donderdag, januari 23

Offside & onside

Pinterest LinkedIn Tumblr +

OFFSIDE

  • Het duel in de Aziatische Champions League tussen Sepahan en Al-Ittihad werd maandag niet gespeeld. Al-Ittihad uit Saudi-Arabië weigerde te voetballen bij het Iraanse Sepahan vanwege een standbeeld dicht bij het veld van ene Qassem Soleimani, een Iraanse generaal. Volgens de bezoekers – de club van Karim Benzema en N’Golo Kanté – oordeelden ze dat het monument een boodschap gaf die niet in het voetbal thuishoort. De 60.000 toeschouwers dropen af. Het was de eerste keer dat teams uit deze twee landen tegenover elkaar stonden sinds 2016.
  • De Saudi’s hebben begrepen dat ze op korte termijn geen kans maken om deel te nemen aan de Europese Champions League. Ze willen nu in 2025 de nieuwe Club World Cup organiseren en belangrijker maken dan de Champions League. Aangezien ze niets van voetbal weten, beseffen ze niet dat daar bijna 70 jaar geschiedenis achter zit.
  • Slecht nieuws voor Standard. Eigenaar 777 Partners kreeg in Brazilië een transferverbod vanwege late betalingen door zusterclub Vasco da Gama.
    En daar blijft het niet bij. In Engeland werd naar aanleiding van de overname van Everton een rechtszaak ingediend, waarin gesteld wordt dat 777 Partners ‘een web van bedrijven gebruikt om geld en bezittingen te verplaatsen om een uitgebreid frauduleuze onderneming te verbergen’.
  • De VAR ligt in Engeland meer dan ooit onder vuur na de onterecht afgekeurde goal van Liverpool tegen Tottenham. Een verklaring voor de onwaarschijnlijke blunder van de videoref zou vermoeidheid kunnen zijn. De man had minder dan 48 uur voordien een arbitrage-opdracht in de Verenigde Arabische Emiraten verricht. De Premier League wil nu zijn scheidsrechters verbieden in buitenlandse competities aan de slag te gaan.
  • Tegelijkertijd zou de Engelse voetbalbond best eens in eigen boezem kijken. Een “clear error” (en we bedoelen niet op het veld) zou moeten kunnen worden rechtgezet in plaats van een protocol dat zegt dat je de wedstrijd niet meer mag stopzetten. Ook nu weer toont het voetbal zich een slechte leerling in de klas van video-analyses.
  • Sheffield Wednesday, de ex-club van Marc Degryse en Gilles De Bilde, promoveerde deze zomer naar de Championship maar staat nu laatste. Dejphon Chansiri, de Thaise eigenaar, weigert nog geld in de club te stoppen en noemde de protesterende supporters ‘egoïstisch’. ‘Wat hebben jullie al voor de club gedaan?’, was zijn antwoord.
  • Barcelona zou 7,3 miljoen euro betaald hebben aan een belangrijk bestuurslid van het Spaanse scheidsrechterscomité.
  • Jurgen Klopp wil de topper tegen Tottenham herspelen na de overduidelijke vergissing van de VAR. Gaat niet gebeuren. Anders is het hek van de dam.
  • Op de Bosuil weten ze het nu ook: football is a game of two halves.

ONSIDE

  • De Uefa besliste om de Russische U17 weer te laten deelnemen aan de voorronde van het EK. Dinsdag hadden al twaalf landen (Oekraïne, Polen, Engeland, Roemenië, Zweden, Noorwegen, Finland, Letland, Ierland, Litouwen, Denemarken en IJsland) laten weten niet tegen de Russen te willen voetballen als ze in dezelfde groep werden geloot. En Nederland en België? Zoals gewoonlijk afwezig als het moreel kompas moet werken.
  • De Engelse voetbalfans krijgen vanaf 2025 meer wedstrijden live te zien. Dat zijn er nu 270 per seizoen en daar zouden er vijftig bijkomen. Er zouden niet langer zeven maar slechts vijf pakketten worden aangeboden. Dit alles om de prijs van de tv-rechten nog maar eens op te trekken. Overigens zullen er dan nog altijd 380 matchen van de Premier League niet live te zien zijn op de Britse eilanden. De wedstrijden op zaterdag die om vier uur (drie uur Engelse tijd) worden afgetrapt, mogen nog steeds niet uitgezonden. Dit om het voetbal in de lagere reeksen niet te beconcurreren.
  • De befaamde ‘Gelbe Wand’ in het stadion van Borussia Dortmund had
    woensdag bij het Champions League-duel tegen Milan een niet mis te
    verstane boodschap: ‘Football for millions of people, not billions of
    Euro’s! RECLAIM THE GAME’. Kortom, eis het voetbal terug.
  • Ook de supporters van Union Berlin namen de UEFA op de korrel. Zij moesten omwille van de dwaze UEFA-regels uitwijken naar het Olympiastadion, waar Hertha Berlin zijn thuishaven heeft. Zij maakten hun grieven kenbaar met een lang spandoek: You don’t care about the sport – all you care abouit is the money. Gelijkl hebben ze, maar de geldmachine van de UEFA zullen ze er jammer genoeg niet mee stoppen.
Share.

About Author

Paul Catteeuw (1956) bekijkt voetbal vanuit de tribune achter het doel. Hij houdt zo de vinger aan de pols voor wat naast de zijlijn gebeurt en probeert om er dwars doorheen te kijken. Soms vol nostalgie, soms vol verwondering, maar meestal met een vleugje ironie.

Leave A Reply