donderdag, juni 20

Janice Cayman. I did it! Het levensverhaal van het boegbeeld van het Belgische vrouwenvoetbal (2)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Deze week opent de Women’s Nations League onder meer met de Derby der Lage Landen in Leuven tussen België en Nederland. Janice Cayman is recordinternational van de Red Flames – de teller staat op 138 en de nummer twee van het Belgisch voetbal na Jan Vertonghen – en de meest succesvolste Belgische voetbalster uit de geschiedenis. Met onder meer drie landstitels bij Olympique Lyonnais en twee Champions Leagues. Ze is de échte ambassadrice van het vrouwenvoetbal in dit land. Onlangs publiceerde ik haar autobiografie onder de titel ‘Janice Cayman. I did it’. En dat is niets teveel gezegd. Ik sprak voor haar boek onder meer met verschillende internationale toppers. En deel deze week in drie afleveringen hun visie mee. Vandaag Camilly Abily, de assistent-coach van Olympique Lyonnais, voormalige Champions Leaguewinnaar en ex-international bij Frankrijk.

 

 

 

Camille Abily, assistent-coach Olympique Lyonnais: ‘Janice paste perfect in ons teambelangpatroon.’

 

Camilly Abily is de assistent-coach van Olympique Lyonnais. Ze tekent samen met hoofdcoach Sonia Bompastor de tactische lijnen uit. Ze is één van de meest succesvolle Franse voetbalster geweest: dertien landstitels – waarvan elf met Lyon en twee met Montpellier – en zeven bekerzeges. Bovendien: vijf keer winnaar van de Champions League én één keer Amerikaans kampioen. Liefst 183 interlands met Les Bleues, als offensieve middenveldster.

 

Het team, het spelplezier, het luisterend oor…ze heeft het!

‘Janice past perfect in het patroon dat Sonia Bompastor en ik hebben ontworpen voor Olympique Lyonnais: dat van l’équipe! Het team, niets anders dan het team. Voor ons staat het collectieve voorop. Eénheid vanuit een zeer sterke werkethiek. Succes combineren met bescheidenheid. Met onze voeten op de grond blijven en elke dag het resultaat opnieuw verdienen. En in die keuze voor hard werk plaatsen we toch ook spelvreugde. Onze speelsters behoren vanuit hun individuele klasse tot de wereldtop en zijn grote persoonlijkheden. Daarom vergeten wij de factor plezier niet. Tegelijk laten we niemand aan haar lot over, elke speelster telt en behouden we in haar waarde. Janice past volledig in ons profiel. Ze werkt keihard, ze speelt altijd in functie van het elftal en heeft tegelijk zeer sterke voetbalvaardigheden. En ze staat psychologisch sterk in haar schoenen, ze helpt ook teamgenoten door een moeilijke fase heen. We zien in haar een mentaal zeer sterke persoonlijkheid. Onze speelsters zoeken haar vaak op voor haar goede raad en omdat ze heel empathisch kan luisteren naar iemands problemen.’

Zeer sterke concentratie en communicatie in de laatste twintig minuten tegen Barça

‘Ook inzake spelinzicht doet ze voor niemand onder. Toen ze in de finale van de Champions League tegen FC Barcelona inviel, presteerde ze bijzonder sterk. Voor ons was het belangrijk om de 3-1 voorsprong in de laatste twintig minuten vast te houden. Want iedereen weet dat Barça op elk moment in staat is om te scoren. Janice werd opgedragen om de ruimte dicht te houden, de ruimte die Barça immers altijd ziet. Dat vergde heel veel concentratie én communicatie van haar. En ook aanvaarden dat je strikt binnen je zone dient te blijven. Ze werd een belangrijke factor voor de ploeg omdat ze uitblonk in die beide opdrachten.’

Sterk aanwezig in heden en toekomst?

‘Na EURO 2022 kwam ze in topconditie terug en dat heeft ze meteen getoond. Ze was zeer sterk aanwezig in het toernooi om de International Champions Cup in de Verenigde Staten en de Franse Super Cup tegen PSG.  In de halve finale tegen Chelsea FC en in de finale tegen het Monterrey heeft ze in twee verschillende defensieve systemen topniveau gehaald. En tegen PSG vroegen we haar ook om een offensieve bijdrage. Telkens lag haar rendement zeer hoog.

Haar veelzijdigheid geeft een coach extra mogelijkheden. Want ze kan zowel verdedigend als aanvallend een impuls geven. Zet haar in een ‘laag blok’ en ze trekt haar streng en stuur haar over de flank mee op avontuur en ze creëert gevaar.

Vanuit haar ervaring moet ze in staat zijn om nog enkele seizoenen mee te draaien op het hoogste niveau bij Olympique Lyonnais. En nog betere resultaten te halen? Dat betekent dus dat we opnieuw de Champions League, het kampioenschap én de beker moeten winnen. We zoeken vanuit onze coachinginzichten voortdurend naar details die ons als team beter maken. En Janice heeft daar zeker nog haar plaats in.’

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

Leave A Reply