woensdag, mei 29

HET EPOS VAN DE BEKER MET DE GROTE OREN 1955 – 2020. De geschiedenis van de Europa Cup/Champions League (6) – RW

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Aan de vooravond van jaargang 65 van de Europa Cup der Landskampioenen/Champions League schrijven we graag een beknopte geschiedenis van het belangrijkste voetbaltoernooi ter wereld. In Barcelona demonstreren deze dagen miljoenen Catalanen tegen de draconische straffen die de Spaanse rechtbank – een ‘rechtstaat’ onwaardig – de ‘independistas’ heeft opgelegd: gevangenisstraffen tot meer dan tien jaar. De Guardia Civil knuppelt intussen onschuldige burgers in elkaar. En op hetzelfde moment halen extreemrechtse organisaties al hun oude sentimenten boven bij ‘de herbegrafenis van dictator Franco’ in Madrid. De ‘Clasico’ van 26 oktober 2019 in Camp Nou werd onder druk van de omstandigheden uitgesteld naar een latere datum. In deze aflevering belichten we daarom het seizoen 1991-’92.

1991-’92: JOHAN CRUIJFF EN HET MES QUE UN CLUB-GEVOEL VAN BARCELONA

DE WEG NAAR DE FINALE

Johan Cruijff lanceerde als trainer een uitgekiende, vaak onbegrepen, maar wel zeer efficiënte selectiepolitiek en een vernieuwend, door intelligentie gestuurd offensief model, waarin een hoog tempo gepaard ging met het geduldig blootleggen van de achilleshiel van de tegenstander. Cruijff schuwde het risico niet. Het deerde hem niet dat heerlijke hoogtepunten zich afwisselde met dramatische verliezen. Het door Cruijff gepredikte systeem was zo veeleisend, dat het pas een delicieus niveau bereikte wanneer alle smaakmakers naar magistrale momenten streefden. Zubizaretta, Ronald Koeman, Ferrer, Bakero, Guardiola, Salinas, Michaël Laudrup en Stoichkov dreven hun coach tot wanhoop in Rostock (1-0 tegen Sparta). Ze schotelden Camp Nou bruisende avonden voor tegen Hansa (3-0), Kaiserslautern (2-0), Sparta Praag (3-2, met zijn tienen, na een 1-2 achterstand), Benfica (2-1) en Dynamo Kiev (3-0).

Ondanks het avontuurlijke concept vertolkte Ronald Koeman een cruciale rol in Cruijffs elftal. Hij wedijverde sinds 1988 met Franco Baresi om de titel van

Europa’s meest klasrijke libero. Ondanks zijn trage startsnelheid beheerste Koeman zijn métier tot in de kleinste details. Vooral in het schrander positioneel inschuiven, waardoor het middenveld een numerieke overmacht verwierf, blonk Koeman uit. Ook dankte hij zijn uitstekende reputatie aan zijn verschroeiende afstandsschot, waarmee hij tegen Sampdoria het verschil forceerde.

In een zeer hoogstaande finale, met wisselende kansen voor beide teams, verplichtte Barcelona Sampdoria de kelk tot op de bodem te ledigen. Op de Ramblas klonk tot aan het prille ochtendgloren slechts één steeds schoner wordende jubelkreet: Barça! Barça! Barça! Een uitbundige uitroep met een zoveel diepere betekenis dan een simpele eed van trouw aan een voetbalclub.

HET VERHAAL

20 mei 1992. Om 22:47 uur precies scheurde een verschroeiende trap van Ronald Koeman het net achter doelman Gianluca Pagliuca van Sampdoria aan flarden. De Italianen stevenden af op een knock-out. Op hetzelfde ogenblik overspoelde een mensenzee de Ramblas. Opgekropte frustraties zochten een uitlaatklep. Hier was gedurende 36 jaar naar verlangd. Deze ongeremde, helse opwelling verbond in overdrive passie met vertedering, onderhuidse haat, fanatisme en ‘cri de coeur’. De Barçafans zagen hun naar een dwangmatig hersenspinsel neigende wensdroom in vervulling gaan. Free at last! De wraak op Madrid, Spanje, het Franquisme en Real, was eindelijk voltooid. Al sinds de Koninklijke in 1956 de eerste Europa Cup won, maakte Barcelona als een bezetene jacht op de meest begeerde voetbaltrofee. Het heilige vuur smeulde, maar doofde nooit volledig. En toen Ronald Koeman de eeuwig lijkende betovering doorbrak, swingde de Ramblas zichzelf het delirium voorbij. Het maakte heroïek en telepathie los. Het diepte een déjà vu-effect op. FC Barcelona, Barça voor de vrienden, is een cultureel product van Catalonië. De club schonk veel mensen een identiteit. Ze is steeds een missie voor vrijheid en democratie geweest. Twee breukmomenten uit de historie van stadium Camp Nou tonen het ware gezicht van Barça. Ten eerste 1977: Josep Tarradellas was de laatste minister van Catalonië voor de Francodictatuur (1939-1975). Hij keerde terug uit een ballingschap van bijna veertig jaar en schreeuwde: burgers van Catalonië: hier ben ik weer! Met de Europa Cup! Met dank aan Barça!’

