Ongestoord door ‘bierdouches’ of op het veld geworpen voorwerpen, afgeschermd van de onstuimige aanhang door grote netten. Niets stond de zestiende landstitel van Feyenoord nog in de weg, zondag behaald met een soepele 3-0 zege op middenmoter Go Ahead Eagles.
Opmerkelijk was het dat Feyenoord zijn kampioensfeest kon vieren zonder incidenten in het stadion. Elders in de Eredivisie werden vier duels getroffen door stakingen als uitvloeisel van de verscherpte aanpak van de KNVB. Daarin is sinds kort voorgeschreven dat bij elk voorwerp op het veld de wedstrijd een kwartier wordt gestaakt. Bij herhaling volgt definitieve staking, zoals zondag bij FC Groningen – Ajax al na negen minuten het geval was.
Met nog twee minuten te spelen had zaterdagavond ook FC Utrecht – RKC Waalwijk gestaakt moeten worden. De burgemeester van Utrecht eiste om veiligheidsredenen het uitspelen van de wedstrijd waarna de spelers bij de stand 2-0 overgingen tot een staking óp het veld, een uitzonderlijke standstill-actie. Twee minuten lang bleef de bal stil liggen onder de voet van RKC-doelman Vaessen. Niemand bewoog nog, volgens de spelers uit protest, maar onduidelijk bleef waartegen. Tégen het protocol van de KNVB, tégen de biergooiers?
13 PUNTEN VOOR AJAX
Supporters van Feyenoord ondernamen niets wat het vieren van de titel nog in gevaar kon brengen. Hun altijd hevige geestdrift uitte zich ditmaal in intense vreugde. De felle steun die het elftal vaak opstuwt en scheidsrechters wel eens beïnvloedt had Feyenoord tegen Go Ahead Eeagles niet eens nodig, zo zelfverzekerd nam het ook de laatste stappen naar de titel.
Het kampioenschap was al maandenlang in de maak en kreeg een superieure glans met acht punten voorsprong op PSV en liefst 13 op grote rivaal Ajax. Zelden stoomde Feyenoord zo overtuigend naar de titel, na drie jaar Ajax-hegemonie, zes jaar na de vorige met Dirk Kuijt als boegbeeld. Bijzonder is dat na het vorig seizoen waarin de Rotterdamse club nog op 12 punten achterstand van Ajax eindigde. Niemand had toen kunnen vermoeden dat het behalen van de finale van de European Conference League, verloren tegen AS Roma, de aanzet zou zijn tot nieuwe hoogtij in eigen land.
Van de spelers in de Europese finale van 2022 kwamen er zondag nog maar drie in actie. Nummer 4, de tot Rotterdamse cultheld verheven Oostenrijker Gernot Trauner, ontbreekt de laatste weken wegens een knieblessure. Bijna 80 miljoen euro aan transfers hield Feyenoord over aan het vertrek van tien spelers. Voor 37 miljoen kwamen 16 nieuwe spelers naar de Kuip.
ARNE SLOT
De ingrijpende ombouw van de spelersgroep, resulterend in de landstitel, illustreert hoezeer coach Arne Slot (44) de hand heeft in het succes. Dit is zijn tweede seizoen bij Feyenoord. Hij kwam als de keus van toenmalig technisch directeur Frank Arnesen van AZ naar Rotterdam om Dick Advocaat op te volgen. Slot inspireerde Feyenoord met een nieuwe geest, met veel meer ruimte voor avontuur in een offensieve stijl. De spelers gaf hij bewegingsvrijheid op het veld, ruimte voor eigen initiatief, met als basis fitheid en teamdiscipline.
Zo ging Slot in zijn eerste seizoen te werk, zo herhaalde hij dat in zijn tweede seizoen met een vrijwel nieuwe selectie, met vier spelers uit de eigen jeugd in het ‘kampioenselftal’. Slot integreerde zijn nieuwe groep tot een eenheid met spelers uit onder meer Oost-Europa, Zuid- en Midden-Amerika. ‘Triomf van de teamgeest’, titelde de Volkskrant. ,,Niet één individueel belang heeft het teambelang geschaad. Dat is heel uitzonderlijk”, zei Slot daar zelf over bij de NOS.
GIMÉNEZ
Hoe nu verder met Feyenoord? Het tussentijds opgekrikte contract van Arne Slot loopt door tot medio 2025. Regelmatig valt zijn naam als nieuwe coach van Tottenham Hotspur. Ook na het behalen van de titel onthield Slot zich van een pertinente uitspraak op de vraag of hij volgend seizoen met Feyenoord de Champions League ingaat. Het eerste probleem daar dient zich al aan. Santiago Giménez, de 22-jarige Mexicaanse spits, is voor de eerste twee Europese duels in het volgend seizoen geschorst. Dat is zijn straf na een uit frustratie geboren rode kaart toen uitschakeling in de kwartfinale van de Europa League, opnieuw tegen AS Roma, onafwendbaar was geworden.
Santiago Giménez (aangetrokken voor 4 miljoen) is met name in de tweede competitiehelft uitgegroeid tot publiekslieveling; niet alleen door zijn doelpunten, vooral ook door zijn energie, zijn ‘drive’ waarin de aanhang de spreekwoordelijke werklust van Rotterdam herkent. Het arbeidsethos is door de jaren heen het handelsmerk van Feyenoord geworden, veel meer dan bij Ajax waar het altijd moet draaien om techniek en gepolijste staaltjes voetbal.
KÖKCÜ, LEIDER OP Z’N 22STE
In het kampioensjaar brengt Feyenoord die twee waarden samen. De 25-jarige Slowaak Dávid Hancko (transfersom 6 miljoen) doet dat vanuit de verdediging, Orkun Kökçü als pas 22-jarige aanvoerder. De in Haarlem geboren Turkse international heeft zich ontwikkeld tot leider van het elftal,. Met gedrag en gezag draagt hij bij aan begrip voor andere culturen, ook na zijn weigering om de aanvoerdersband met het symbool van One Love om te doen. De kans lijkt reëel dat Kökçü de transfermarkt opgaat, hetzelfde geldt wellicht voor de Braziliaanse aanvaller Paixão en wie weet ook Giménez en Hancko.
Het Legioen, altijd zo verknocht met Feyenoord, vreest vooral het vertrek van Arne Slot, van wie wordt verwacht dat hij ook een derde, gerenoveerde nieuwe selectie naar nieuwe successen zal kunnen leiden. Voor weinigen klonk maandag zulk heftig applaus als voor de coach, alsof Feyenoord met Arne Slot een nieuwe Ernst Happel in zijn midden heeft. ‘Arne moet blijven’, klonk het massaal op de Coolsingel in het stadscentrum van Rotterdam.
Ruim 100.000 mensen waren voor het stadhuis verzameld om Feyenoord te huldigen. Vanaf het bordes werden coach en spelers een half uur lang toegejuicht en bezongen. Het massale eerbetoon kreeg extra kracht toen vanaf het bordes door diverse spelers de betekenis van Feyenoord voor Rotterdam werd uitgeroepen, als een vorm van zich afzetten tegen Ajax en al het andere uit de hoofdstad van Nederland. Emotioneel werd het helemaal toen doelman Bijlow en aanvoerder Kökçü naar beneden kwamen en enkele tientallen (met sommige terminale) Feyenoord-aanhangers op brancards en in rolstoelen een hart onder riem gestoken gekregen door de twee spelers.
WOEDE IN GRONINGEN
De huldiging was nauwelijks voorbij toen voor de politierechter in Dordrecht een 32-jarige aanhanger van Feyenoord verscheen. Hij kreeg een werkstraf van 60 uur opgelegd, waarvan 30 uur met uitstel, voor het werpen van een aansteker tijdens de wedstrijd begin vorige maand tegen Ajax waardoor Davy Klaassen (Ajax) een bloedende hoofdwond opliep en later moest uitvallen.
Het incident in de Kuip was voor de KNVB aanleiding tot strengere maatregelen bij wanordelijkheden. Het dieptepunt werd zondag bereikt in Groningen. Degradatie van FC Groningen, na 23 jaar Eredivisie, heeft bij de supporters in het noorden van Nederland grote frustratie en veel woede over het clubbeleid veroorzaakt. De harde kern bracht dat enkele keren eerder al tot uitdrukking in incidenten waarbij eigen spelers werden aangevallen en wedstrijden onderbroken moesten worden.
Tegen Ajax ging het zondag al na drie minuten mis. Na de hervatting betekenden nieuwe rookbommen binnen zes minuten definitieve staking van de wedstrijd, die dinsdagmiddag in een leeg stadion zal worden uitgespeeld. Wellicht zal de KNVB besluiten ook bij de laatste thuiswedstrijd, op 28 mei tegen Sparta Rotterdam, het stadion gesloten te houden. Treuriger kan het afscheid van FC Groningen van de Eredivisie niet worden verbeeld, in zo’n groot contrast met de immense feestvreugde in Rotterdam.