woensdag, november 20

Nederlandse clubs varen wel te midden van ‘Jut en Jul’

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vooral dankzij de prestaties van de drie clubs in de European Conference League leidt Nederland halverwege de poulefase het puntenklassement om Europese toernooiplaatsen.  Opvallend –  ongekend is dat, die leidende positie, op basis van het gemiddelde dat bepalend is voor de rangorde. Nummer twee Engeland volgt op ruime  afstand. Pas op de veertiende plaats staat België.

Méér dan de helft van de 40 Nederlandse punten is door Feyenoord, Vitesse en AZ behaald in de European Conference League, het nieuwe derderangs-toernooi dat nog meer euro’s laat rollen op tv en in de marketing. Hoewel de Nederlandse clubs daarin ook te maken hebben met tegenstanders uit Engeland, Frankrijk en Duitsland, raakt Louis van Gaal niet onder de indruk van de prestaties.

,,In die competitie speel je tegen Jut & Jul”, smaalde de bondscoach van Oranje onlangs, verwijzend naar een oude uitdrukking in de Nederlandse taal voor een enigszins belachelijk stelletje. Niettemin leveren overwinningen en gelijke spelen in de Conference League evenveel punten op als in de Champions League.

De  resultaten in dit seizoen brengen Nederland steeds hoger op de coëfficiëntenranglijst, die is gebaseerd op de gemiddelden in een cyclus van vijf jaar. Daarop staat Nederland nu zevende, kort achter Portugal, waardoor een tweede rechtstreekse deelnemersplaats in de Champions League dichterbij komt.

De hoogtij laat zien dat Nederlandse clubs het Europese toernooivoetbal ook in de aanloopfase serieuzer nemen. Vroegtijdige uitschakeling door tegenstanders uit Luxemburg, Kroatië  of Noorwegen bleef dit seizoen uit. ,,Er is een tijd geweest waarin sommige Nederlandse clubs en coaches Europees voetbal niet zo serieus namen, zeker in de zomer waarin onze clubs soms niet goed waren voorbereid op voorrondes voor Champions League of Europa League”, stipt Ajax-coach Erik ten Hag aan. ,,Er is een aantal jonge coaches gekomen die de internationale wetten beter grijpen, zoals bijvoorbeeld Arne Slot (Feyenoord), Pascal Janssen (AZ). Ook de komst van buitenlandse coaches als Letsch en Schmidt heeft het realisme goed gedaan.”

SUPPORTERS

Het succes spoort ook de supporters aan. Het Feyenoord-stadion loopt ook hiervoor vol, zelfs in het Gelredome van Vitesse Arnhem werden de vele doorgaans lege zitjes onlangs ineens gevuld toen Tottenham Hotspur met een B-team langskwam, en daarvoor gestraft werd met verlies. Deze week volgen minimaal zo’n 10.000 fans Ajax en Feyenoord bij hun uitwedstrijden tegen respectievelijk Borussia Dortmund en Union Berlin. Voor de return van Vitesse in Londen hebben zich 1500 supporters aangemeld.

De uittocht baart ook zorgen, zeker nu het supportersgeweld dit seizoen rond wedstrijden in Nederland regelmatig oplaait. Voor de streekderby in Zuid-Limburg tussen MVV Maastricht en Roda Kerkrade stormde vrijdag een peloton van de Mobiele Eenheid het veld op om vechtende supporters uit elkaar te jagen. De wedstrijd werd gestaakt. Eerder liep het op diverse plaatsen uit de hand met het werpen van bier, vuurwerk en aanstekers op het veld en vechtpartijen na afloop. Een explosie vergeleken met de laatste seizoenen voordat de corona-stilte in de stadions intrad.

WEDERZIJDSE HAAT

Met name wat gebeurde na de derby in Gelderland tussen NEC Nijmegen en Vitesse Arnhem vroeg om strengere maatregelen. Vijftig supporters kregen een stadionverbod, een aantal werd al door de politierechter veroordeeld. In Nijmegen waren de gemoederen vooraf al fors opgeklopt. In de media mochten aanhangers anoniem hun wederzijdse haat uitspreken. In het stadion waren spandoeken met verderfelijke kreten toegelaten en boycotte de speaker van de thuisclub de naam van de tegenstander. De emoties liepen zo hoog op dat na afloop een staantribune bezweek onder het hossen van Vitesse-fans. Alleen omdat een container ter plekke het ingestorte tribunedeel blokkeerde, bleven ernstige verwondingen en erger uit.

De geweldspiraal is voor de overheid, zowel kabinet als burgemeesters, aanleiding om zich te beraden over nog steviger maatregelen. Gedacht wordt aan een verbod op drankverkoop, de weigering van ‘uit-supporters’, een toepassing van een meldingsplicht voor bestrafte vandalen of puntenaftrek. ,,Laten we ook eens nadenken over de eis dat clubs een vast percentage van hun begroting in veiligheidsmaatregelen steken. Dan maar geen half miljoen voor een nieuwe rechtsback”, aldus Paul Depla, de burgemeester van Breda.

NAAR DUITSLAND

De uitwedstrijden van Ajax en Feyenoord in Duitsland geven deze week nieuw voedsel aan de zorgen. Confrontaties tussen Nederlandse en Duitse fans gingen eerder al gepaard met geweld. Vooraf aan de wedstrijd in Rotterdam tussen Feyenoord en Union Berlin werd twee weken geleden een Duitse bestuurs-delegatie op het terras van een restaurant gemolesteerd door Rotterdamse hooligans. Een mars van Duitse supporters naar het stadion liep uit de hand waardoor de politie moest ingrijpen en veel aanhangers pas halverwege de wedstrijd het stadion bereikten.

De aanhang van Feyenoord kwam vorige week opnieuw in opspraak toen Mark Koevermans zijn vertrek als algemeen directeur van de Rotterdamse club aankondigde. Hij was tot dat besluit gekomen, zei Koevermans, vanwege de bedreigingen waaraan hij en zijn gezin bloot stonden. Enkele maanden geleden al werd het huis van Koevermans bekogeld. Koevermans, als voormalig toptennisser nummer 37 op de ATP-ranking in 1991, ligt al langer onder vuur. Veel supporters, vooral de meest mondige, verwijten hem dat hij zich sterk maakt voor een nieuw stadion, wat een afscheid van de vertrouwde Kuip met zich meebrengt.

Inmiddels lijkt de financiële haalbaarheid voor de plannen voor een nieuw stadion sterk afgenomen. Bovendien  bleek dat de Raad van Commissarissen van Feyenoord al in gesprek was geraakt met een vervanger van Koevermans. Zijn verwijzing naar bedreigingen als verklaring heeft daarom bij veel supporters kwaad bloed gezet. Ook dat draagt niet bij aan een betere sfeer in en rond de stadions.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply