woensdag, mei 12

Mehdi Bayat kandidaat ExCo van UEFA: achterbaks maneuver vindt KNVB

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mehdi Bayat, de voorzitter van de Belgische voetbalbond en sterke man van Sporting Charleroi, is kandidaat om lid te worden van het Uitvoerend Comité van UEFA. Dat meldt de Nederlandse kwaliteitskrant NRC Handelsblad. Bij de Nederlandse voetbalbond komt het als een achterbaks maneuver binnen.

‘Nietsvermoedend zit Just Spee achter zijn bord in Hotel August’, schrijft de NRC. ‘Het is 2 juli 2020 en nu de grenzen weer tijdelijk open zijn, is de voorzitter van de KNVB naar Antwerpen gereden voor een ontmoeting met zijn collega van de Belgische voetbalbond, Mehdi Bayat. Een nogal ander type bestuurder dan hijzelf, zo zal Spee zich later realiseren’

Ook de secretaris-generaals van beide bonden zijn aanwezig. Het gesprek zal gaan over gezamenlijke projecten. Zoals een mogelijke BeNeliga en het WK 2027 voor vrouwen, dat de Lage landen samen met Duitsland willen organiseren.

De Nederlanders willen het ook hebben over de kandidatuur van Spee voor het ExCo van UEFA. De plaats die jarenlang ingevuld werd door Michael van Praag. Spee is de eerste bezoldigde Nederlandse bondsvoorzitter. Onder andere om een rol te vervullen binnen de Europese voetbalunie.

‘Als Bayat de plannen van Spee hoort, zegt hij dat zo’n functie voor hemzelf geen optie is. Hij heeft het druk zat met de Belgische bond en Sporting Charleroi’, aldus NRC. ‘Wanneer de leden van zijn campagneteam in het najaar van 2020 hun oor te luisteren leggen in de internationale wandelgangen, horen ze dat er geen concurrenten zijn. Er zijn acht kandidaten voor acht plekken.’

Dwaalspoor

‘Niets lijkt Spee dan ook in de weg te staan. Tot begin januari dit jaar zijn telefoon gaat. Het is Aleksander Ceferin, de Sloveense voorzitter van de UEFA. In de laatste uren voor de deadline heeft zich nóg een kandidaat gemeld: Mehdi Bayat, zijn Belgische collega die in juli nog zei dat hij zich niet ging kandideren. Bracht hij Spee in Antwerpen op een dwaalspoor? Volgens insiders is de lastminute-aanmelding een van de oudste trucs uit het bestuurdersboekje. bedoeld om de concurrentie in slaap te sussen.

Spee is verbaasd. Dit zag hij niet aankomen. En hij niet alleen. De KNVB, de Duitse bond en ook de UEFA plaatsen vraagtekens. Bayat heeft, heel ongebruikelijk, niemand ingelicht. Waar komt deze zet vandaan? Wat drijft hem? Het zijn vragen die het Nederlandse kamp bezighouden zonder de antwoorden erop te vinden. Wat Spee wel weet: Bayat is zijn grootste concurrent. ‘Het zal vermoedelijk gaan tussen mij en hem.’ Nederland versus België. Een burenstrijd om het Europese pluche.’

Just Spee voert al anderhalf jaar campagne voor zijn kandidatuur. De strategie van Bayat is een stuk onduidelijker. Zelfs de persafdeling van de Belgische voetbalbond moet antwoorden schuldig blijven. ‘We hebben met Mehdi Bayat contact opgenomen. Maar hij heeft ons gemeld dat hij in de aanloop naar de verkiezing erg ‘low profile’ wil blijven en bijgevolg voorafgaand in de media geen verklaringen over zijn kandidatuur wil (laten) afleggen’, schrijft een woordvoerder.

Spee: ‘Als hij er kennelijk niet veel tijd en moeite in steekt, wat is dan zijn strategie om toch aan die stemmen te komen? Onderschat hij het? Of zit er een plan achter? Het geeft me geen fijn gevoel.’

In ieder geval, het lijkt geen slimme strategie om achter de rug van buur Nederland (en Duitsland) een louche spelletje te spelen.

Maradona (60) en de Belgen | François Colin

Share.

About Author

François Colin (68) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Sinds zijn pensioen in 2014 is hij columnist voor Sport/Voetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Comments are closed.