maandag, januari 20

Offside & Onside – Echte ratten?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

OFFSIDE

  • Het sportnieuws van de week en helemaal vooraan op de Sporzapagina:
    Karl Vannieuwkerke als eerste ontmaskerd bij de Masked Singer.
    Kan het nog gekker? Of hebben ze bij Sporza plots een nieuwe sport uitgevonden?
  • De Club World Cup wordt een molensteen om de hals van FIFA-voorzitter Gianni Infantino. Volgende zomer zouden 32 clubs om de nieuwe trofee strijden, maar spelers als Rodri – de grote kandidaat voor de Ballon d’Or – dreigen met een staking en de tv-rechten geraken maar niet verkocht. Ook het aantrekken van sponsors valt fors tegen.
  • Over belangenvermenging gesproken. De voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond, en ondervoorzitter van FIFA, is eigenaar van een van de clubs die geplaatst zijn voor de Club World Cup: Mamelodi Sundowns uit Zuid-Afrika.
  • Veron Mosengo-Omba, de secretaris-generaal van CAF (de Afrikaanse voetbalfederatie), wordt er dan weer van beschuldigd zichzelf te hebben laten witwassen bij een onderzoek na beschuldigingen van ernstig wangedrag. Hij had zelf beslist wie het onderzoek zou leiden.
  • Het boksduel van vorige zaterdag tussen Anthony Joshua en Daniel Dubois werd mede door Saoedi-Arabië op Wembley georganiseerd. Alsof het koninkrijk wilde bewijzen dat op de Britse eilanden alles te koop is. Vooraf werd de Saoedische volkshymne voor God Save the King gespeeld. Het was hoe dan ook een schoolvoorbeeld van sportswashing. Dat was ook de mening van enkele sportjournalisten.
  • Oliver Brown van The Telegraph kreeg de dag voor het boksevenement het bericht dat zijn accreditatie was ingetrokken. ‘Uit uw commentaar concluderen wij dat u niet langer geïnteresseerd bent in het bijwonen van de kamp, omdat u overduidelijk niet akkoord gaat met de betrokkenheid van Saoedi-Arabië bij het boksen’, luidde de boodschap.
  • Fluiten in de woestijn. Het was begin deze week de kop van de cover van de sportbijlage van het Algemeen Dagblad. Concreet ging het over Danny Makkelie en Serdar Gözübüyük, die wedstrijden leidden in het Midden-Oosten.
    In Engeland ging het na de topper tussen Manchester City en Arsenal over de gelijkmaker van de Citizens in minuut 98. Volgens sommigen bestond er een verband tussen de vele extra minuten en het feit dat referee Michael Oliver af en toe overgevlogen wordt naar Abu Dhabi om er voor zo’n 24.000 euro een wedstrijdje in de woestijn te fluiten.
    Onwaarschijnlijk dat dit allemaal kan. Zo komt de onpartijdigheid van de scheidsrechter in opspraak. Bovendien kan het niet echt bevorderlijk zijn voor de fitheid van de fluiteniers dat ze tussen alle matchen in eigen land en de Europese bekers ook nog eens twee keer zes uur in het vliegtuig zitten om in de hete woestijn een match te leiden.
  • Een aantal landen (het zou om 35 van de 55 leden gaan) wil UEFA-voozitter Aleksander Ceferin vragen aan te blijven als zijn mandaat in 2027 eindigt. De Sloveen staat nu al twaalf jaar aan het hoofd van de Europese voetbalunie. Nog drie jaar lijkt ruim voldoende.
  • Raphaël Varane heeft na nauwelijks 23 speelminuten voor zijn nieuwe club Como een punt achter zijn carrière gezet. De Fransman is pas 31, maar werd de laatste jaren vaak geplaagd door blessures. Zijn palmares oogt behoorlijk indrukwekkend: 1 keer wereldkampioen met Frankrijk en 1 keer de Nations League; 4 keer de Champions League, 3 keer de UEFA Supercup, 3 keer La Liga, 1 keer de Copa del Rey met Real Madrid en de League Cup en FA Cup met Manchester United.
  • Rodri maakte twee weken terug zijn beklag over de overladen kalender en opperde het idee van een spelersstaking. De Spanjaard viel vorige zondag echter uit in de topper tussen Arsenal en Man City en zou dit seizoen niet meer in actie komen.
  • Het idee van een spelersstaking is met het uitvallen van Rodri niet van de baan. Woensdag blokletterde L’Equipe op zijn voorpaginga ‘ASSEZ’ (voldoende). De Franse sportkrant had het over een cascade van blessures. ‘De spelers zijn het beu’, aldus L’Equipe, ‘en spreken steeds meer van een staking.’ Behalve Rodri viel ook Barcelona-doelman Ter Stegen voor lange tijd uit.
  • Dubbele pech voor Marc-André Ter Stegen. Eindelijk kon hij na meer dan tien jaar wachten de onbetwiste nummer één van het Duitse nationale team worden, omdat Manuel Neuer hem altijd – volgens velen ten onrechte – de weg versperde en dan volgt die zware blessure.
  • De tijdrit van de Zwitser Jan Christen leidde tot volgend een-tweetje tussen De Cauwer en Schotte: “1,82 m voor 60 kg”. Repliek: “Mag hij dan langere kousen dragen?” Een poging tot humor of een poging tot uitleg van de wielerreglementen, wie zal het zeggen?
  • Schandalig nieuws bereikte ons vanop het Kiel. Zogenaamde supporters van Beerschot willen de aanstaande derby tegen Antwerp voortijdig stilleggen, wanneer “hun” ploeg zou verliezen. Daarmee degraderen deze ratten zichzelf tot wat ze echt zijn.