Volkszanger Juan Manuel Serrat zette zijn populairste song in. Een ode aan de opposanten tegen Franco en aan iedereen die het goed heeft voor gehad met Catalonië: Barça! Barça Barça! Tardellas, Guardiola en Serrat. Zij spraken en zongen voor 100.000 mensen.

Politieke democratie, culturele identiteit en inspirerend voetbal smeedden een natuurlijk verbond in het meer dan honderd jaar durende epos van FC Barcelona. Voor de burgers van Catalonië en hun identiteit. Dankzij de aanwezigheid van de sierlijkste voetbalscholen – de Hongaarse (Kubala, Czibor, Kocsis) in de jaren vijftig; de Nederlandse (Michels, Cruijff, Neeskens) in de jaren zeventig en de Braziliaanse (Romario, Rivaldo, Ronaldo) in de jaren negentig. Dat heeft te maken met het allesoverheersende gevoel van seny en rauxa. Volgens auteur Robert Hughes zijn dit de twee levensaders van Catalonië. Hij omschreef ze in zijn boek Het epos van Barcelona, de Koningin der Steden: ‘Seny heeft als betekenis gemeenschapszin, werkzucht én ironie. De mens staat centraal in dit denkbeeld. Rauxa verwijst naar de ongeremde emotie, de irrationele uitbarsting. Doe wat je wil! Catalanen verheerlijken hun ‘anderszijn’. Persoonlijkheid is hun voornaamste vrucht.’

Barcelona genoot bekendheid om zijn open geest, tolerantie en traditie van opstandigheid.

Josep Tarradellas. Over hem beweerde men dat hij slechts twee hoeden droeg: één met de geelrode kleuren van Catalonië en één met de paarsblauwe van Barça. Hij riep bij zijn ovationele terugkeer uit Franse ballingschap in 1977 in Camp Nou op tot verzoening en compromisbereidheid tussen linkse en rechtse partijen. Hij feliciteerde de ‘duizenden Barçasupporters die de geest van Catalonië tijdens de dictatuur levend hadden gehouden.’

De samenhorigheid brokkelde langzaam af tijdens de opbouw van de democratie. De verschillende politieke vleugels, die voorheen omwille van de gemeenschappelijke strijd de violen op elkaar afstemden, gingen elkaar als vanzelfsprekend bestrijden binnen de club, zodat de dubieuze bouwondernemer Josep Nunez uit het niets kon worden verkozen. Dat proces beschrijft de Britse auteur Jimmy Burns in het zijn boek Barça, A People’s Passion: ‘Nunez was een man zonder gevoelens, zonder politieke visie. Hij hing op een scrupuleuze wijze nieuw rechts aan in de jaren tachtig: winst maken zonder ethiek.’ Nunez deed FC Barcelona desondanks uitgroeien tot één van de rijkste en succesvolste voetbalbedrijven ter wereld. Toch pestte hij coach Johan Cruijff het bloed onder de nagels vandaan. Hij respecteerde de rechtsregels niet. Corruptie, fraude en intimidatie vormden de ijkpunten van zijn beleid. De Beweging van de Blauwe Olifant – een intellectuele stroming van meer dan 15.000 fans, nam Nunez daarom in het vizier en steunde Cruijff.

De Blauwe Olifant waakte angstvallig over het behoud van de identiteit van Barça. De machtige supportersvereniging voerde de opstand aan tegen het afkalven van de democratische tradities van de blaugrana: ‘Het is de passie van het trotse volk van Catalonië.’ FC Barcelona teert op de seny- en rauxacombinatie sinds de oprichting in 1899. Voetbal was meteen een onderdeel van de Catalaanse cultuur. Daar kan politieke dictatuur, noch economische mannetjesmakerij tegenop. Més Que Un Club! Meer dan een club!

DE VEDETTE: JOHAN CRUIJFF, DE COACH

Johan Cruijff heeft in Barcelona de oude verhoudingen door elkaar geschud. Hij presteerde er wat niemand ooit voor hem deed en hij zal er definitief de geschiedenis in gaan als ‘Messias’. Een hysterische massa haalde hem in 1973 – op het toppunt van zijn spelerskunst – in als ‘J.C.Superstar’, naar analogie met de op dat ogenblik waanzinnig populaire musical Jesus Christ Superstar. Cruijff bevrijdde Barcelona een eerste keer in 1974. Barça pakte toen voor het eerst, en met overdonderend overwicht, sinds 1960 de Spaanse landstitel. Atletico Madrid finishte op acht punten en het onuitstaanbare Real werd in het eigen Bernabeustadion tot op het bot vernederd: 0-5. Zijn tweede prijs met Barcelona behaalde hij in 1978, net voor het afscheid als speler: de Copa del Rey! Precies tien jaar later werd Johan Cruijff ten tweede male met grote sier naar Barcelona gelokt. In zijn prille trainerscarrière gooide hij hoge ogen met fabuleus aanvalsspel dat hij Ajax, met de jonge Marco van Basten als attractiepool, opdroeg. Ajax maakte telkens meer dan honderd doelpunten en Cruijff leidde de club in 1987 naar zijn eerste Europa Cup – die van de Bekerwinnaars – sinds zijn vertrek als speler in 1973.

Toch stond zijn aanpak voortdurend ter discussie. Als een echte Einzelgänger roeide hij halsstarrig tegen de stroom in een projecteerde hij onveranderlijk zijn, volgens zijn tegenstanders naïve, aanvallende denkbeelden op zijn spelersgroep. Bij Barcelona trok hij die lijn door. Tussen 1988 en 1995 won hij maar liefst tien prijzen en liet hij zijn elftal het spectaculairste voetbal van de jaren negentig opdissen. Het Dream Team – met Michael Laudrup, Ronald Koeman, Romario en Hristo Stoichkov – regeerde met onnavolgbare acties onafgebroken over Spanje tussen 1991 en 1994, met vier landstitels op een rij. Op de avond van 20 mei 1992 initieerde Cruijff op de Ramblas een spontane volksopstand. Toen stond immers vast dat Barcelona eindelijk 36 jaar opgekropte frustratie kon wegspoelen. Zo lang was het immers geleden dat aartsrivaal Real Madrid aan het langste eind trok in de eerste Europa Cup voor Landskampioenen (1956).

Johan Cruijff mocht zich in Barcelona op de borst kloppen. Hij kreeg er artistieke erkenning als coach. In zekere zin trad hij in de voetsporen van Pablo Picasso. In de geest van de grote meester van de Ontaarde Kunst keerde Cruijff zich tegen elke academische voetbaltraditie en lapte hij de gevestigde regels aan zijn laars. Picasso is, vanwege diens grensverleggende vernieuwingen, de meest omstreden én bewonderde schilder van zijn tijd geweest. Cruijff vond in Barcelona het in de jaren tachtig vastgeroeste voetbal op zijn beurt als het ware opnieuw uit. Hiermee heeft hij zich onsterfelijk gemaakt in de woelige en broeierige Catalaanse hoofdstad. De geschiedenis van FC Barcelona viel nooit te vereenzelvigen met één pertinente persoonlijkheid. Dankzij Johan Cruijff, de coach, heeft El Barça nu eindelijk ook zijn legende.

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

780 reacties

 1. [url=http://lyricamedication.online/]2019 lyrica coupon[/url] [url=http://tadalafilbuy.online/]price of tadalafil 10mg[/url] [url=http://buyviagrapl.online/]viagra nz[/url] [url=http://viagrahb.online/]viagra 88[/url]

 2. [url=http://finasteridepill.online/]finasteride online 1mg[/url] [url=http://hottadalafil.online/]tadalafil online price[/url] [url=http://genericviagranow.online/]viagra online in india[/url] [url=http://esildenafilcitrate.online/]sildenafil soft tabs[/url] [url=http://lasixmed.online/]lasix cheap[/url] [url=http://sildenafilotcp.online/]sildenafil 120[/url]

 3. [url=https://tbspharm.online/]stromectol cream[/url] [url=https://sildenafilcitviagra.online/]100mg sildenafil online[/url] [url=https://ecviagra.online/]viagra purchase in india[/url] [url=https://dxcialis.online/]cialis one a day[/url] [url=https://cialisqmed.online/]cialis cream[/url]

 4. [url=http://onnpharmacy.online/]pharmacy[/url] [url=http://ccdmeds.online/]stromectol buy uk[/url] [url=http://abviagra.online/]can you buy viagra in mexico[/url] [url=http://forcepharmacy.online/]my canadian pharmacy[/url]

 5. [url=http://truesildenafil.online/]sildenafil pharmacy prices[/url] [url=http://viagralp.online/]can you buy generic viagra in canada[/url] [url=http://xlviagra.online/]where to purchase over the counter viagra[/url]

 6. [url=http://viagravi.online/]viagra cheapest[/url] [url=http://modafinilmed.online/]modafinil australia prescription[/url] [url=http://sildenafilbestbuy.online/]sildenafil online without prescription[/url] [url=http://milpharmacy.online/]your pharmacy online[/url] [url=http://viagraxdrug.online/]viagra 100 pill[/url] [url=http://viagrafair.online/]viagra for sale in india[/url] [url=http://effviagra.online/]viagra 20 mg cost[/url]

 7. [url=http://metforminz.com/]metformin 250 mg tablet[/url] [url=http://dxcialis.com/]cheap cialis online uk[/url] [url=http://ordercialistablets.com/]cialis tablet online india[/url] [url=http://modafinilwithnorx.com/]can you buy modafinil over the counter uk[/url] [url=http://genericviagrabuying.com/]10mg viagra tablets[/url] [url=http://ebuyivermectin.com/]ivermectin over the counter[/url] [url=http://antibioticsbuyonline.com/]buy cefixime no prescription[/url] [url=http://genericviagrasale.com/]paypal viagra australia[/url] [url=http://cialisoraltabs.com/]generic cialis 20 mg safe website[/url] [url=http://bellatabs.com/]levitra pill without prescription[/url]

 8. [url=http://doxycyclinesale.online/]can i buy 40mg doxycycline online[/url] [url=http://cialisblt.online/]generic cialis 2.5 mg online[/url] [url=http://viagrahere.online/]how much is generic viagra in mexico[/url] [url=http://viagratabx.online/]order viagra online without a prescription[/url] [url=http://cialisdrug.online/]cialis tablets purchase[/url] [url=http://accutanpills.online/]accutane roche[/url] [url=http://tbcialis.online/]buy cialis lowest price[/url]

 9. [url=https://augmentinab.online/]augmentin 875 generic price[/url] [url=https://cialisdh.online/]how to get cialis over the counter[/url] [url=https://wellbutrinabupropion.online/]wellbutrin xl 150mg[/url] [url=https://trazodonesari.online/]trazodone price[/url] [url=https://buysildenafiltadalafil.online/]buy cheap sildenafil online uk[/url]

 10. [url=http://viagra7.online/]brand viagra australia[/url] [url=http://genericbrandbuy.online/]furosemide 50 mg tablets[/url] [url=http://ivermectinbestbuy.online/]stromectol 15 mg[/url] [url=http://topsildenafil.online/]sildenafil tablets 100mg for sale[/url] [url=http://sildenafilcaps.online/]how to order sildenafil[/url]

 11. [url=https://viagradbr.online/]where can i buy viagra online[/url] [url=https://tadalafilnorx.online/]tadalafil soft tablets 20mg[/url] [url=https://cheapestsildenafil.online/]sildenafil nz cost[/url] [url=https://tadalafiledpills.online/]buy tadalafil in usa[/url] [url=https://cialisopp.online/]buy cialis in usa[/url] [url=https://genericbrandbuy.online/]can you buy furosemide over the counter in canada[/url] [url=https://viagraultimate.online/]super viagra online[/url]

 12. You get a lot more benefits of adding to the search engine directories in regard to visibility over the search
  engines. And when search engines started taking over, they took on a much different role.
  It is also possible to include as much information as you want when you submit
  it manually. Want to get DAILY rank tracking updates?
  Earlier, SEO was merely related to sharing links to get wider
  reach. When you just starting to optimize a website you need to check how many incoming links it has and what value they pass.
  For instance if you are a roofer you are looking for
  clients that need a roofer not clients that need home repairs even though roofing is a home repair
  you are looking for a more specific audience. There are several online tools you can use to check your rankings, e.g.
  the Seobility Ranking Checker. One major
  factor that affects website ranking is the
  quantity and nature of inbound links from relevant sites.
  Link directories came about soon after the internet began to take off, and
  it’s an ideal way for people to find new information and new Web pages, Web sites with little effort without relying on word of mouth or links via e-mail.

 13. [url=http://ihealthblue.com/]how much is valtrex canada[/url] [url=http://metforminz.com/]buy metformin online[/url] [url=http://buytadalafilgenericpills.com/]cost of tadalafil 5mg[/url] [url=http://buycialistb.com/]cialis medication cost[/url] [url=http://sildenafilqtab.com/]order viagra uk[/url]

 14. [url=http://sildenafilxb.online/]can i buy sildenafil over the counter[/url] [url=http://sildenafilhot.online/]30 mg sildenafil buy online[/url] [url=http://viagradbr.online/]where to buy viagra over the counter in usa[/url] [url=http://buytadalafilnow.online/]tadalafil online no rx[/url] [url=http://enviagra.online/]viagra generic viagra[/url]

 15. [url=https://xcialisgeneric.online/]cost of cialis without prescription[/url] [url=https://levitraorder.online/]levitra online uk[/url] [url=https://modafinildrug.online/]modafinil tablets in india[/url] [url=https://topsildenafil.online/]75 mg sildenafil[/url] [url=https://metforminoral.online/]metformin canada[/url]

 16. [url=https://viagrax10.online/]generic viagra discount[/url] [url=https://ivermectinpillsforsale.online/]oral ivermectin cost[/url] [url=https://afdviagra.online/]where can you get viagra over the counter[/url] [url=https://sildenafilcaps.online/]sildenafil prescription prices[/url] [url=https://creamtretinoin.online/]tretinoin 0.25[/url] [url=https://doxycyclinesale.online/]doxycycline capsules 100mg price[/url] [url=https://adviagra.online/]viagra prescriptions[/url] [url=https://cialisopp.online/]cialis discount prices online[/url]

 17. [url=http://sildenafilbm.com/]sildenafil viagra[/url] [url=http://cephalexinbuy.com/]price for keflex 500mg[/url] [url=http://bellatabs.com/]buy levitra in india[/url] [url=http://ivermectinaforsale.com/]buy ivermectin cream for humans[/url] [url=http://antibioticsbuyonline.com/]keflex capsule price[/url]

 18. [url=https://aurogra24.online/]aurogra[/url] [url=https://tadalafilbuy.online/]best tadalafil tablets in india[/url] [url=https://viagraipill.online/]buy viagra usa online[/url] [url=https://albuterolmed.online/]albuterol 0[/url]

 19. Admiring the time and energy you put into your blog and detailed information you offer.
  It’s good to come across a blog every once in a while that
  isn’t the same unwanted rehashed material. Great read!
  I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 20. [url=https://cialissex.online/]cialis generic for sale[/url] [url=https://piopharmacy.online/]best rx pharmacy online[/url] [url=https://medustore.online/]plaquenil eye exam[/url] [url=https://cialisbio.online/]how to buy cialis online usa[/url] [url=https://viagranexx.online/]generic viagra 100mg price in india[/url]

 21. [url=http://buytadalafilgenericpills.com/]generic tadalafil 20mg canada[/url] [url=http://sildenafilqtab.com/]us pharmacy viagra online[/url] [url=http://buysildenafilvi.com/]sildenafil price comparison[/url] [url=http://viagralf.com/]buying viagra over the counter in usa[/url] [url=http://hydroxychloquinenova.com/]plaquenil cost[/url] [url=http://viagrahim.com/]viagra pills price in usa[/url] [url=http://buysildenafilotc.com/]sildenafil 100mg online price[/url] [url=http://iotapharm.com/]australia online pharmacy free shipping[/url] [url=http://sildenafilcitrateb.com/]generic sildenafil 100mg tablet[/url] [url=http://bestcialispills.com/]cialis over the counter south africa[/url]

 22. [url=http://tadalafiliv.com/]tadalafil cipla[/url] [url=http://buytadalafiloverthecounter.com/]tadalafil coupon discount[/url] [url=http://sildenafilbr.com/]sildenafil tablets uk[/url] [url=http://doxycyclinem.com/]doxycycline price mexico[/url] [url=http://orderwithoutprescription.com/]best wellbutrin generic[/url]

 23. [url=http://gnrcialis.online/]prices of cialis daily use[/url] [url=http://viagraaf.online/]super active viagra[/url] [url=http://buyndrx.online/]purchase buspar[/url] [url=http://viagragif.online/]cheap viagra online in india[/url] [url=http://viagracialistablets.online/]40mg cialis online[/url] [url=http://hotviagraonline.online/]can i buy real viagra online[/url] [url=http://viagra2x.online/]viagra gel tabs[/url] [url=http://buymds.online/]cymbalta 20 mg[/url]

 24. [url=http://antibioticswithoutprescription.com/]azithromycin price without insurance[/url] [url=http://xcialisgeneric.com/]cialis cost per pill[/url] [url=http://genericviagrapl.com/]viagra pill price in mexico[/url] [url=http://ivermectintabletsforhumans.com/]ivermectin 1 cream 45gm[/url] [url=http://ivermectinx.com/]stromectol xl[/url] [url=http://sildenafilgenericbest.com/]can you buy sildenafil over the counter[/url] [url=http://sildenafilcitrateb.com/]brand viagra canadian pharmacy[/url] [url=http://genericviagrasale.com/]viagra 25 mg online[/url] [url=http://modefinil.com/]modafinil nz[/url] [url=http://genericviagrabuying.com/]viagra 20 mg cost[/url]

 25. [url=https://accutanpills.online/]accutane online no rx[/url] [url=https://taborderrx.online/]25mg modafinil[/url] [url=https://ibviagra.online/]buy viagra over the counter usa[/url] [url=https://abviagra.online/]online generic viagra india[/url] [url=https://buysildenafilotc.online/]best online sildenafil prescription[/url] [url=https://mncialis.online/]cialis generic australia[/url] [url=https://viagranpill.online/]genuine viagra uk[/url] [url=https://enviagra.online/]brand viagra 100mg price[/url]

 26. [url=http://buysildenafilpillsonline.com/]how to buy sildenafil without a prescription[/url] [url=http://viagralf.com/]purchase viagra uk[/url] [url=http://tadalafilxi.com/]tadalafil prescription cost[/url] [url=http://tadalafilgenericbuy.com/]cialis 20mg uk[/url] [url=http://ivermectinv.com/]ivermectin 6[/url] [url=http://cephalexinbuy.com/]cephalexin 250 mg capsules[/url] [url=http://sixtablets.com/]orlistat rx[/url] [url=http://sildenafilbm.com/]buy sildenafil us[/url] [url=http://bestpillshop.com/]synthroid 12.5 mcg[/url] [url=http://dxcialis.com/]cialis 50 mg[/url]

 27. [url=http://ibuyviagra.com/]cheap 25mg viagra[/url] [url=http://ivermectinps.com/]ivermectin 15 mg[/url] [url=http://sildenafilct.com/]buy female viagra uk online[/url] [url=http://viagragenp.com/]canadian online pharmacy viagra[/url] [url=http://abctadalafil.com/]tadalafil pills canada[/url] [url=http://wowviagra.com/]viagra online store[/url] [url=http://tadalafilimpt.com/]cialis generic canada[/url] [url=http://cialisany.com/]cost of cialis 5mg daily[/url] [url=http://buyivermectinwithoutprescription.com/]ivermectin brand[/url] [url=http://ivermectinfromindia.com/]ivermectin 8000[/url]

 28. [url=http://viagragenp.com/]where to get sildenafil[/url] [url=http://ivermectintabsotc.com/]ivermectin 50 mg[/url] [url=http://buyivermectindrug.com/]ivermectin price usa[/url] [url=http://bestsildenafilcitrate.com/]sildenafil 100mg for sale uk[/url] [url=http://viagranc.com/]best generic viagra india[/url] [url=http://buysildenafilr.com/]100mg sildenafil no rx canadian[/url] [url=http://tadalafilonlinebuy.com/]tadalafil cost uk[/url] [url=http://ivermectinsearch.com/]ivermectin where to buy[/url] [url=http://abctadalafil.com/]tadalafil in india online[/url] [url=http://sildenafilcitratenx.com/]generic sildenafil without a prescription[/url]

 29. [url=http://tadalafilbuyb.com/]where to buy cialis safely[/url] [url=http://ivermectintabsotc.com/]ivermectin 5[/url] [url=http://cleocinbuy.com/]purchase clindamycin[/url] [url=http://buysildenafilr.com/]online sildenafil usa[/url] [url=http://buytadalafiltab.com/]cialis 20 mg buy online uk[/url]

 30. [url=http://ivermectinpillstock.com/]ivermectin over the counter[/url] [url=http://buysildenafilz.com/]sildenafil comparison[/url] [url=http://buyivermectinwithoutprescription.com/]cost for ivermectin 3mg[/url] [url=http://viagranc.com/]generic viagra 100mg for sale[/url] [url=http://allsildenafil.com/]buy sildenafil 50mg[/url]

 31. [url=http://ivermectintabletsforsale.com/]stromectol 3 mg tablet[/url] [url=http://cialisany.com/]cheap cialis online pharmacy[/url] [url=http://cleocinbuy.com/]clindamycin gel otc[/url] [url=http://genericviagradiscount.com/]buy viagra tablet[/url] [url=http://viagravf.com/]viagra online price comparison[/url] [url=http://cialisttab.com/]cialis generic online[/url] [url=http://abctadalafil.com/]cialis daily in india[/url] [url=http://sildenafilpr.com/]canadian viagra[/url] [url=http://sildenafilcitratenx.com/]sildenafil online pharmacy uk[/url] [url=http://ivermectinps.com/]ivermectin coronavirus[/url]

 32. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any
  widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping
  maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I
  look forward to your new updates.

 33. [url=http://usppharm.com/]buy zovirax 5 cream online[/url] [url=http://cialisqmed.com/]cheap cialis soft[/url] [url=http://cialisnf.com/]cialis medication[/url] [url=http://buytadalafilgen.com/]tadalafil generic daily[/url] [url=http://allopurinoltabs.com/]allopurinol no prescription[/url]

 34. [url=http://wellbutrinbuy.com/]how to get wellbutrin 300 mg without a prescription[/url] [url=http://buyivermectinmedicine.com/]cost of ivermectin[/url] [url=http://tadalafiloraltabs.com/]tadamen soft 20 mg[/url] [url=http://tadalafilfpills.com/]order cialis online usa[/url] [url=http://usppharm.com/]acyclovir herpes[/url] [url=http://buyivermectinwithoutrx.com/]ivermectin 3mg[/url] [url=http://tadalafilxz.com/]where to buy tadalafil 7.5mg[/url] [url=http://cialisbuyx.com/]cialis paypal uk[/url] [url=http://tadalafilzm.com/]buy tadalafil 20[/url] [url=http://pharmacydrugmart.com/]order pharmacy online egypt[/url]

 35. برای اینکه بتوانید این بازی را در سرور های اصلی بلیزارد تجربه کنید،
  علاوه بر نسخه اورجینال بازی به گیم تایم
  هم نیاز خواهید داشت، یعنی
  باید اکانت بلیزارد خود را 60 روزه شارژ کنید.

 36. [url=http://drugstoreglobe.com/]international online pharmacy[/url] [url=http://sildenafilcitratee.com/]sildenafil 50mg without prescription[/url] [url=http://tadalafil2x.com/]tadalafil canada generic over the counter[/url] [url=http://hottadalafil.com/]tadalafil in india[/url] [url=http://ivermectinabuy.com/]stromectol tablets[/url]

 37. [url=http://tadalafilpillsm.com/]cialis buy australia[/url] [url=http://cialisepills.com/]cialis for daily use for sale[/url] [url=http://sildenafilxm.com/]sildenafil pharmacy prices[/url] [url=http://sildenafilbf.com/]sildenafil medicine[/url] [url=http://sildenafilmb.com/]otc viagra 2018[/url] [url=http://ivermectinqr.com/]ivermectin buy[/url] [url=http://viagrajmed.com/]buy real viagra cheap[/url] [url=http://cialistabsonline.com/]buy tadalafil 20mg[/url] [url=http://viagrasmed.com/]can i buy viagra from canada[/url] [url=http://viagratabx.com/]generic sildenafil otc[/url]

 38. [url=http://pharmacydrugmart.com/]reliable canadian pharmacy[/url] [url=http://urviagra.com/]can you buy viagra in australia[/url] [url=http://viagrajmed.com/]viagra 500mg price in india[/url] [url=http://tadalafilhr.com/]cialis from australia[/url] [url=http://metforminmedicine.com/]metformin order online canada[/url] [url=http://buytadalafilwithnoprescription.com/]cheap tadalafil 20mg[/url] [url=http://viagragenericbuy.com/]where can you buy viagra online[/url] [url=http://ampicillinforsale.com/]ampicillin 500mg price in india[/url] [url=http://viagrazoom.com/]sildenafil 100[/url] [url=http://sildenafilhi.com/]sildenafil cost[/url]

 39. [url=http://tadalafilhr.com/]online tadalafil canada[/url] [url=http://cialisbuyingonline.com/]generic viagra cialis[/url] [url=http://fluoxetineantidepressant.com/]prozac 30 mg[/url] [url=http://tadalafilpillsm.com/]cialis online fast[/url] [url=http://tadalafilxz.com/]tadalafil 20mg online canada[/url] [url=http://drugstoreglobe.com/]canadian pharmacy discount coupon[/url] [url=http://tadalafilipill.com/]otc cialis 2017[/url] [url=http://viagraxc.com/]purchase viagra over the counter[/url] [url=http://sildenafilmb.com/]can you buy over the counter viagra[/url] [url=http://ampicillinforsale.com/]cost of ampicillin[/url]

 40. [url=http://usppharm.com/]zovirax 400 tablet price[/url] [url=http://sildenafilcpill.com/]cost for generic sildenafil[/url] [url=http://cialiscb.com/]brand name cialis for sale[/url] [url=http://sildenafilcitratetb.com/]generic sildenafil online[/url] [url=http://genericpillviagra.com/]viagra tablet india[/url]

 41. [url=http://tadalafiledtablet.com/]where can i buy generic cialis[/url] [url=http://buysildenafil.sale/]sildenafil 100 mg best price[/url] [url=http://viagraremedy.com/]how to get viagra prescription online[/url] [url=http://ivermectin.forsale/]ivermectin 20 mg[/url] [url=http://cialisdz.com/]cheap cialis free shipping[/url]

 42. [url=http://ivermectinforsale2021.com/]ivermectin 5ml[/url] [url=http://cwpills.com/]lisinopril 419[/url] [url=http://hydroxychloroquine.forsale/]quineprox 750mg[/url] [url=http://ivermectinxp.com/]ivermectin 0.08 oral solution[/url] [url=http://ivermectin.sale/]buy ivermectin pills[/url] [url=http://sildenafilht.com/]sildenafil capsule[/url] [url=http://levitraztab.com/]buy levitra from uk[/url] [url=http://axtadalafil.com/]female cialis 20mg[/url] [url=http://viagramab.com/]viagra pharmacy australia[/url] [url=http://molnupiravir.sale/]molnupiravir where to buy[/url]

 43. [url=http://cialisitabs.com/]cialis order online[/url] [url=http://bestrxsale.com/]azithromycin gel[/url] [url=http://cymbaltad.com/]40 mg cymbalta[/url] [url=http://tadalafilfor.sale/]tadalafil 10 mg canada[/url] [url=http://tadalafil.forsale/]cheapest tadalafil 20 mg[/url]

 44. Attractive section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert
  that I acquire in fact enjoyed account your blog posts.

  Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently fast.

 45. [url=http://cialis.monster/]800 mg cialis[/url] [url=http://cialis.sbs/]cialis 2017[/url] [url=http://viagragenr.com/]how to get viagra prescription in canada[/url] [url=http://ivermectinforrhumans.com/]ivermectin 3mg price[/url] [url=http://tadalafilbuyonline.com/]soft tabs cialis[/url] [url=http://wwwrxsale.com/]stromectol tablets[/url] [url=http://newsildenafil.com/]canadian pharmacy viagra 100mg[/url] [url=http://sildenafilpk.com/]sildenafil price[/url] [url=http://tadalafil.coupons/]cialis generic best price[/url] [url=http://cialisut.com/]cheap cialis generic online[/url]

 46. [url=http://sildenafilcitrategeneric.com/]buy sildenafil 50mg uk[/url] [url=http://extrasildenafil.com/]how to order viagra from mexico[/url] [url=http://prosildenafil.com/]100mg sildenafil generic[/url] [url=http://hydroxychloroquine.quest/]plaquenil 2 mg[/url] [url=http://ivermectinforrhumans.com/]ivermectin cost australia[/url]

 47. [url=http://tadalafilgenericp.com/]generic cialis online usa[/url] [url=http://dviagra.com/]canadian rx viagra[/url] [url=http://newsildenafil.com/]buy real viagra online india[/url] [url=http://tadalafil.cheap/]generic tadalafil cost[/url] [url=http://cialisedrem.com/]cialis online cost[/url]

 48. [url=http://cialisonlinebuy.com/]can you buy cialis without a prescription[/url] [url=http://viagra.cfd/]canadian pharmacy viagra no prescription[/url] [url=http://cheapviagraforsale.com/]where can you buy viagra in canada[/url] [url=http://ivermectin.center/]ivermectin pill cost[/url] [url=http://newsildenafil.com/]genuine viagra online[/url] [url=http://cialis.onl/]cialis usa[/url] [url=http://sildenafil.coupons/]women viagra pills in india[/url] [url=http://ivermectincvtabs.com/]ivermectin for covid[/url] [url=http://cialispillsbuy.com/]cialis canada generic[/url] [url=http://cialislpills.com/]average cost of cialis for daily use[/url]

 49. [url=http://sildenafilcitrateorder.com/]sildenafil uk 100mg[/url] [url=http://tadalafiltablet.com/]tadalafil 5mg online[/url] [url=http://sxsildenafil.com/]where can i buy sildenafil 100mg[/url] [url=http://xcialis.com/]cialis pharmacy price comparison[/url] [url=http://prednisone.quest/]buying prednisone 4mg without prescription[/url] [url=http://tadalafilmf.com/]tadalafil 500mg price[/url] [url=http://buyviagra.quest/]how can i get viagra without a prescription[/url] [url=http://azithromycin.quest/]zithromax price australia[/url] [url=http://sildenafilmedical.com/]cheapest sildenafil tablets[/url] [url=http://sildenafilcm.com/]sildenafil pharmacy[/url]

 50. [url=http://tadalafilix.com/]best price generic tadalafil[/url] [url=http://viagrajpill.com/]cheap viagra pills from india[/url] [url=http://viagragenm.com/]cheap viagra 100[/url] [url=http://tadalafilmf.com/]tadalafil daily india[/url] [url=http://nexium.quest/]how much is generic nexium otc[/url] [url=http://sildenafilcitrate.online/]generic sildenafil in usa[/url] [url=http://zoloft.quest/]generic zoloft 100mg[/url] [url=http://cialisetablets.com/]brand name cialis online[/url] [url=http://cheapsildenafilcitrate.com/]sildenafil without a prescription[/url] [url=http://fluoxetine.online/]fluoxetine 10mg price[/url]

 51. [url=http://lasix.quest/]buy lasix tablets[/url] [url=http://sildenafilspills.com/]best online sildenafil[/url] [url=http://onsildenafil.com/]sildenafil for sale india[/url] [url=http://cialisgenericpharm.com/]cialis levitra[/url] [url=http://prozac.quest/]prozac 20 mg generic[/url]

 52. [url=http://cialiserem.com/]cialis 5 mg best price usa[/url] [url=http://cialispills.quest/]cialis 200mg pills[/url] [url=http://cheapsildenafilcitrate.com/]sildenafil 25 mg india[/url] [url=http://viagrarm.com/]generic viagra professional[/url] [url=http://tadalafilmdstore.com/]tadalafil tablets online[/url] [url=http://fluoxetine.online/]fluoxetine 10[/url] [url=http://sildenafilstp.com/]sildenafil tablet usa[/url] [url=http://hcialis.com/]can i buy cialis over the counter[/url] [url=http://tretinoin.online/]can you buy tretinoin cream over the counter[/url] [url=http://tadalafilmf.com/]tadalafil purchase[/url]

 53. [url=http://tadalafilmf.com/]tadalafil 7.5 mg[/url] [url=http://bactrim.online/]bactrim capsule[/url] [url=http://buycialis.quest/]cheap cialis paypal[/url] [url=http://sildenafilspills.com/]sildenafil over the counter australia[/url] [url=http://cheapsildenafilcitrate.com/]buy cheap sildenafil[/url] [url=http://lasix.quest/]order lasix online cheap[/url] [url=http://levitra.quest/]no script levitra generic[/url] [url=http://rxwebpills.com/]ivermectin 90 mg[/url] [url=http://imviagra.com/]viagra free shipping canada[/url] [url=http://viagradiscountonline.com/]can i buy viagra over the counter canada[/url]

 54. [url=http://zoloft.quest/]zoloft pills price[/url] [url=http://prednisone.quest/]online order prednisone[/url] [url=http://sildenafilsd.com/]120 mg sildenafil[/url] [url=http://buycialis.quest/]where to get cialis in canada[/url] [url=http://clomid.online/]clomid 50 mg buy online[/url]

 55. [url=http://sildenafilspills.com/]sildenafil 50 mg online[/url] [url=http://tadalafilpillsed.com/]generic tadalafil safe[/url] [url=http://nexium.quest/]nexium 40 mg price uk[/url] [url=http://cheapviagrapill.com/]viagra 20mg price[/url] [url=http://citalopram.online/]citalopram hydrobromide 40 mg[/url] [url=http://sildenafiltg.com/]can you buy sildenafil[/url] [url=http://sildenafilsd.com/]canadian pharmacy cheap sildenafil[/url] [url=http://tretinoin.online/]tretinoin gel over the counter[/url] [url=http://seroquel.quest/]generic seroquel coupon[/url] [url=http://gogotabs.com/]cost of ivermectin medicine[/url]

 56. [url=http://cialisetablets.com/]cialis buy online usa[/url] [url=http://smcialis.com/]order cialis online india[/url] [url=http://rxwebpills.com/]ivermectin price usa[/url] [url=http://accutane.quest/]accutane canada cost[/url] [url=http://tadalafilbr.com/]tadalafil uk paypal[/url] [url=http://gogotabs.com/]ivermectin 3mg tablets[/url] [url=http://viagrafdr.com/]viagra for women pink pill[/url] [url=http://bactrim.quest/]bactrim rx[/url] [url=http://cheapviagrapill.com/]viagra tablet cost[/url] [url=http://tadalafilix.com/]tadalafil from india[/url]

 57. [url=http://buytadalafilmedication.com/]price of tadalafil[/url] [url=http://sildenafilfb.com/]sildenafil online coupon[/url] [url=http://sildenafilcm.com/]sildenafil 25 mg tablet price[/url] [url=http://bestcialistablets.com/]cialis for daily use online[/url] [url=http://accutane.online/]cheapest accutane generic[/url] [url=http://tadalafiluc.com/]tadalafil soft tablets 10 mg[/url] [url=http://cialiserem.com/]cialis daily use generic[/url] [url=http://gogotabs.com/]stromectol order[/url] [url=http://cialiscompare.com/]where can i buy cialis online usa[/url] [url=http://viagradiscountonline.com/]viagra nyc[/url]

 58. It is appropriate time to make some plans for the future and it’s
  time to be happy. I’ve read this post and if I could
  I want to suggest you few interesting things or suggestions.

  Perhaps you can write next articles referring to this article.
  I wish to read even more things about it!