woensdag, januari 22

Leven en lijden op (en naast) de atletiekbaan – Ivan Sonck

Pinterest LinkedIn Tumblr +

‘Leven en lijden op (en naast) de atletiekbaan’ is het nieuwste boek van ex-tv-sportjournalist Ivan Sonck. Wim Vos schreef voor Het Nieuwsblad deze lovende recensie:

Bekentenis: wij hebben een boon voor Ivan Sonck. Altijd gehad. Als snaak voor onze analoge TV konden we zijn combo van droge humor, strenge blik, vlekkeloos taalgebruik en immense vakkennis al waarderen. Zonder Sonck wilde atletiek al eens op domweg hollen en werpen lijken, met Sonck zag je meteen waarom dit de moeder aller sporten is. Niemand die zo begeesterend kon duiden dat je de grenzen van het menselijk kunnen – fysiek, technisch, tactisch – nergens beter kan waarnemen dan op een atletiekbaan, met alle suspense die daarbij hoort. Daarom: juicht allen. Juicht alsof u zo net goud op de marathon van Boston hebt gewonnen. Want al is Sonck al in geen tijden meer op TV te horen, ook nu hij diep in het zevende decennium van zijn leven vertoeft, blijkt hij nog niets aan feitenkennis en scherpzinnigheid te hebben ingeboet. Dat blijkt uit zijn nieuwste boek. Leven en lijden op (en naast) de atletiekbaan klinkt een beetje log als titel, maar wat een aangenaam atletiekboek is dit geworden. Sonck neemt je mee naar 25 plaatsen en tijdstippen – niet zelden was hij er zelf bij – en schildert er evenveel taferelen uit de grote en kleine geschiedenis van de atletiek. Dat doet hij in zijn eigen stijl, die van de klare lijn. In een heldere taal, doorspekt met net voldoende feiten en cijfers, jongleert hij met bekende figuren en historische momenten. Soms zijn de verhalen niet helemaal onbekend: verspringer Mike Powell, Zuid-Afrikaan Van Niekerk, Belg William Van Dijck. Maar evengoed zijn ze nieuw of was u ze alweer vergeten was: de Chinese schildpaddensoep van Ma Junren, het drama van marathonloper Wanjiru. Was sportliteratuur een olympische discipline, er had er eentje zijn ticket voor Parijs op zak.

‘Leven en lijden op (en naast) de atletiekbaan, 25 memorabele momenten’, door Ivan Sonck. Uitgegeven bij Willems Uitgevers. 288 pagina’s. Vanaf tweede helft november in boekhandel. (*****)

 

Share.

About Author

Regelmatig publiceren we artikels van eenmalige gastschrijvers. Ook zin om een artikeltje te plegen? Neem contact op met info@dewitteduivel.com en bezorg ons jouw tekst.

Leave A Reply