vrijdag, juli 19

Met deze bondscoach komt het niet meer goed

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jan Vertonghen (37) stopt als international. Axel Witsel en Thomas Meunier misten door blessures de kans op een laatste optreden in het nationale tricot. Van de zogenaamde Gouden Generatie blijven (misschien) alleen Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku over. En, wie weet, Thibaut Courtois. Dat hangt wellicht af van het lot van Domenico Tedesco. De vette jaren lijken echter voorbij voor de Rode Duivels, wie er ook speelt of de leiding heeft bij de Rode Duivels.

In de periode onder Roberto Martinez werd er overdreven belang gehecht aan de positie op de wereldranglijst. De Catalaan deed er alles aan om de Rode Duivels op de eerste plaats van de Fifa Ranking te houden. Het was een papieren prijs, omdat de ranglijst geenszins de juiste waardeverhoudingen weerspiegelt en niets voorstelt. Ondanks de afgang op het WK 2022 in Qatar (uitgeschakeld in de groepsfase en dus niet bij de beste 16 van de wereld) stond België nog altijd op de derde plaats.

En dat is belangrijk. Die ranking bepaalt wie de reekshoofden zijn bij de loting van de voor- en eindrondes van EK’s en WK’s. Dat de Duivels zich fluitend plaatsten voor Euro 2024 was voor een groot deel daar aan te danken. Reekshoofd in een poule met Oostenrijk, Zweden, Estland en Azerbeidzjan en twee ploegen rechtstreeks geplaatst: kat in ’t bakkie. Nadien een groep op het EK met Slovakije, Roemenië en Oekraïne: teams die ruim twintig tot veertig plaatsen lager op de ranking staan.

Pover

De povere resultaten in Duitsland zouden verstrekkende gevolgen kunnen hebben. De Engelse kwaliteitskrant The Guardian maakte op basis van de prestaties op Euro 2024 een Europese ranglijst op en plaatste de Rode Duivels op 14. Veertiende in Europa, niet derde in de wereld.

Zo snel en zo diep zal België niet zakken op de Fifa Ranking. Het wordt echter dichter bij tien dan bij één en dat zullen we voelen. De Rode Duivels zouden dan hun status van eerste reekshoofd verspelen en dat betekent dat je, zoals Nederland in deze voorronde, in een groep met bijvoorbeeld Frankrijk kan terechtkomen. Dan speel je bijna zeker voor de tweede plaats in de groep en kan je je geen enkele misstap veroorloven.

De Duivels moeten zich dus snel herpakken. Begin september begint de Nations League en die kan heel belangrijk zijn voor de positie op de Fifa Ranking. België begint op 6 september met een thuiswedstrijd tegen Israël (op zich geen al te moeilijke opdracht, ook al zal er op neutraal terrein moeten worden gespeeld) en een uitwedstrijd in Frankrijk (9 september in Lyon). De derde tegenstander in de groep is Italië, dat als titelverdediger een zeperd beleefde op dit EK, maar de toekomst voor zich heeft. In de voorbije maanden werd Italië Europees kampioen U17 en U19 en was het verliezend finalist op het WK U20.

Kaars

Er zal dus snel een ploeg moeten staan en de hamvraag is of Domenico Tedesco die zal samenstellen. De bondscoach heeft bij het grootste deel van de voetballiefhebbers alle krediet verloren, zo blijkt uit allerlei enquêtes. Als je in zijn trainersverleden duikt, merk je ook dat hij nergens langer dan anderhalf jaar bleef (RB Leipzig, Schalke 04), ondanks de lofzangen in de aanvangsfase. Dat kan geen toeval zijn. Hij dooft als een kaars snel uit.

Tedesco nam een overdonderende start met de Duivels (0-3 in Zweden, 2-3 in Duitsland) en dat positieve beeld is bij veel mensen tot de voorbije weken blijven hangen. Ten onrechte, want de kwalificatiecampagne was niet zo geweldig, ondanks de gemakkelijke plaatsing. Zijn grootste verdienste wordt nu de verjonging van de ploeg genoemd. Wat kon hij anders doen? Eden Hazard uit pensioen halen? Die verjonging had al op het WK 2022 moeten gebeuren (geen praat achteraf, want voor dat WK al aangegeven). Tedesco deed wat zowat iedereen die het voetbal een beetje volgt zou gedaan hebben.

Zijn EK was echt dramatisch. Dit is wat The Guardian schreef over de partij tegen Oekraïne. ‘Het was een wedstrijd met rechtstreekse uitschakeling, maar dat was niet te merken aan het optreden van de Rode Duivels. Ze speelden weliswaar tegen Frankrijk, maar met al het aanvallende talent dat beschikbaar was voor Domenico Tedesco zou je verwacht hebben dat ze het minstens zouden geprobeerd hebben. Ze geloofden echter al voor de aftrap dat er zou verloren worden.’

Op Koen Casteels na benaderde geen enkele Rode Duivel zijn beste niveau. Veel smaakmakers bleven daar zelfs ver onder. Ook dat kan geen toeval zijn. Neen, na bijna vijftig jaar in dit vak en twaalf (Belgische) bondscoaches staat mijn conclusie vast: met deze man komt het niet meer goed.

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply