zondag, december 22

I ENS PODREM ALLIBERAR – EENS ZULLEN WE VRIJ ZIJN – L’ESTACA IN CAMP NOU (RW)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

https://youtu.be/6pkxj378FLg

 

I ens podrem alliberar. Zo klinkt het refrein dat Catalanen zingen als ze samen vreedzaam demonstreren. Met een miljoen mensen zijn ze vaak en dan zingen ze dus: I ens podrem alliberar. Zoals vijftig jaar geleden voor het eerst, zoals vandaag, maar niet voor het laatst.

FC Barcelona nam gisteren duidelijk stelling ten aanzien van de buitensporige en ‘onrechtstatelijke’ strafmaat van de Spaanse justitie tegen de Catalaanse politieke gevangenen. Met een persbericht onder de titel: ‘PRISON IS NOT THE SOLUTION!’.

Prison is not the solution

www.fcbarcelona.cat

09:52AM MONDAY 14 OCT

CLUB

 14 Oct 19

FC Barcelona, as one of the leading entities in Catalonia, and in accordance with its historical record, for the defence of freedom of expression and the right to decide, today, after the condemnatory ruling issued by the Supreme Court in relation to the open process against the Catalan civic and political leaders, states that:

In the same way that the preventive prison sentence didn’t help to resolve the conflict, neither will the prison sentence given today, because prison is not the solution.

The resolution of the conflict in Catalonia must come exclusively from political dialogue.

Therefore, now more than ever, the club asks all political leaders to lead a process of dialogue and negotiation to resolve this conflict, which should also allow for the release of convicted civic and political leaders.

FC Barcelona also expresses all its support and solidarity to the families of those who are deprived of their freedom.

Barcelona, 14 October 2019

 

 

6 juli 1985 is een begrip in het Catalaanse collectieve geheugen én in Camp Nou: 6 De Juliol de 1985. Die dag voerde Lluis Llach (1948) zijn Camp del Barça op. Een optreden vol ontroering, hoop en humor in Camp Nou. Meer dan 100.000 Barcelonista’s zongen, dansten en lachten, de aansteker zwaaiend in de lucht zoals het bij goede concerten van historische aard betaamt. Llach construeerde zijn song L’Estaca tot de extase van de avond, zorgvuldig en toch spontaan. L’Estaca is een lied voor smeltende harten en rijzende vuisten, geconcentreerd rond dat onvergankelijke zinnetje I ens podrem alliberar. Ooit zal de vrijheid ons deel zijn! Lluis Llach schreef het in het toepasselijke jaar 1968. L’Estaca betekent letterlijk ‘de staak’, een ‘sta-in-de-weg’, de laatste rottende stut onder de dictatuur. En als we er samen tegen duwen, dan zal hij vallensegur que tomba, tomba, tomba. Dit refrein werd in de vroege jaren zeventig uit volle borst gebruld na politierazzia’s tegen uitingen van de Catalaanse identiteit. Het is meer dan een kritische knipoog naar het wrede regime vol realpolitik van de Spaanse verdrukker Franco (1939-1975). Llach trad toe tot de muzikale beweging Nova Canco (het nieuwe lied) en ijverde voor politieke democratie, mensenrechten en de Catalaanse cultuur.

L’ Estaca roept op tot solidariteit en is vermomd als kreet uit het hart. Tot vandaag symboliseert het canto de Catalaanse – en wereldwijde – strijd voor de vrijheid. De meest fascinerende versie van L’Estaca bracht Llach dus ten gehore bij zijn Camp del Barça, nadien gevat in een sublieme, gelijknamige dubbelelpee.

Hij stond alleen met zijn gitaar, unplugged, op het podium tegenover 100.000 onzichtbare mensen in de duisternis en schommelde tussen emotionele uitersten. Eerst was er de onzekerheid, hij zong aarzelend over ‘opa Siset’ die de kleine jongen vertelde over ‘de staak die het volk de handen bond’. Bij het refrein ‘tomba, tomba, tomba’ barstte het publiek los. Dan kwam de droefheid over de dood van ‘opa Siset, die niet meer sprak’. Zijn laatste boodschap aan de jongen klonk: ‘als we samen duwen, dan breekt de staak’. Op het gelaat van Llach verscheen de lach, van het geluk, gevolgd door het breekbare zwijgen. Om dat unieke moment in de tijd te vatteneen koor van 100.000 culés neuriede zonder begeleiding in een betoverende atmosfeer die ene voor elk leven noodzakelijke slotzin I ens podrem allibar.

 

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.