woensdag, juni 19

Individuele spelers maken het verschil

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Domenico Tedesco heeft de Belgische selectie voor Euro 2024 bekendgemaakt. Veel verrassingen zijn er niet te noteren. Logisch, er mogen 26 spelers mee en dan wordt het harken om genoeg spelers van internationaal niveau te vinden. Axel Witsel is er opnieuw bij. Thibaut Courtois niet. Net als Hans Vanaken, en dat is moeilijk te begrijpen.

Het was al uitgelekt dat Axel Witsel zou geselecteerd worden. Volkomen terecht, ik heb er al voor gepleit ter gelegenheid van de oefenmatchen een paar maanden terug tegen Ierland en Engeland. Helaas was de bondscoach toen nog niet zover. Nu zal hij moeten ingepast worden in waardeloze oefenpotten tegen Montenegro en Luxemburg.

De keuze voor Witsel is compleet logisch: je laat geen speler thuis die een vaste waarde is bij een club uit de top-vier van Spanje als je een verdediging hebt die zo lek is als een mandje. Tedesco gaf toe dat deze keuze voor een deel een motie van wantrouwen is voor zijn jonge verdedigers. De comeback van Witsel roept echter ook vragen op. Gaat hij in defensie met vier spelen en kan hij dat nog? Of opteert Tedesco plots voor een afweer met drie centrale verdedigers, zoals Witsel bij Atletico Madrid gewend is? Of wil hij flexibel kunnen zijn.

Een laatste lijn met drie zou kunnen meegespeeld hebben in de oproeping van debutant Maxim De Cuyper. Hij is meer geschikt om als wingback te opereren dan Theate, die bovendien nog niet helemaal hersteld zou zijn van een blessure.

Terug naar de oudjes. Thomas Meunier was al eerder teruggehaald en dankt zijn aanwezigheid louter aan het feit dat er op rechtsachter ook een manifest gebrek aan topkwaliteit is. Meunier speelt in Turkije bij het bescheiden Trabzonspor, terwijl Dries Mertens van landskampioen Galatasaray niet terugkeert. Terwijl Driesje zowat de assistkoning is van Europa, zo pleitte zijn aanhang. Sorry, maar de Superlig is de Premier League niet.

Her en der werd ook de naam van Toby Alderweireld naar voor geschoven. De Antwerp-aanvoerder haalde dit seizoen echter niet het niveau van de vorige jaargang en staat, zoals alle spelers van de Great Old, al een tijdje niet honderd procent scherp.

Lastig ventje

Alles bij elkaar heb ik maar twee bedenkingen bij de keurgroep voor het. EK: de afwezigheid van Hans Vanaken en Thibaut Courtois. Waarom de aanvoerder van Club Brugge niet plaats 26 (die nog open is) kreeg, is me een raadsel. Hij verdient het veel meer dan Arthur Vermeeren om mee te gaan. De ploegmaat van Witsel is een gigantisch talent, maar heeft het voorbije half jaar geen 180 minuten gevoetbald. Vorige weekeinde mocht hij eindelijk eens aan de aftrap verschijnen, maar werd rond het uur alweer gewisseld. Neen, dan heb je het niet verdiend om naar het EK te gaan.

Het is echter geen beslissing die het EK van de Rode Duivels zal bepalen. Dat kan de afwezigheid van Thibaut Courtois wel worden. Onbegrijpelijk dat Tedesco nog eens naar de beslissing van onze beste ballenvanger van ruim een half jaar terug verwees om zijn keuze te rechtvaardigen. Courtois is helemaal fit en speelt zaterdag zeer waarschijnlijk de finale van de Champions League. Zo’n speler laat je niet thuis. Ook al is hij een lastig ventje. Wat hij overigens volgende maand zal blijven. Bij elk tegendoelpunt zal de vragen volgen of de man uit Madrid niet onder de lat had moeten staan.

Voetbal is een ploegsport, maar het zijn individuele spelers die het verschil maken en wedstrijden beslissen. Veel meer dan trainers. Daarom deze voorspelling: veel, zo niet alles, zal in Duitsland afhangen van Kevin De Bruyne. Als hij speelt op het niveau van zaterdag in de Cup Final (en op het vorige WK) zullen de Rode Duivels snel thuis zijn.

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply