OFFSIDE
- Aan valsspelers geen gebrek in het voetbal. FC Barcelona kondigde in januari aan dat het 475 vipseats voor een periode van 30 jaar had verkocht aan investeerders uit het Midden-Oosten. Goed voor 100 miljoen aan inkomsten, waardoor de azulgrana voldeden aan de licentievoorwaarden van La Liga. La Liga denkt echter dat deze inkomsten een fabricatie zijn en is een onderzoek gestart.
- Aan valsspelers geen gebrek in het voetbal. Het vrouwenteam van Chelsea heeft een jaaromzet van 13 miljoen euro, maar werd voor 240 miljoen euro verkocht. Een verkoop aan de eigenaar van de club. Met de inkomsten van die verkoop konden The Blues 240 miljoen euro meer besteden aan het mannenteam.
- Aan valsspelers geen gebrek in het voetbal en dan kan Manchester City niet ontbreken. Een dezer dagen volgt de uitspraak over de 115 beschuldigingen van financieel bedrog door de Citizens. De club beschuldigt nu echter Arsenal, Brighton, Everton en Leicester City van valsspelen. Wie weet, het zijn ervaringsdeskundigen die de klacht indienen.
- FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft bij UEFA gepleit om Rusland weer te laten deelnemen aan het EK.
- De scheidsrechters Erik Lambrechts en Bram Van Driessche waren vorige week actief in … Koeweit. In het Midden-Oosten is geld en dan kan je al eens in de woestijn gaan fluiten. De Engelse refs waren hen voor, maar het werd intussen verboden door de Premier League. Terecht, twee keer zes uur in het vliegtuig kan niet bevorderlijk zijn voor je conditie en uit dat soort landen moet je zoveel mogelijk wegblijven.
- José Mourinho heeft Okan Buruk, de coach van Galatasaray, na de bekeruitschakeling van Fenerbahçe bij de neus genomen. Letterlijk! Fener schreeuwt desondanks moord en brand. ‘Hij ging neer alsof hij was neergeschoten’, luidde het. Ja, het is allemaal de schuld van Okan Buruk. Wordt het niet tijd dat The Special One een trainersverbod krijgt? De man is een karikatuur van zichzelf geworden.
- Muiterij bij Olympique Marseille. Coach De Zerbi weigerde de training te leiden naar aanleiding van het ‘onwaardige’ spel van zijn team. De spelers beslisten zich niet om te kleden voor de training.
- Moet dat nu echt, een klemtoon op elke tweede of derde lettergreep. Op die manier is zelfs een gewone hoekschop of een inworp een potentieel doelgevaar. Tom en Peter, neem een voorbeeld aan het wielrennen of aan Stef Wynants.
- Hoe zou “rij maar door in het Deens klinken”, vraagt Olijke José aan Karl de Grappige. Antwoord: “Skart moa deure!”. Hoe kun je het bedenken als professioneel journalist? Het is maar een van de vele voorbeelden.
Overigens, in het Deens is het: kør videre! - Zo kan het ook als journalist bij Dwars door Vlaanderen: schaamteloos supporteren voor Wout van Aert en je ontgoocheling niet kunnen onderdrukken bij zijn tweede plaats. Een beetje objectieve journalistiek was hier wel op zijn plaats geweest.
ONSIDE
- Vandaag exact 70 jaar geleden werd de Europese bekercompetitie op de redactie van de krant L’Équipe geboren.
- Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken dreigt ermee een aantal ‘ultra’s’ (de harde supporterskernen) te ontbinden. De Green Angels en de Magic Fans van Saint-Etienne werden al ontboden op de Place Beauvau.
- Aleksander Ceferin heeft fors uitgehaald naar het voorstel van FIFA om het WK 2030 met 64 ploegen te spelen. De kans bestaat dat zelfs Heard en Mc Donald Islands zich dan plaatsen. Dat zijn de eilanden die alleen door pinguïns worden bewoond en toch onder de taksen van Donald Trump vallen. Maar er zijn wel genoeg pinguïns om een elftal te vormen
- Voorzitter Pascale Van Damme krijgt een zitje bij de FIFA Council. Een goede zaak natuurlijk, maar ze was wel de enige kandidaat.
INSIDE
- Dertien spelers van Paris Saint-Germain hebben dit seizoen al 2.000 speelminuten op de teller staan. Dat is meer dan bij welke andere Europese club ook, volgens L’Équipe.
- De inkomsten van de Premier League zijn met 4,9 procent gestegen. De inkomsten van tv-rechten en sponsoring samen bedragen nu 4,37 miljard euro. De helft van dat bedrag komt uit het buitenland.
- Bij de tweede strafschop voor Racing Genk zou public address heel wat duidelijk hebben kunnen maken. Neem toch maar een voorbeeld aan het rugby.
- Het is waarschijnlijk de juiste beslissing: KDB verlaat Man City. Hopelijk kiest hij nu niet voor de zanddollars uit Saoedi-Arabië, die jij toch allang niet meer nodig heeft.
- Het voetbalwereldje houdt toch niet op om ons te verbazen. Je loopt voortdurend te foeteren, je eigen spelers af te vallen en zelfs met de supporters in de clinch te gaan. En nauwelijks enkele dagen later ben je al de reddende engel bij andere ploeg. Voor Besnik Hasi allemaal geen probleem.
- Jackers of Mignolet tijdens de bekerfinale? Moet niet altijd de beste spelen?
- We zijn fan van Wattage, een leuke manier om wielrennen van een andere kant te bekijken.
VARtaal
- Een nieuw tv-contract kan alleen met een akkoord in voegen gaan. Voegen vind je enkel in constructies, bijvoorbeeld tussen twee bakstenen. Een contract kan alleen maar in voege treden.
- De achterban dreigt snel op hun achterste poten te gaan staan. De achterban is enkelvoud en gaat dus op zijn achterste poten staan
- Opgepast, als Augsburg komende vrijdag iets weten te rapen. Zelfde probleem hier: Augsburg is uiteraard enkelvoud en het weet dus iets te rapen
- Ook op de NOS is het niet altijd correct. Wat denk je van “Met een stuk karton om de renners te aanmoedigen”? Waarom niet even splitsen?
- “Een aardbeientaartje die je deze morgen bent gaan halen”. Waarschijnlijk ontsnapt aan de aandacht van Mark Uytterhoeven in Wattage, maar verkleinwoorden zijn onzijdig, Ruben.
- “Genk gaat een gefrustreerde avond tegemoet”, zei Stef Wynants. We wisten niet dat avonden gefrustreerd konden zijn. Een avond vol frustratie ware hier beter geweest.
- Karl vraagt zich af of “verlengenis” wel Nederlands is, want hij denkt niet dat “het verlengde” Nederlands is, dus zegt hij maar: in de verte. Het trekt er in de verste verten niet op.
- Ondertussen vraagt José: “Wat zit er nog van indernissen? … En ze ebben de renners ervoor”. Het lijkt precies alsof Decroo senior de microfoon hanteerde.
(François Colin en Paul Catteeuw)