar voor.

Offside

  • Misschien hadden ze bij de JPL gehoopt om extra aandacht te krijgen, nu ze alweer als eerste in Europa van start gaan. Het trieste spel op de eerste speeldag zal echter de nieuwsgierige nieuwkomer toch wel hebben afgeschrikt. Probeer die maar eens terug te winnen.
  • Voer voor de statistici: zou het ooit gebeurd zijn dat er op één speeldag maar acht keer werd gescoord?
  • Spoiler alert: Enthousiasme is niet hetzelfde als supporteren.
    Steeds meer worden journalisten supporters. We hoeven maar te verwijzen naar het commentaar bij de medailles van Evenepoel en Van Aert. Maar ook in andere sporten is dat zo. Daar hebben we zelfs een wow-journaliste. Kijk en overtuig je zelf hoe vaak Inge Van Meensel op haar iets te overenthousiaste manier haar bewondering uit. Tel gewoon het aantal keer dat ze “wow” zegt.
    Om duidelijk extra sportieve redenen heeft Karl Van Nieuwkerke niet het statuut van journalist, maar dat pleit hem daarom nog niet vrij van zijn verliefdheid op en naast het parcours.
    Mogen we pleiten voor iets objectievere berichtgeving en de emoties aan de supporters laten. Een cursus BBC – en zelfs bij de NOS – kijken kan hierbij helpen. Enthousiasme is niet hetzelfde als supporteren.
    Tezelfdertijd had het interview met Matthias Casse toch wel wat empathischer gekund.
  • Dit gezegd zijnde, als je sommige voetbaljournalisten zou geloven, dan hebben onze Rode Duivels nog niet eens zo’n slecht EK gespeeld. Quod non.
  • Verblind enthousiasme heb je overigens ook bij trainers. Denk maar aan wat Brian Riemer uitkraamde na de zeer bleke overwinning tegen STVV. De overwinning van paars-wit was echt niet zo “massive” als de Deen liet uitschijnen.
  • Is dit nu offside of onside? Het is maar hoe je het bekijkt. De prestatie van onze Tijdritbelgen is op L’Équipe maar pagina 20 waard. Dat zal voor Pauline Ferrand-Prévot (mountainbike) wel even anders zijn.
  • Bournemouth is dit seizoen de elfde club in de Premier League met een gokbedrijf op de voorkant van het shirt. Vorig seizoen waren het er nog acht. In 2026-2027 wordt reclame voor gokbedrijven echter verboden in Engeland.
  • Een paar weken na de arrestatie van de Colombiaanse bondsvoorzitter, ook lid van de FIFA Council (het hoogste gezag van de wereldvoetbalbond), vanwege een handgemeen met veiligheidsofficieren tijdens de Copa America, heeft FIFA nog altijd geen commentaar gegeven over het voorval.
  • FIFA was er wel snel bij om drie officials van het Canadese vrouwenteam (onder andere coach Bev Priestman) een jaar te schorsen voor spionage van de tegenstanders met drones. Canada moet in het olympisch toernooi ook zes punten inleveren.
  • Het IOC heeft de vraag van FIFA verworpen om op de volgende Spelen het aantal deelnemende landen bij de vrouwen uit te breiden van twaalf naar zestien (zoals bij de mannen). Een uitbreiding zou te veel kosten.
  • 46 procent van de elitesporters (neen, niet de voetballers) verdienen minder dan 18.000 euro per jaar. De Spelen van 2021 in Tokio leverden het IOC 350.000 euro voor ieder van de 11.300 deelnemers op. Er is duidelijk iets fout.
  • Girondins de Bordeaux heeft zijn profstatus ingeleverd en moet zeer waarschijnlijk op het vierde niveau herbeginnen. Zeventig jeugdspelers staan op straat, want de jeugdopleiding gaat dicht. Alle werknemers (dus ook de spelers van het eerste elftal) werden ontslagen.
    De Girondins (opgericht in 1881) worden bij de grootste zes clubs van Frankrijk gerekend en mochten zes landstitels vieren. De club leidde onder andere internationals als Koundé en Tchouameni op en is de ex-club van Marius Trésor, Jean Tigana, Alain Giresse, Patrick Battiston en Zinedine Zidane. Bij de ex-spelers ook een aantal Belgen, zoals Enzo Scifo, Patrick Vervoort en Marc Wilmots. Raymond Goethals was er ooit ook trainer.
    Het faillissement is het werk van eigenaar Gérard Lopez, die in vier jaar 80 miljoen euro in rook deed opgaan. Lopez bracht eerder LOSC Lille op de rand van het bankroet.

Onside

  • Hopelijk hebben alle supporters van KVC Westerlo een printscreen genomen van de rangschikking, want we vermoeden dat zo’n printscreen uitzonderlijk is en we vrezen dat die leidersplaats van voorbijgaande aard is. Niet dat we het de ploeg uit de Kempen niet gunnen, maar het lijkt toch wel weinig waarschijnlijk.
  • Het is niet al goud wat blinkt. Gelukkig maar. Soms zijn er ook normale(re) prijzen bij de transfers. Denk maar aan Jaremtsjoek.
  • Drie generaties Guðjohnsen: Arnór, Eiður en Andri. Van (groot)vader naar (klein)zoon. Ze hebben wel niet de traditionele IJslandse naamgeving gevolgd, maar wat hebben die mannen ons al veel voetbalplezier bezorgd!
  • De Olympische Spelen tonen ons ook hoeveel speelvreugde minder of haast niet gekende sporten opleveren. Denk maar bijvoorbeeld aan de schermer Neisser Loyola. Hoeveel zou die man verdienen aan zijn sport? Of misschien moeten we de vraag anders stellen: verdient hij wel een cent aan zijn sport? Maar heb je die overgave gezien?
  • Heb je overigens gezien hoe sereen in het judo Matthias Casse op de scheidsrechterlijke beslissingen heeft gereageerd? En hoe verschillend de reacties van Ilse Heylen (terechte beslissing) en Jean-Marie Dedecker (onterecht) waren?
  • De onverwachte bronzen medaille van Gabriella Willems in het judo is dan weer hartverwarmend.
  • Het mooiste olympisch verhaal is dat van Zeng Zhiying. Zij was als 18-jarige een van de beste speelsters van China in het tafeltennis, maar toen de regels voor de batjes veranderden zat ze in zak en as. Twee jaar later stopte ze zelfs met het enerverende spelletje en vertrok kort nadien naar Chili, waar ze als coach aan de slag ging. In 2000 stopte ze helemaal met sporten, maar COVID deed haar naar de groene (tegenwoordig ook vaak blauwe) tafel terugkeren en op 58-jarige leeftijd kwalificeerde ze zich voor de Spelen in Parijs.
  • Goed of slecht nieuws: Kylian Mbappé krijgt bijna zeker 80 procent van de aandelen van de Franse tweedeklasser Caen in handen. Hij wordt dan ook eigenaar van het Stade Malherbe.

VARtaal

  • Overgebleven uit de vorige competitie. Neen, “carierre” is geen goed Nederlands. Het moet wel degelijk carrière zijn. En toch kun je dan blijkbaar carrière maken bij de krant.

Tekst: Paul Catteeuw en François Colin

Share.

About Author

Paul Catteeuw (1956) bekijkt voetbal vanuit de tribune achter het doel. Hij houdt zo de vinger aan de pols voor wat naast de zijlijn gebeurt en probeert om er dwars doorheen te kijken. Soms vol nostalgie, soms vol verwondering, maar meestal met een vleugje ironie.

Leave A Reply