vrijdag, februari 21

‘Honderd goals? Verder dan een droom is dat’

Pinterest LinkedIn Tumblr +

In woorden én in tranen kwam zondag het sentiment naar buiten bij Davy Klaassen. Mooier en treffender had hij niet kunnen uitdrukken hoe ook profvoetballers nog ontroerd kunnen raken. Klaassen wordt deze week 32 jaar, hij heeft gespeeld op het hoogste niveau van Engeland, Duitsland en Italië, maar overal bleef hij verwant met zijn jeugdliefde Ajax.

Dit seizoen is Davy Klaassen aan deel 3 van zijn Ajax-jaren toe. In 465 wedstrijden voor vier clubs maakte hij 117 doelpunten. Nergens was zijn trefzekerheid zo groot als bij de Amsterdamse club. Zijn 4-0 tegen Heracles was zondag ogenschijnlijk niet veel meer dan een toegift, maar voor Klaassen ging de betekenis veel verder. Zijn honderdste treffer was het als speler van Ajax.

Memorabel, bijna filosofisch, bracht Davy Klaaasen onder woorden wat hem dat deed, vechtend tegen zijn tranen. ‘Wanneer je als klein jongetje bij Ajax komt, dan droom je van spelen in Ajax -1. Honderd goals? Daar denk je niet eens aan. Verder dan een droom is dat, voorbij mijn dromen gaat dit’, sprak Klaassen voor de tv-camera van ESPN.

MIDDENVELDER

Davy Klaassen, 41-voudig international, is niet eens een aanvaller. Zijn doelpunten komen veelal voort uit infiltraties vanuit de middenlinie. In het Europa Leagueduel bij Union speelde hij zelfs als de meest defensieve middenvelder omdat Jordan Henderson met een blessure ontbrak in het Koning Boudewijn-Stadion.

De emotie bij Klaassen laat ook zien dat de jeugdopleiding van Ajax méér is dan een productiebedrijf van talenten. Ze raken er ook verknocht aan hun club. Liefst veertien spelers afkomstig van jeugdteams telde de wedstrijdselectie zondag.

VERTONGHEN EN ALDERWEIRELD

Davy Klaassen was vijftien, een relatieve laatboeier, toen hij in 2008 vanuit het nabije Hilversum naar Amsterdam kwam. Drie jaar later maakte hij als 18-jarige zijn debuut, mét een doelpunt. Jan Vertonghen en Toby Alderweireld speelden toen nog bij Ajax. Op hun zestiende kwamen ze naar Amsterdam, het was hun springplank naar een rijk gevulde carrière. Thomas Vermaelen en Jelle van Damme zijn andere Rode Duivels die op jonge leeftijd school gingen in de hoofdstad van Nederland.

Decennia verderop draagt ook het dit seizoen opgeleefde Ajax de sporen van de Vlaamse velden. In de wedstrijd tegen Heracles kwamen er zondag liefst drie aan bod. Mika Godts (19), afkomstig uit Leuven ging in januari 2023 van Genk naar Ajax. Hij mag zich al basisspeler noemen en maakte de openingsgoal  De andere twee vielen in. Jorthy Mokio (16) uit Merelbeke verruilde ruim een half jaar geleden AA Gent voor Ajax. Rayane Bounida (16) uit Vilvoorde is aan zijn derde seizoen bezig bij Ajax sinds hij Anderlecht verliet.

BOUNIDA, ‘NIEUWE APPIE’

In Amsterdam worden de jonge Belgen toegezongen als kinderen van de club. Zo gedragen ze zich zelf ook. Bounida dweept met Abdelhak (Appie) Nouri als voorbeeld. Bounida was pas elf jaar toen Nouri als talentrijk speler van Ajax in 2017 op het veld door ernstig hersenletsel werd getroffen. Tussen de twee is een warme band ontstaan. Met grote regelmaat gaat Bounida op bezoek bij Nouri. Binnen Ajax wordt  hij al langere tijd als een ‘nieuwe Appie’ beschouwd. Nadrukkelijk spande de clubleiding zich in om hem met succes te verleiden tot een nieuw contract voor drie jaar .

Met Jorthy Mokio gaat het intussen zo snel dat hij vorige week donderdag ook in eigen land mocht laten zien hoeveel vaardigheden hij verenigt in gestroomlijnde acties, mét een scan voor de ruimte op het veld waar zijn medespelers verder kunnen.

BELGISCHE VIJVERS

De Belgische vijvers waaruit Ajax ze opvist worden nauwgezet afgespeurd door een groep scouts waarbij Urbain Haesaert op zijn 84ste al langere tijd een centrale rol vervult. Hij raakte met Ajax verbonden toen de Amsterdamse club van 1999 tot 2003 eigenaar was van Germinal Beerschot Antwerpen (GBA).

‘Ik stuurde onze talenten bij wijze van spreken gewoon naar Amsterdam’, zei Haesaert, die destijds hoofd jeugdopleiding was van GBA, in het AD. ‘Natuurlijk moesten die jongens dat zelf wel zien zitten. Ze konden eenvoudig naar Holland, waar ze meestal in gastgezinnen kwamen en instroomden in de jeugdopleiding.‘

Nadat Haesaert een tijdlang de indruk had dat zijn tips door Ajax niet langer serieus werden genomen, verstevigde Marc Overmars in 2018 namens de Nederlandse club de band met de Belgische scout. Daarvoor nam Haesaert afscheid van Anderlecht. Haesaert in het AD:  ‘In mijn periode bij Anderlecht heb ik een aantal scouts opgeleid die nu bij Ajax werken. Ik heb mijn netwerk overgedragen. Afrim Salievski, Wesley Nys en Angelo De Gruyter zijn heel goed ingevoerd in het Belgische jeugdvoetbal.’

TEKENGELD

Van dat drietal is Salievski nu de coördinator jeugdscouting van Ajax in België en Frankrijk. Hij leidt het proces dat er op is gericht zoveel vertrouwen te winnen van spelers dat hun keuze op Ajax valt. In geval van Rayane Bounida en Mokio overtuigde Ajax het tweetal zodanig dat ze lucratieve aanbiedingen van KAA Gent (Mokio) en Anderlecht (Bounida) naast zich neerlegden. Zodoende kwamen de spelers zonder transfersom – maar waarschijnlijk wel voor een aantrekkelijke som tekengeld – naar Amsterdam.

Volgens Het Nieuwsblad is de beloning van Bounida al opgelopen tot een half miljoen euro per jaar. Een veel te hoge indicatie is dat volgens Ajax. Aangenomen mag worden dat de contracten nu al riant genoeg zijn om van een mooie toekomst als profvoetballer te mogen dromen.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply