zaterdag, december 21

Hein moet zich schamen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Het was geen vrolijk jaar – maar vinden we dat niet om de twaalf maanden? – en dat geldt ook voor het Belgische voetbal. Het hooliganisme is terug van nooit weggeweest en een Engelse prof voorspelt matchen met dodelijke afloop in ons land. Geëmmer over de arbitrage, meestal toegespitst op de VAR, was de rode draad van januari tot en met eind december. Maar er was ook een sprankel hoop.

De laatste speeldagen van het jaar wekten de indruk dat het iedere week weer alleen maar over de videoref ging. De kans dat Anderlecht-Racing Genk moet overgespeeld worden, is bijzonder groot. De VAR ontnam de Limburgers het recht om een strafschop te hernemen en dat had overduidelijk een invloed op het wedstrijdverloop. Het resultaat behouden, kan alleen door de trucen van de foor boven te halen en zal van Oostende tot Virton alleen op hoongelach onthaald worden.

In de media werd gevraagd om de communicatie tussen de referee en de mensen in de videokamer in Tubeke vrij te geven. Goed idee, maar zou dat niet nog wenselijker/noodzakelijker zijn bij de Brugse strafschop tegen Union? Er zou gefloten zijn geweest voor handspel van Lazare en niet voor het geschoffel van Burgess, waardoor mogelijk handspel van Vetlesen niet meer ter zake was en Burgess aan geel (en dus rood) ontsnapte. Vetlesen speelde de bal blijkbaar niet met de arm en het gebuffel van Burgess was niet meer ter zake.

Tussen haakjes: dat Burgess nog nooit een rode kaart zag in de Jupiler Pro League kan toch werkelijk geen zinnig mens geloven. De Engelsman is een sociaal bewogen man, waarvoor alle lof, maar op het voetbalveld is hij ronduit een gangster op noppen die de tegenstanders het bloed van onder de nagels vandaan haalt.

Ja, we willen (achteraf) de communicatie tussen het Lotto Park en Tubeke of Jan Breydel en Tubeke horen, maar we willen vooral op het moment zelf horen waarom er gefloten (of niet gefloten) wordt. Thuis, maar zeker ook in het stadion. Dat is toch een minimale service voor de betalende toeschouwer?

De komst van de VAR heeft niet alles opgelost. Weet je nog dat Sepp Blatter en Michel Platini, acht jaar geleden de superbobo’s, niet van een videoscheidsrechter wilden weten omdat de discussies uit het voetbal zouden verdwijnen en dit ten koste zou gaan van de interesse voor het balspel?

De kans dat de VAR verdwijnt, is miniem. Gelukkig maar, want ondanks alle heisa wordt er in 1B nog veel meer gejammerd omdat er (om financiële redenen) geen videoarbitrage is. Een aantal zaken moeten echter veranderen. In Anderlecht-Cercle Brugge duurde het meer dan vijf minuten voor duidelijk werd dat doelpuntenmaker Anders Dryer geen buitenspel stond. Als na – laat ons breed zijn – één minuut niet duidelijk is dat er sprake is van buitenspel is er geen clear error en telt het doelpunt.

Arm

Behalve de arbitrage dient er zich in de eerste maand van het nieuwe jaar een nieuw item aan om over te zeuren: de afwezigheid van een aantal spelers vanwege interlandvoetbal in Afrika en Azië. Hein Vanhaezebrouck gaf al een schot voor de boeg. Hij begrijpt niet dat als spelers door de clubs worden afgestaan voor een WK of EK daar een riante vergoeding tegenover staat en dat ze nu ‘geen compensatie krijgen, nul euro!’.

Hein moet zich schamen. Ja, het is een vorm van competitievervalsing dat een aantal spelers mogelijk een maand onbeschikbaar zijn. Elk continent heeft echter het recht te bepalen wanneer het zijn toernooien organiseert. En uiteraard zullen Azië en zeker Afrika geen zware vergoedingen betalen voor het afstaan van spelers. Waar zouden ze (op de golfstaten, Japan en Zuid-Korea na) het geld vandaan halen om de rijke Europese clubs te betalen? Wij plukken in armere gebieden al die spelers – vaak voor een habbekrats – weg en als ze eens op het eigen continent kunnen aantreden, zouden we daar ook nog eens voor betaald willen worden.

Er bestaat een oplossing voor het probleem van Hein: minder jongens uit die contreien weghalen en meer jeugd uit de eigen regio opleiden. Maar dat is moeilijker dan wat scoutingswerk, vaak van makelaars.

Dwaasheid

Veel bedreigender voor ons voetbal is de nieuwe golf van geweld in onze (vaak) oude voetbaltempels. In De Standaard waarschuwde de Britse professor strafrecht en specialist Geoff Pearson dat ‘het een kwestie van tijd is voor er in België een grote voetbalramp met doden te betreuren valt’.

Hoog tijd om serieuze maatregelen te nemen. Ik pleit nog eens voor puntenaftrek. Dat zal de clubs aanzetten om nog ernstiger werk te maken van het weren van foute ‘fans’ en vooral ook de echte supporters aanzetten om het crapuul uit te stoten. Het bestaat al in Frankrijk en werd er ook al toegepast. Intussen is ook Filip Boen, de sportpsycholoog van de KU Leuven, overtuigd.

Onbegrijpelijk is dat als clubs goede maatregelen nemen om het geweld in te dammen ze tegengewerkt worden door de voetbalbond. Anderlecht en Standard beslisten wijselijk voorlopig geen bezoekende supporters toe te laten bij de Clasico. Ze kregen uit Tubeke echter het verbod om de bezoekende vakken te vullen bij thuiswedstrijden.

Je moet van de voetbalbond zijn om zo’n dwaasheid te bedenken. Je ontneemt niet alleen een aantal voetballiefhebbers de kans om de wedstrijd bij te wonen, maar je zit ook nog eens in hun zakken. Wie wordt daar beter van? Zeker het voetbal niet.

Happy endje

Maar er is nog hoop. De voorbije dagen kwamen de politiek en Voetbal Vlaanderen met maatregelen op de proppen om de amateurclubs uit de klauwen van buitenlandse investeerders te houden. Of het allemaal voldoende is, is zeer de vraag maar het is opbeurend om zien dat de overheid wakker wordt en dat er maatregelen voorgesteld worden om het jeugdvoetbal een boost te geven. Zo krijgt dit afschuwelijke jaar toch nog een ‘happy endje’.

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply