maandag, december 23

‘Not intentional’, zei de grensrechter tegen Charles Corver

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bewusteloos werd Patrick Battiston afgevoerd; met een zware hersenschudding, drie afgebroken tanden, een gekneusde wervel,  een gebroken kaak en een haarscheurtje in de halwervel.  Maar scheidsrechter Charles Corver had niets onreglementairs waargenomen; op dat moment, op 8 juli 1982 in de halve finale van het WK tussen Frankrijk en West-Duitsland. Zijn leven lang bleef dat incident Corver achtervolgen, een memorabel moment in de WK-historie. Dinsdag 10 november overleed Charles Corver op 84-jarige leeftijd na een kort ziekbed.

Geconfronteerd met de tv-beelden van het incident heeft Corver steeds hardnekkig volgehouden dat hem was ontgaan hoe bruut doelman ‘Toni’ Schumacher zijn tegenstander had getorpedeerd. Vlak voor de grens van het strafschopgebied gebeurde dat, terwijl de lob van Battiston naast de paal eindigde.

,,Als ik het had mogen zien op een monitor had ik gezegd: ‘Meneer Schumacher, naar de tribune. Weg!’. Ik had niets gezien, dan kun je ook geen beslissing nemen. Ik volgde de bal. Toen ik die Fransman zag liggen, ben ik onmiddellijk naar mijn grensrechter gerend, de Schot Valentine, en vroeg hem wat hij had gezien. ‘Not intentiontial’, zei hij. Niet opzettelijk.”

De botsing met de heup van de onbesuisd uitgekomen Schumacher kwam zo hard aan dat Battiston later in coma raakte. Een half jaar kon hij niet voetballen. Na de verloren halve finale noemde de Franse aanvoerder Michel Platini de scheidsrechter ‘de twaalfde Duitser’. ,,Ik was zeer beledigd. Hij wist niet dat mijn vader een Fransman was die in Parijs is geboren”, zei Corver later in NRC.

De voetbalnotabelen droegen hem niets na. Als rapportcijfer kreeg Corver een 9,5, in zijn afscheidsjaar 1983 mocht hij de finale om de UEFA  Cup leiden. ,,Ze wilden even laten zien dat ik niet afgestraft hoefde te worden voor een botsing die ik toevallig niet had gezien.”

Charles Corver was actief op de WK’s van 1978 en 1982 en het EK van 1980. Hij leidde vier Europese finales en werd door het weekblad Voetbal International ‘tot scheidsrechter van de eeuw in Nederland’, uitgeroepen.

Hij hanteerde de fluit in een tijdvak waarvan de oud-voetballers nu vaak zeggen dat de scheidsrechters vroeger veel beter waren dan de huidige generatie. Corver had te maken met types als Johan Cruijff en Willem van Hanegem, die zelden hun mond konden houden.

In Johan Cruijff de Biografie (2019) zegt Corver daarover: ,,Cruijff sarde weleens tegen mij, en dan begonnen tegenstanders tegen mij van: die Cruijff mag ook alles. Ik was eraan gewend geraakt, misschien liet ik hen wel te ver gaan.”

 

 

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

7 reacties

  1. Pingback: ทดลองเล่นสล็อต pp

  2. Pingback: imgve.com

  3. Pingback: รับทำ Google Ads

  4. Pingback: click for source

  5. Pingback: hihuay

  6. Pingback: ปลั๊กไฟ

  7. Pingback: เช่ารถตู้พร้อมคนขับ

Leave A Reply