ONSIDE

  • De Engelse voetbalbond, de eigenaar van Wembley, heeft The Telegraph laten weten dat Brown nooit had mogen geweigerd worden voor de boksmatch. Voortaan zal wie in de bekendste voetbaltempel van de wereld iets wil organiseren zich aan de regels van persvrijheid moeten houden.
  • Daniele de Rossi werd na vier wedstrijden ontslagen bij AS Roma. De supporters pikten het ontslag van één van dé iconen van de club niet en eisten het ontslag van de CEO, die inmiddels is opgestapt.
  • De regeneratie van Trafford Park met een nieuw stadion voor Manchester United met honderdduizend zitjes zou de Britse economie jaarlijks een boost van 7,3 miljard pond (zo’n 8,5 miljard euro) bezorgen. Er zouden 92.000 nieuwe jobs worden gecreëerd, 17.000 nieuwe woningen gebouwd en jaarlijks 1,8 miljoen extra bezoekers komen.
  • Etienne Capoue was de vorige seizoenen een van de sterkhouders van Villarreal. Nu speelt hij basketbal voor de Spaanse vierdeklasser Gitisca Jovens L’Eliana.
  • Kent iemand Philippe Rommens? Hij is 28, een Belgische voetballer en doet het middenveld van Ferencváros draaien. Gelukkig hebben ze na Nederland in Hongarije gemerkt dat er ook Belgische talentvolle spelers zijn die nooit in de Belgische competitie hebben gespeeld.

VARtaal

  • We lazen iets over het duiventil op Anderlecht, maar voor zover wij weten is de duiventil nog altijd niet onzijdig.
    Je vraagt je telkens weer af of sommige journalisten geen spellingchecker op hun computer hebben.
  • “Zal je nog met een moto mogen rijden?”, was de vraag. Niet doen, er ontbreekt een belangrijk onderdeel: het moet een motor zijn, geen moto. En een motto, is iets helemaal anders.
  • En we lazen “de geschreven pers”, maar de pers is niet geschreven; ze schrijft en daarom spreken we over de schrijvende pers.
  • Telkens weer horen we ook terug, wanneer het “weer of opnieuw” zou moeten zijn. De voorbeelden, zowel op radio, en tv als in de schrijvende pers, zijn legio. Laten we teruggaan tot vroeger en weer zijn gerechtvaardigde plaats teruggeven.
  • En ja, er werd weer volop gekadreerd. Zou dit in het kader van de net geopende Ensor-tentoonstelling in het KMSKA zijn?

(Tekst: Paul Catteeuw en François Colin)

Share.

About Author

Paul Catteeuw (1956) bekijkt voetbal vanuit de tribune achter het doel. Hij houdt zo de vinger aan de pols voor wat naast de zijlijn gebeurt en probeert om er dwars doorheen te kijken. Soms vol nostalgie, soms vol verwondering, maar meestal met een vleugje ironie.

Leave A Reply