Langzaam maar nog altijd aarzelend steekt in Nederland een nieuw golfje Oranjegekte de kop op. Het Nederlands Elftal heeft als groepswinnaar de achtste finales van het WK voor vrouwen bereikt, vooral doordat het in de tweede poulewedstrijd titelverdediger Verenigde Staten op 1-1 kon houden. Vervolgens krikte de 7-0 zege op Vietnam het enthousiasme in eigen land iets verder op.
Maar denk niet dat de straten nu snel oranje gekleurd gaan worden in Nederland. De indringende reclamecampagnes rond een WK of EK met mannen ontbreken. Al die gekkigheid is nu vrijwel afwezig, en alleen te zien bij het plukje fans in Nieuw-Zeeland.
Opmerkelijk is ook dat de benaming Leeuwinnen nu veel en veel minder te horen en te zien valt dan bij vorige gelegenheden. Het was jaren achtereen een wijd en luid uitgedragen troetelnaam, vooral bedoeld voor de marketing. De Nederlandse vrouwen willen behandeld worden alsof ze mannen zijn, die het ook zonder bijnaam doen. De NOS volgt ze daarin.
Daarom wordt het vrouwenteam nu vrijwel consequent als ‘Nederlands Elftal’ aangeduid, niet als ‘Vrouwenelftal’. In diezelfde geest voltrekt het WK voor vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland zich bij de NOS als hét WK Voetbal, zonder precisering.
STATUS
Toch valt niet te ontkennen dat het vrouwenvoetbal in Nederland nog lang niet de status van de mannen heeft bereikt. De verschillen zijn niet weg te cijferen. De voorbereiding in Australië verliep zo belabberd en onder zulke armoedige omstandigheden dat Louis van Gaal bij een mannentoernooi ontploft zou zijn en de kwartiermakers op staande voet naar huis had gestuurd.
Opvallend is ook hoe omzichtig de grotendeels vrouwelijke verslaggevers en analisten met Oranje omgaan. De hijgerigheid rond een mannentoernooi is in de media volstrekt afwezig. De journalistieke aanpak dompelt onder in supportersgedrag
ESMEE BRUGTS
Een voorbeeld: Esmee Brugts, een net 20-jarig talent, maakte tegen Vietnam twee prachtige doelpunten. In de documenten van de FIFA wordt ze opgevoerd met de toevoeging Free Agent (contractvrij). Brugts vertrekt bij PSV, maar haar nieuwe (buitenlandse) club moet nog geheim blijven. Nog geen enkele keer is de naam van een mogelijke club naar buiten gekomen, zelfs niet in geruchten.
In de studio van de NOS keken de twee vrouwelijke analisten dinsdag met een veelbetekenende lach elkaar aan toen de presentator er naar vroeg. Zij tweeën wisten het wel, zo bleek uit hun looks, ze mochten nog niets verklappen. Ondenkbaar zou dat zijn in de dolgedraaide wereld van het mannenvoetbal.
Ook Andries Jonker, de mannelijke coach, speelt het spel mee. ,,Esmee zoekt nog een club, Op dit WK is ze daar helemaal niet mee bezig, haar focus ligt volledig bij het Nederlands Elftal. Die nieuwe club komt heus wel”, aldus Jonker.
BUITENLANDSE CLUBS
Esmee Brugts is in de Nederlandse selectie (23 speelsters) een van de zeven die (nog) niet aan een buitenlandse club zijn verbonden. De kracht van het team wordt gevormd door speelsters van topclubs in Engeland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië. Het is een ervaren selectie, gemixt met veelbelovend talent. De kern van het team werd in 2017 Europees kampioen en bereikte twee jaar later de (verloren) WK-finale tegen de VS.
In 2021 moest Nederland op de Olympische Spelen na strafschoppen in de kwartfinale opnieuw buigen voor de Amerikanen. Nu is het Oranje gelukt dankzij de monsterscore tegen Vietnam – een aanfluiting qua topvoetbal – de VS achter zich te houden in de groep, wat betekent dat Nederland olympisch zilveren medaillewinnaar Zweden in de achtste finales ontloopt en de Amerikanen daarmee opzadelt.
De groepszege geeft het Nederlands team moed. ‘We zijn dichter bij Amerika gekomen’, concludeerde bondscoach Jonker al na de onderlinge 1-1. ‘Maar we zijn er nog niet overheen.’ Een overwinning was ook te veel van het goede geweest, erkende hij. Van de twee landen mocht Nederland het ‘meest tevreden’ zijn met het gelijkspel.
ANDRIES JONKER
Andries Jonker (60) is de opvolger van de Engelsman Mark Parsons, die vorig jaar werd ontslagen na een mislukt EK. Jonker, een rasechte Amsterdammer, is zijn leven lang al als coach actief, zowel van mannen als vrouwen. Hij was onder meer assistent van Louis van Gaal en diende in diverse functies Bayern München, VfL Wolfsburg, Arsenal, Willem II, MVV en Telstar.
Bij het Nederlands vrouwenteam heeft Jonker, anders dan zijn voorganger, kennelijk de juiste snaar geraakt. Speelsters als Lieke Martens (Paris SG), Daniëlle van de Donk (Olympique Lyonnais) en Jackie Groenen (Paris SG) zijn zichtbaar opgeleefd.
Op het WK wacht in achtste finales Italië of Zuid-Afrika. De fans zullen daarvoor in het holst van de nacht van zaterdag op zondag (4 uur) hun bed uitmoeten. Het kijkcijfer wordt een interessante graadmeter voor het enthousiasme bij het anders zo massale leger Oranje-supporters.