dinsdag, januari 21

Klassieker in oorlogssfeer

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Daj, daj, daj – Servisch fanatisme, luid hoorbaar in een holle Kuip. Vertaald in het Nederlands betekent het zoiets als Kom op, kom op, kom op. Dušan Tadić krijste het zondag uit nadat hij in de 81ste minuut Ajax vanaf de penaltystip naar de uiteindelijke definitieve 0-2 bij Feyenoord had geschoten. De woorden van Tadić illustreerden hoezeer de zogeheten Klassieker een vechtduel was geweest.

‘Een boutwedstrijd’, vond Marco van Basten het, in klare Hollandse straattaal. Een eigen doelpunt en een strafschop bepaalden de score. Slechts twee keer kon een schot op doel worden genoteerd. Balverlies in veelvoud domineerde de wedstrijd tussen de nummers 2 en 3 van de Eredivisie.

De ‘lelijkste Klassieker ooit’, werd het duel tegen een passend decor genoemd, voor lege tribunes omdat de corona-regels geen toeschouwers toelaten. ‘Een Klassieker die vooral de slaperigheid stimuleerde. Ajax won met dank aan dommigheid van Feyenoord’,  schreef verslaggever Willem Vissers in de Volkskrant.

RIVALITEIT

Honderd jaar bestaat deze wedstrijd nu in competitieverband, de confrontatie tussen Rotterdam en Amsterdam. ‘De Klassieker: een kunstwerk voor de eeuwigheid‘, luidde de tekst van een video van Feyenoord. Met zulke slogans wordt de belangstelling aangewakkerd, maar ondertussen neemt de rivaliteit steeds ernstiger vormen aan. Dagen achtereen was het duel ongezond hoog opgeklopt. Centraal in alle aandacht stond Steven Berghuis, vorig seizoen aanvoerder en topscorer van Feyenoord. Zijn transfer naar Ajax maakte hem gehaat in Rotterdam, wat de aanhang in alle toonaarden tot uitdrukking bracht.

Supporters oefenen zoveel invloed op de clubleiding dat Feyenoord zich zondag liet verleiden tot het afsteken van grootscheeps vuurwerk, binnen het stadion zelfs. Bijzonder bij een club die dit seizoen door de UEFA al 280.000 euro aan boetes opgelegd heeft gekregen wegens misdragingen, waaronder vuurwerk, van de fans.

Hoewel vuurwerk afsteken wettelijk is verboden, organiseerden de Rotterdamse fans ook een eigen showtje waarbij Ajax met rookbommen, flessen en fakkels werd onthaald bij de entree in Rotterdam. Ook de politie vormde hier een mikpunt. Een waterkanon moest zo’n duizend aanhangers, met zwarte capuchons of met sjaals voor hun gezicht, rond de Kuip uiteendrijven. Journalisten zagen vanuit stadion toe hoe grimmig de schermutselingen verliepen. Op zaterdagavond hadden ze in een mailtje het ‘dringende advies’ gekregen om zich uiterlijk drie uur (!) vóór aanvang van de wedstrijd in het stadion te melden, anders viel hun veiligheid niet te garanderen.

KOSOVO-OORLOG

Hoe beangstigend het er ook uitzag, Dušan Tadić (33) was geen moment bang geweest, vertelde de aanvoerder van Ajax na afloop. ,,Ik heb bij de Kosovo-oorlog in 1999 de bommen op Servië meegemaakt. Dat was pas heftig. Dit hier vond ik prachtig. Dan moet je niet angstig zijn. Als ik angstig kijk, doen de andere spelers dat ook. De aankomst gaf energie. Als iedereen tegen jou is, geeft dat motivatie. Ik wilde laten zien hoe graag ik deze wedstrijd spelen. Dan willen de andere spelers dat ook.”

Daj, daj, daj – zo zal Dušan Tadić zijn medespelers ook in de kleedkamer wel hebben aangemoedigd. Zijn woorden inspireerden Ajax opnieuw niet tot voetbal waarmee het dit seizoen zoveel indruk maakt in de Champions League. Marco van Basten is er nog altijd niet door geïmponeerd. ,,Ajax overtuigt me nog steeds niet. Het samenspel is de kracht van het team. Ik vind de kwaliteit van de meeste spelers niet bijzonder”, verkondigde Van Basten zondag in  de talkshow Rondo op betaalzender Ziggo. Hij zei het niet voor het eerst en kreeg bijval van Ruud Gullit: ,,Het leek wel dat ze in de modder moesten spelen, op een heel zwaar veld, zo’n wedstrijd was het.”

COACHES

Anders dan de tv-kijkers, anders dan de media, konden de coaches wel vrede hebben met de prestatie van hun teams. ,,We hebben er een gelijkwaardige wedstrijd van kunnen maken”, oordeelde Feyenoord-coach Arne Slot.  Ajax-coach Erik ten Hag ging nog verder in zijn lof: ,,Ik moet mijn team een compliment maken. Ons vierkant is niet uit elkaar gespeeld, de counterpressing hebben we onder controle gehouden. Mijn spelers hebben een geweldige mentaliteit getoond, ze moesten het uit hun tenen halen. Vergeet niet dat jonge spelers als Timber. Gravenberch en Antony een zwaar jaar achter de rug hebben. De Champions League vraagt heel veel van die spelers.”

Het waren uitspraken die weer eens signaleerden hoe verdwaald coach raken in hun beleving van het spel. Naleving van tactische opdrachten is hun maatstaf. De technische uitvoering is ondergeschikt daaraan. Blind bleef Ten Hag ook, naar buiten dan, voor de aanstellerij van zijn Braziliaanse sterspeler Antony, die bovendien bofte dat slaan van hem onbestraft bleef.

Zwoegend en zuchtend bleef Ajax zo overeind. Ondertussen gaat PSV halverwege de competitie aan de leiding. Één punt bedraagt de voorsprong op Ajax, vier op Feyenoord. De afstraffingen tegen beide ploegen (met respectievelijk 5-0 uit en 4-0 thuis) zijn verteerd in Eindhoven.

Daj, dai, daj – Dušan Tadić zal zijn stem nog menig keer moeten verheffen om de superioriteit van Ajax ook in de Eredivisie tot uitdrukking te brengen.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply