OFFSIDE
*De Premier League maakt zich op voor een maandenlange ‘battle’ van de advocaten. Deze week werd er uitspraak gedaan in verband met wat de ‘Associated Party Rules’ (APT) heet. Regels betreffende sponsorcontracten van bedrijven die eigendom zijn van de eigenaars van clubs. Deze moeten marktconform zijn om te voorkomen dat het eigenlijk schenkingen zijn. In dit geval draaide het om de luchtvaartmaatschappij Etihad en Manchester City.
De uitspraak van het bevoegde panel was meer dan 150 pagina’s lang, maar de club en Martin Samuel (The Times) hadden het binnen een paar minuten over een geweldige overwinning voor de Citizens. Tariq Panja (New York Times) nam wat meer tijd voor de lectuur van de uitspraak en kwam – net als de Premier League – tot een totaal andere conclusie. City kreeg slechts op twee van de 25 twistpunten gelijk. Een daarvan ging over leningen van aandeelhouders van de clubs. Overigens een regel waar City een paar jaar terug vóór had gestemd.
Man City is niet van plan het hierbij te laten. Wat niet kan verbazen. Toen de club enkele jaren terug door UEFA werd bestraft, schreef Simon Cliff (de man die ook nu het woord voerde): ‘Khaldoon Al Mubarak (de voorzitter van City, n.v.d.r.) geeft liever 30 miljoen aan de beste vijftig advocaten in de wereld om de komende tien jaar de UEFA te vervolgen’.
*’Een ritje dat drie weken duurde, inclusief een paar spectaculaire loopings’, schreef de grootste krant van het land over de aanstelling van David Hubert tot hoofdcoach van Anderlecht. Het was vooral de exacte omschrijving van wat de krant deed. Het zou niet Hubert worden, maar de Engelsman Ryan Mason.
*Op Wimbledon verdwijnen na 147 jaar de lijnrechters. Er is geen respect meer voor tradities.
*Dani Cuesta en Mireia Saez zullen hun huwelijksreis nooit vergeten. In Singapore pakten ze uit met een spandoek ‘Lim Go Home’. Peter Lim is de Singaporese eigenaar van CF Valencia. Door onze collega Jurriaan van Wessem, een kenner van het Spaanse voetbal, steevast ‘de gijzelaar’ genoemd. Dani en Mireia werden echter opgepakt en hun paspoort werd in beslag genomen.
*Een monument dat van zijn sokkel valt: Jürgen Klopp. De Duitser zou na zijn vertrek van Anfield een sabbatjaar nemen, maar op 1 januari start hij als Global Head of Football van Red Bull. Een beslissing die vooral bij zijn ex-club Borussia Dortmund op ongeloof wordt onthaald. De filosofie van Red Bull staat compleet haaks op die van de Borussen en van de meeste Duitse clubs. RB Leipzig is niet voor niets de meest gehate club van de Bundesliga. Het omzeilt immers de zogenaamde 51 %-regeling die van de supporters de hoofdaandeelhouder van de club maakt.
*Wat lezen we: “Doku was vooral een constante dreiging voor de verdediging en het doel van Slovan Bratislava”. In feite heeft het Opta onthuld dat de Rode Duivel de bal 26 keer heeft aangeraakt in het Slovaakse strafschopgebied. Jongens toch! Binnenkort lezen we hoe vaak een speler met zijn ogen heeft geknipperd, vooraleer hij een hoekschop trapt.
*Het blijvende hooligangedrag van Belgisch gespuis op voetbalvelden. Elke week opnieuw. Die zogenaamde supporters van Brugge en Anderlecht vinden dat geweld ook een geweldig exportartikel is. We zijn een landje met weinig tot geen grondstoffen, dus waarom niet, denkt dat rapalje. Een echte schande. We zijn ondertussen waarschijnlijk het enige land, waar we het elke week opnieuw moeten hebben over laakbaar gedrag rond een voetbalveld en daarbuiten.
En wat lezen we? Ook in tweede klasse. Het Soete Waasland lijkt minder zoet dan we dachten en ook al besmet met het geweldvirus. Resultaat: onder anderen vijf agenten met verwondingen na de wedstrijd tussen Beveren en Lokeren. Wie dacht dat dit alleen bij the usual suspects gebeurde, is eraan voor de moeite.
ONSIDE
*RB Leipzig maakt zich populair bij de fans van Liverpool. De aanhang van de Reds kan in de Champions League naar de Champions League-match in het vroegere Oost-Duitsland voor slechts 15 euro. Is er een verband met de komst van Jürgen Klopp?
*De spelers kwamen vorig weekeinde tegen Mallorca het veld op met een hond als mascotte. Honden uit het dierenasiel op zoek naar een nieuw baasje. Wat een geweldig idee. Welke club doet het hier?
*Bibiana Steinhaus stapt over van PGMOL (Professional Game Match Officials, het referee departement van de Premier League) naar FIFA. Howard Webb, de ref van de WK-finale van 2010, is dus niet langer haar baas.
*Anderlecht neemt met David Hubert als hoofdcoach een risico, maar dat waren Ryan Mason of de andere namen die genoemd werden evenzeer. Hubert heeft als voordeel dat hij het DNA van Anderlecht en onze competitie kent.
VARtaal
*Uit een verslag: “… vindt de Duitse media”. Media is het meervoud van medium, dus na media volgt een meervoud: de media vinden …
*Nog een evergreen: “de geschreven pers”. De pers schrijft en wordt niet geschreven, dus de schrijvende pers.
*Sommige sportjournalisten worden steeds meer kunstenaars. Ze kadreren graag, maar nu lezen we ook dat ze graag tekenen. Want wat lezen we: “Ze wilden me voor vijf jaar tekenen aan driemaal mijn loon van hier”. Vijf jaar poseren om getekend te worden is toch wel erg lang, dus de zin luidde beter als volgt: “Ze wilden me laten tekenen en ik zou het drievoudige verdienen van wat ik hier heb”.
*Verslagen staan ook vol met vaak niets- of weinigzeggende, maar wel hoogdravende woorden. We denken hier bijvoorbeeld aan een wedstrijd fileren of (met) een tegenstander dollen. Of aan holle frasen bij wedstrijdanalyses. Wat denk je van “Real Madrid was goed aan de bal” of “Aan de bal hebben we een goede wedstrijd gespeeld”? O ja, dat heet een wedstrijd fileren.
*We staan even stil bij het vaak gebruikte doorselecteren. We raden aan om Van Dale erbij te nemen voor de juiste betekenis van dit woord. Daar staat letterlijk: een team blijven versterken door de zwakke spelers steeds te vervangen door nieuw geselecteerde of aangetrokken spelers. Dat is vaak het tegenovergestelde van wat sommige journalisten beweren met doorselecteren. Trossard werd bij een vorige interland thuisgelaten om door te selecteren …
*En als je per se refereren wil gebruiken, dan moet je ook het juiste voorzetsel erbij nemen. Je refereert aan iets of iemand. Makkelijker is het overigens om te “verwijzen naar”. Niks mis mee. Zelfs een sterjournalist had het er moeilijk mee.
Tekst: Paul Catteeuw en François Colin