woensdag, september 18

Jan Mulder in Humo over Nooit meer Qatar

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Het WK is door Qatar gekocht, zoals wij allen weten en steeds weer herbeleven want het is belangrijk dit niet te vergeten 

Hassan Al Thawadi is chef voetbal WK en secretaris-generaal Supreme Committee for Delivery & Legacy, een organisatie die verantwoordelijk is voor de bouw van de stadions van Qatar. Vrijdag 1 juli was hij op verzoek van de KNVB in Amsterdam om kritische vragen te beantwoorden van mensenrechtenorganisaties, vakbonden en pers. (Lazen we in NRC Handelsblad en de Volkskrant, ik was niet uitgenodigd voor deze bijeenkomst ‘in een donker vergaderzaaltje van de Johan Cruijff Arena’.)

Al Thawadi kwam binnen en gaf alle journalisten een hand. Hij zei: ‘Vergeef me als ik jullie namen niet onthoud. En vergeet mijn naam als ik het slecht doe het komende uur.’ Leuke man, dacht de zaal na deze zinnen uit de bestseller ‘Boze tegenstanders inpalmen, hoe doe je dat?’

De vlotte strafrechtadvocaat bleek niet onder de indruk van de kritische vragen. ‘Hebben jullie onze rapporten wel gelezen?’ beet hij zijn gehoor toe na vragen over de mensonterende werkomstandigheden van arbeidsimmigranten in Qatar. ‘Het kan natuurlijk altijd beter, nobody is perfect, ook Nederland en België niet.’ Toen iemand vroeg waarom hij zo geprikkeld reageerde op kritische vragen, antwoordde Al Thawadi: ‘We zijn al twaalf jaar bezig, maar ik heb nog steeds het gevoel dat ik in de beklaagdenbank zit.’ Terwijl hij en zijn land toch ook een onderdeel zijn van de ‘passie die we allemaal delen’, zei Hassan Al Thawadi. (Hij bedoelde het voetbal.)

In die twaalf jaar is wel enige vooruitgang geboekt, erkennen Human Rights Watch, Amnesty en internationale vakbonden, zei Hassan. Voor het gemak gaat hij voorbij aan het aspect van de handhaving van de nieuwe wetten als minimumloon, verbod op arbeid op de heetste uren van de dag, en recht op melding van misstanden bij een klachtenloket. Er wordt weinig of niet gehandhaafd. Op het onderwerp corruptie bij de toekenning van het WK wilde de chef voetbal niet ingaan. ‘Ik ben hier niet om deze kwestie opnieuw te beleven.’ Het WK is door Qatar gekocht, zoals wij allen weten en steeds weer herbeleven want het is belangrijk dit niet te vergeten: nooit meer zoiets als de toewijzing van het WK aan een land als Qatar.

In het eerste hoofdstuk, ‘Hoe Qatar het WK 2022 kocht’, van het onlangs verschenen boekje ‘Nooit Meer Qatar’ (uitgeverij Sportumi) staat precies hoe de omkoping werd gepleegd. Het is een inzichtelijk stuk van de hand van Francois Colin, met een lange lijst gestrafte en geschorste autoriteiten erbij die je de indruk geeft dat er een misdaadkartel blootgelegd wordt, geen sportbond. Het uurtje was te kort om met Al Thwadi in te gaan op homoseksuele paren die naar het WK-stadion mogen mits ze in Doha elkaars hand op de openbare weg tenminste niet gaan vasthouden, anders kan er een gevangenisstraf van zeven jaar op volgen. En zet het fotootje ook niet op het internet, ze arresteren je. Wordt een vrouw aangerand, doet zij er goed aan op het politiebureau geen aangifte van seksueel geweld te doen. In Qatar wordt de mannelijke dader geloofd, zij liegt per definitie en krijgt de straf. Lees hoofdstuk 2 in ‘Nooit Meer Qatar’.

Twaalf jaar in de beklaagdenbank, is dat het allemaal waard geweest, wilde een beleefde Hollandse journalist weten. Al Thawadi: ‘Absoluut. Dit is het WK, het grootste sportevenement ter wereld. Nu is het onze beurt om te shinen.’

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply