zaterdag, juli 27

Het kan altijd nog erger

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De bekerfinale moest donderdag minutenlang stilgelegd worden vanwege Bengaals vuurwerk. In het Belgische voetbal kan het echter nog altijd erger worden. Vrijdagavond kon het duel tussen Standard en Westerlo geen doorgang vinden, omdat boze Luikse fans hun eigen spelers opsloten in het trainingscentrum van Sart Tilman. Du jamais vu. Kunnen we nog dieper zakken?

Het had een droomweek kunnen worden voor ons voetbal, maar het Europese sprookje van Club Brugge liep woensdag ten einde. Volstrekt kansloos uitgeschakeld door de nummer negen van de Serie A. Geen schande, maar wel een duidelijk signaal. Het weerhield er onze media niet van om weer naar de arbitrage uit te halen. Een goedkope penalty had blauw-zwart genekt, was de algemene teneur. Kennen onze voetbaljournalisten het reglement niet? Mechele trapt in het strafschopgebied Nzola in het gezicht en raakt geen bal. René Vandereycken en Franky Van der Elst, analisten met een blauw-zwart hart, vonden het een penalty. Onze voetbalpers, die steeds meer de supporters naar de mond lijkt te praten, niet.

Een dag later de bekerfinale. Een langgerekte geeuw, onderbroken door vuurwerk van een deel van de Antwerp-fans. De fans legden de partij stil op het moment dat hun ploeg een achterstand moest goedmaken. Hoe dom kan je zijn?

Overigens was de nederlaag van de Great Old geen verrassing. Tom Boudeweel zei tijdens Antwerp-Club Brugge op Radio 1 dat er op de Bosuil de laatste weken nog nauwelijks werd getraind. Even natrekken en je weet dat het klopt. Drie dagen vrij na de eerste nederlaag tegen Union. Mark van Bommel leverde vorige seizoen schitterend werk, maar de voorbije weken gooide hij er met zijn pet naar. Tot ergernis van het Belgische deel van de staf. Maar onze clubwatchers weten nergens van. Of schrijven er niet over.

Het systeem deugt compleet niet. Elke dag van het jaar over dezelfde club schrijven. Ik mag er niet aan denken dat ik dat had moeten doen. De clubwatchers moeten constant op hun tellen letten of ze kunnen met niemand nog praten. De clubs bepalen wat er mag verschijnen en onze media laten dat toe. Onbegrijpelijk.

Schertsvertoning

Het is overal wat in ons voetbal. In Gent moet Hein Vanhaezebrouck zijn team voorbereiden op een barragematch voor Europees voetbal op een moment dat de naam van zijn opvolger uitlekt. Nota bene de coach van de ploeg waar AA Gent mogelijk tegen moet spelen. Bij Racing Genk werd Wouter Vrancken prompt op non-actief gezet. Terecht, de man heeft al eens een aandeel gehad in een schertsvertoning.

En kan het nog erger? Jazeker. In Luik verhinderden supporters vrijdagavond dat er gevoetbald werd. De problemen die we hier al meerdere keren aangekaart hebben rond de Amerikaanse eigenaar van Everton krijgen logischerwijze een vervolg bij de andere clubs die onderdeel zijn van het dubieuze 777.

Bijna al onze clubs zijn in handen van buitenlandse eigenaars en dat lijkt stilaan een garantie voor problemen. Op de korte termijn is het vaak de redding, maar op de middellange termijn al te dikwijls het begin van het einde. Vraag het maar in Oostende.

Waarom willen zoveel clubs op een niveau spelen dat ze op allerlei vlakken (financieel, infrastructuur, aantal toeschouwers) niet aankunnen? Lommel maakt zich dit zondag op voor een terugkeer bij de elite, dankzij de City Group. Geld is geen probleem voor de eigenaars uit Abu Dhabi, maar het biedt geen enkele garantie. Girona speelt straks Champions League dankzij de emir, maar het Franse Espérance Sportive Troyes degradeerde voor het tweede jaar op rij. Met ook daar woedende fans voor gevolg.

In Engeland komt er een regulator van buiten de voetbalbond en de Premier League om het voetbal in de juiste richting te sturen. Het is de hoogste tijd dat onze politiek daar ook werk van maakt. Maar ook al is voetbal de belangrijkste bijzaak in het leven, op de programma’s van onze politieke partijen zal u er weinig of niks over lezen.

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply