vrijdag, februari 7

Offside en Onside – Moet het niet CR1 zijn?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

OFFSIDE

  • Wat is die Cristiano Ronaldo toch een onvoorstelbare ijdeltuit. Zichzelf presenteren als de compleetste voetballer die ooit heeft rondgelopen, dat is er toch echt over. Nu ja, die man wordt uiteraard zelden (of nooit?) tegengesproken en dan sta je voor de spiegel en zie je – in het geval van Ronaldo – de beste versie van jezelf. Net daarom zou CR1 beter zijn geweest dan CR7.
    En neen, we gaan hieraan geen enquête vastknopen wie nu wel de compleetste speler ooit was, want zelfs binnen onze redactie zijn de meningen verdeeld.
    Toch even: zou Rik Coppens kans maken?
  • Neen, bierdouches voor de scheidsrechters zijn absoluut geen goed idee. Onschuldiger dan vuurpijlen, maar even verfoeilijk en schandalig.
  • De blijvende discussies over al dan niet handspel. Dan hoor je altijd de benadeelde coach en nooit de andere trainer. En wie krijgt alweer de zwarte piet? De scheidsrechter natuurlijk! En dat terwijl de echte boosdoener hier het reglement is, dat interpretatie toelaat. Wanneer wordt daar eindelijk werk van gemaakt?
  • In de afgelopen week weer enkele coaches gezien die verschrikkelijk tekeergingen tegen de scheidsrechter en/of de vierde ref. Wat een verschil met Engeland… Tijdens MOTD zag je hoe een coach langs de lijn nog maar aanstalten maakte om iets tegen de scheidsrechter te zeggen en prompt geel kreeg.
  • “Wat doet Dries Mertens nu? Belg gaat viraal met opvallende actie tijdens gewonnen bekerduel”. Dat is een titel op Sporza. Je denkt, wat zal er nu volgen? En uiteindelijk blijkt gewoon dat Driesje wat warme lucht in zijn voetbalschoenen blaast. Ja, dit heeft een hoge journalistieke waarde.
  • Beerschot lijkt nu al de handdoek te gooien. Het transferincident met Thibaud Verlinden illustreert dat ten volle. Ook al zou je begrip kunnen opbrengen voor de transfer, dan nog verwacht je dat de trainer, in casu Dirk Kuyt, iets vroeger op de hoogte wordt gebracht dat Verlinden niet mag meedoen. Van professionaliteit gesproken.
  • Arne Slot (Liverpool) wil het aantal spelers dat ingeschreven mag worden op het scheidsrechtersblad optrekken van 18 tot 23. Er komt een tijd dat er meer spelers in de dug-out dan op de tribunes zitten.
  • Tod Boehly, de eigenaar van Chelsea, is co-eigenaar van een website die tickets ‘herverkoopt’. Een praktijk die wordt veroordeeld door … Chelsea. Overigens kost het duurste ticket op de website bijna 20.000 pond.
  • Van de top tien van de eerste stemronde voor de Gouden Schoen spelen er nog slechts drie in ons land. Wie sterk presteert in de eerste helft van het jaar (de beslissende periode met de play-offs) wordt nadien vaak verkocht en schakelt zo zich zo goed als uit voor de eindoverwinning. Misschien het reglement toch eens herbekijken en de punten van de tweede stemronde halveren? Grapje.
  • Brighton & Hove Albion, de moederclub van Union, wordt al jaren geprezen voor zijn verstandig aankoopbeleid. Dit seizoen gaf echter geen enkele Engelse club zo veel uit aan transfers als Brighton. Desondanks hebben de Seagulls slechts twee van hun laatste twaalf  wedstrijden gewonnen.
  • Real Madrid heeft zijn beklag gedaan over de arbitrage. Het kreeg dit seizoen nochtans al tien penalty’s (het gemiddelde is 3,3 per club) en nul tegen.
  • Mark Steel op X: na de groepsfase spelen de 175 overblijvende teams in de Champions League tegen elkaar in drie aparte poules, tegen vier andere teams en de top 19 speelt dan play-offs tegen het Indische cricketteam en Tyson Fury.
  • DAZN, de betaalzender die onder andere het Belgisch voetbal brengt, leed alweer een recordverlies: 1,375 miljard dollar. Sinds 2019 bedraagt het negatieve saldo inmiddels 6,8 miljard dollar.
  • De rol van de VAR wordt nog maar eens in vraag gesteld. Bij de rode kaart voor Odoi wordt zelfs het woord “illegaal” gebruikt. Dat wijst er nog maar eens op dat er ook hier duidelijke regels moeten worden gesteld. Illegaal? En dat terwijl zelfs de meest verbeten Antwerpsupporters zeggen dat Odoi met zijn domme reactie geel verdiende.
  • Is het niet erg dat de datum voor de bekerfinale nog niet vastligt? Dit is onder andere te wijten aan de veiligheidsvoorschriften, dus de beschikbaarheid van de politie. Ook nu is de echte supporter het kind van de rekening.

ONSIDE

  • De gouden schoenen voor Hans Vanaken en Tessa Wullaert zijn – tot spijt van wie het benijdt – wellicht helemaal terecht, ook al blijft het moeilijk om spelers met elkaar te vergelijken.
    Zou het toch niet beter zijn om de gouden schoen na een volledig seizoen toe te kennen en niet na twee halve seizoenen?
  • Club YLA, de vrouwenafdeling van Club Brugge, wordt door The Guardian geprezen omdat die een filosofie heeft ontwikkeld die om meer dan winnen draait.
  • De UEFA overweegt om vanaf 2027 de extra times in de Champions League af te schaffen en meteen over te gaan tot het nemen van strafschoppen bij een gelijke stand in de knockout-fase. Nog eens een goed idee. Er verandert meestal niets in de verlengingen en op die manier verminder je toch weer een beetje de wedstrijdlast van de spelers.
  • De charme van de beker is bij ons een beetje verdwenen nu de topclubs deze competitie ernstig nemen. Een finale met een tweedeklasser, zoals KV Mechelen een paar jaar geleden of Tongeren een paar decennia terug, is een zeldzaamheid. Niet zo in Frankrijk. Vierdeklasser St.-Brieuc schakelde in de laatste minuut Nice uit de Ligue Un uit. Cannes, ook een vierdeklasser, plaatste zich voor de kwartfinales door vijfdeklasser Dives opzij te zetten.
  • La Liga gaf in januari nooit minder geld uit aan transfers.
  • Saoedi-Arabië was bereid 300 miljoen euro te betalen voor de transfer van Rodrygo van Real Madrid. De speler kon 140 miljoen per jaar verdienen. Hij weigerde echter een transfer.

INSIDE

  • In zijn enthousiasme vergiste Christophe Van de Goor zich even van naam bij de zevende WK-trui van Mathieu van der Poel. Voor enkele seconden was Eric Vanderaerden de man die hem was voorgegaan. Van de Goor had het natuurlijk over die andere Eric. Bedoeld was Eric De Vlaeminck.
  • Neymar speelt weer voor Santos. Met rugnummer 10, het nummer van Pelé. Hij speelde 18 maanden voor Al-Hilal, dat ruim 90 miljoen euro betaalde om hem los te weken bij PSG. De Braziliaan verdiende bij de Saoedi’s bijna drie miljoen per week en krijgt de rest van het huidige seizoen nog 85% van dat bedrag.
  • Het Noorse Bodø/Glimt schenkt de recette van zijn Europese thuiswedstrijd tegen Maccabi Tel Aviv aan het Rode Kruis in Gaza. ‘Glimt negeert het lijden en de verkrachtingen van het internationale recht niet’, aldus een mededeling van de club.
  • Uit de jaarlijkse Football Money League van Deloitte leren we dat de inkomsten van wedstrijden en de commerciële rechten sneller stijgen dan de mediarechten.

VARtaal

  • Je verwijst naar iets of je refereert aan iets, maar de twee door elkaar halen is niet correct en een perfect voorbeeld van een contaminatie.
  • Een plakker op je linkeroor zal niet veel helpen, een pleister daarentegen …
  • We blijven ten strijde trekken tegen het kadreren. Het kan een indruk zijn, de strijd lijkt vruchten af te werpen, maar toch horen we het nog te vaak.

(Tekst: François Colin en Paul Catteeuw)

Share.

About Author

Paul Catteeuw (1956) bekijkt voetbal vanuit de tribune achter het doel. Hij houdt zo de vinger aan de pols voor wat naast de zijlijn gebeurt en probeert om er dwars doorheen te kijken. Soms vol nostalgie, soms vol verwondering, maar meestal met een vleugje ironie.

Leave A Reply