Komt het dan toch nog goed met Mohamed Ihattaren? Ajax heeft hem een nieuwe lanceerbasis gegeven, voorlopig bij Jong Ajax dan. Dat moet hem harden, veelal op vrijdagavond, regelmatig op kunstgras, tegen de strijders in de Keuken Kampioen Divisie. Het tweede niveau van Nederland is ver beneden van wat Ihattaren zich had voorgesteld van zijn voetbalcarrière, nu is het een uitweg waartoe hij zichzelf heeft veroordeeld.
Op 24 april 2021 raakte Mohamed Ihattaren voor het laatst de bal in een competitiewedstrijd, als invaller bij PSV in de slotfase tegen FC Groningen. Een week later meldde hij zich voor de vierde keer ziek en was de maat vol voor trainer Roger Schmidt. Zo kwam er een eind aan de relatie tussen PSV en Ihattaren waarin de conflicten elkaar opvolgden sinds Schmidt medio 2020 in Eindhoven aan de slag ging.
Ook een transfer naar Juventus in de zomer van 2021 bood geen soelaas. Voor 2 miljoen euro nam de Italiaanse club hem over, om hem ongezien als huurspeler door te sturen naar Sampdoria. Één keer zat hij op de bank bij de club uit Genua, op 12 september, thuis tegen Inter Milaan (2-2). Vervolgens raakte Ihattaren ook daar uit de gratie. Zowel Sampdoria als Juventus keerde hem de rug toe.
OPGESLOTEN IN STILTE
Ihattaren, die in 2019 zijn vader had verloren, bekommerde zich sindsdien voornamelijk om zijn zieke moeder. Het lang aanbeden ‘grootste talent in het Nederlandse voetbal’ sloot zich op in stilte. Alleen met de aankoop van een villa voor 1 miljoen in Tilburg deed hij nog van zich spreken.
Nog altijd is Mohamed Ihattaren een tiener, op 12 februari wordt hij 20 jaar. Verstoord zijn de dromen uit zijn jaren bij PSV, dat hem vertroetelde in de verwachting ooit een transfersom van tientallen miljoenen te incasseren. De toekomst moet nog voor hem liggen.
KEUZE VOOR ORANJE
Bij de voetballiefhebbers is de weemoed nooit verdwenen. Vanaf zijn zestiende maakte Ihattaren zoveel indruk met zijn verfijnde traptechniek en dribbels dat Ronald Koeman hem in november 2019 persoonlijk een oranje-shirt kwam aantrekken. Als een symbolisch gebaar, dankbaar voor zijn keuze voor Oranje en dat hij de druk uit Marokko had weerstaan.
In maart 2020 werd Ihattaren voor het eerst opgeroepen door Koeman. Nog altijd is hij niet aan zijn eerste interland toegekomen. De eerste stappen op de weg terug zijn nu gezet. Vorige maand doken op de sociale media plotseling beelden op vanuit het Olympisch Stadion in Amsterdam, de gerenoveerde basis voor de Spelen van 1928 waar nog maar zelden wordt gevoetbald.
GERALD VANENBURG
Op deze historische grond, tegen een retro-decor, rook Ihattaren weer gras. Hij oogde wat te zwaar, naast hem openbaarde Gerald Vanenburg zich als zijn personal trainer. Vanenburg (57) moet kunnen begrijpen wat Ihattaren doormaakt. Als speler van PSV won hij in 1988 de Europa Cup voor landskampioenen en werd hij met Oranje Europees kampioen.
Nooit voelde hij de voldoening daarvoor. Want ooit was Gerald Vanenburg een voetballer die à la Ihattaren geprezen werd om zijn techniek. Geraldinho werd hij liefkozend genoemd nadat hij op zijn zeventiende zijn debuut had beleefd bij Ajax. De adoratie knakte toen Vanenburg te maken kreeg met Johan Cruijff als coach. ‘Vanenburg is geen leider op het veld. Daar heeft hij de stem niet voor’, oordeelde Cruijff.
MISKEND
Vanenburg voelde zich miskend en vertrok naar PSV. In de hiërachie kon hij nooit de hoofdrol grijpen die hem eerder was toegedacht. Bij PSV moest hij luisteren naar Søren Lerby, Eric Gerets en Wim Kieft. In Oranje posteerde Rinus Michels hem in een dienende rol op rechts in een 4-4-2 systeem, zonder principes van de Hollandse School.
Gerald Vanenburg maakte er nooit een geheim van dat hij vaak de waardering voor zijn technische kwaliteiten heeft gemist. Ook als trainer is het hem niet gelukt naam te maken. De laatste jaren is hij bij Ajax actief als techniektrainer. De talenten op De Toekomst krijgen van hem de fijne greepjes mee. Die hoeft hij Mohamed Ihattaren niet meer te leren. Bij hem gaat het er om mentale kracht op te doen en teleurstellingen te verwerken, Vanenburg kan hem uit eigen ervaring daarvoor wel wat leerstof aanreiken. Hij weet hoe je ook in nederigheid overeind kunt blijven.
HUUR VOOR ÉÉN JAAR
Hoe Vanenburg en Ihattaren elkaar hebben gevonden is nog onduidelijk. Ze komen beiden uit Utrecht, de stad ook van Marco van Basten, Wesley Sneijder en Willem van Hanegem. Of Vanenburg als postillon d’amour door Ajax vooruit is gezonden, is evenmin duidelijk. Opvallend is wel dat kort na de eerste persoonlijke trainingen met Vanenburg ook Ajax interesse toonde. Erik ten Hag, de coach van Ajax, proefde de motivatie en vervolgens ging Marc Overmars namens Ajax in gesprek met Juventus,
Een huurovereenkomst voor een jaar is voorlopig de basis waarop Ihattaren als speler van Ajax verder gaat. Per 1 januari 2023 geldt een overnamesom van twee miljoen euro. ,,Mo is een van de grootste talenten van ons land”, zegt Marc Overmars. ,,Wij bieden hem bij Jong Ajax de kans om aan zijn fitheid te werken. Daar kan hij laten zien of hij nog altijd de goede speler is die we kennen. Wij gaan hem helpen, maar het begint natuurlijk bij hemzelf en dat weet hij.”
Bij Jong Ajax is John Heitinga de nieuwe coach van Mohamed Ihattaren. Heitinga is 87-voudig international en verliezend WK-finalist met een rode kaart in 2010. In zijn tijd bij Oranje bouwde Heitinga een stevige band op met Mark van Bommel, nog altijd een maatje van hem. Onder Van Bommel beleefde Ihattaren zijn debuut en de eerste, veelbelovende jaren bij PSV. Het zijn herinneringen die zowel Heitinga als Ihattaren kunnen inspireren tot een wending in een zo onthutsend neergaande carrière.