woensdag, november 20

Hakim Ziyech, beter dan ……?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Voor de Ballon d’Or werd hij niet eens goed genoeg bevonden om tot de beste dertig te behoren, allemaal spelend in Europa (!). Ook voor de verkiezing van de FIFA was Hakim Ziyech niet genomineerd. Toch blijven velen in Nederland hardnekkig volhouden dat de 26-jarige spelmaker van Ajax tot de allerbesten ter wereld behoort.

Beter dan Kevin De Bruyne, dan Eden Hazard, dan Cristiano Ronaldo, dan Bernardo Silva, dan Sergio Agüero, dan Sadio Mané, dan Kylian Mbappé – in dezelfde sterrencategorie met Lionel Messi?

‘Deze jongen hoort tot de beste spelers van 2019 in Europa. Ik zie in Europa nog wel een paar Memphissen en Van de Beeks rondlopen. Maar van Ziyech zie ik er bijna maar één. Al anderhalf jaar doet hij in de Champions Leage met de bal wat hij wil. Absolute top, zonder twijfel’, betoogt Willem van Hanegem, het langst levende nationale voetbalicoon deze week, in zijn wekelijkse column in het AD.

Van Hanegem krijgt heus niet overal in Nederland gelijk. De fijnproevers laven zich aan de dribbels, passes en schoten van Hakim Ziyech. De pragmatici beoordelen zijn rendement, in álle wedstrijden, en vinden hem te eigenzinnig, te weinig teamspeler, te veel gericht op zichzelf. Gaandeweg nemen zijn liefhebbers meer en meer afstand van de critici.  

DUET MET PROMES

De bewondering voor Hakim Ziyech kreeg vorige week nieuwe impulsen met zijn optreden in de Champions League, uit bij OSC Lille waar Ajax met 2-0 won. Het applaus voor Ziyech overstemde de zorgen over het matige spel. Hij strooide weer met prachtige passes, vond creatieve oplossingen, voltooide de eerste de beste aanval met een ragfijne openingstreffer en etaleerde bij de tweede goal met Quincy Promes het copyright op een doelpunt dat in deze totstandkoming opnieuw niet te verhinderen viel.

Al eerder demonstreerden Ziyech en Promes hoe feilloos ze elkaar bij zo’n duet aanvoelen. Ziyech met zijn timmermansoog en een millimeter zuivere pass vanaf de zijlijn; Promes met zijn timing om precies op tijd op te duiken bij de tweede paal, achter de rug van een verdediger, te snel voor de doelman. Thuis tegen Chelsea werd zo’n zelfde goal ten onrechte afgekeurd door de VAR die het verkeerde beeld tot zich had genomen. In de competitie lukte het wel. Nu ligt zo’n treffer ook vast in de archieven van de Champions League.

KNUFFEL

De adoratie voor Ziyech kreeg in Lille een nieuwe dimensie toen na zeventig minuten een joch van pakweg 12 jaar het veld opliep om zijn held te omhelzen. Gecharmeerd door de jonge fan, trok Ziyech hem tegen zich aan. Hij knuffelde zijn bewonderaar, terwijl de stewards al op ingrijpen stonden en wees hem netjes de weg naar de uitgang, met de belofte dat hij na afloop op zijn shirt mocht rekenen. Na de wedstrijd ging het shirt inderdaad naar de vader van het jongetje, dat al was afgevoerd.

‘Ziyech, Ziyech’, bezongen de fans die actie; niet alleen aanhangers van Ajax, ook liefhebbers met Marokkaanse roots in Noord-Frankrijk. Daar kennen ze Hakim Ziyech ook van hún nationale elftal. In Marokko is hij een held. Op zijn shirt heet hij daar Ziyach, afgeleid van de Arabische schrijfwijze, deze Nederlander die in 1993 werd geboren in de polders van Flevoland, daar waar in de vorige eeuw nog de Zuiderzee lag.

ORANJE

Guus Hiddink had hem in 2015 al voor Oranje willen selecteren. Een blessure verhinderde dat. Zijn opvolger Danny Blind, bijgestaan door assistent Marco van Basten was niet doortastend genoeg, waarop Ziyech voor Marokko koos. Die keuze moest hij bekopen met een boze reactie van Van Basten, die hem ‘koekebakker’ noemde.

 In die tijd woedde binnen het Nederlandse voetbal nog een hevige discussie of Hakim Ziyech wel goed genoeg was voor de top, of hij de fysieke strijd wel aankon, of hij niet te wisselvallig was. Ook bij Ajax duurde het lang voordat zijn criticasters een minderheid gingen vormen.  Verguisd werd hij bij menige wedstrijd, zeker zolang Ajax er niet in slaagde het landskampioenschap te grijpen. Pas met de successenreeks in de Champions League van vorig seizoen en met de titel in 2019, na vijf jaar droogte, kreeg Ziyech erkenning in brede kring.

Hij is een frêle kunstenaar, die vanuit zijn positie op 10 naar de vleugels zwenkt en vandaar zijn passes en schoten loslaat. Hij geeft, met Dusan Tadic, allure aan het spel van Ajax. Hij benadrukt gaandeweg ook steeds sterker dat Ajax zíjn club is geworden. De Amsterdamse club heeft hem verleid met een nieuw honorarium van naar verluidt 4,5 miljoen euro per jaar.

BUITENLAND

Daarmee is voor Hakim Ziyech de drive verdwenen om nog langer aan te dringen op een zogeheten ’buitenlands avontuur’. Of het is toch de onderhuidse angst ten onder te gaan als hij week in, week uit, ten prooi valt aan verdedigers in Engeland, Italië of Spanje? De interesse van FC Sevilla en AS Roma wimpelde hij af, mede omdat ze weinig extra’s te bieden hadden boven de financiële condities die hij bij Ajax geniet.

Méér dan eerder draagt Hakim Ziyech nu zijn verantwoordelijkheid uit. Lange tijd leek hij liever te speculeren op buitenkansjes. Hij is gaandeweg harder gaan sleuren, wat zich nog altijd uit in een overdaad aan balverlies. Zo verspeelde Ziyech zondag in de Eredivisie-wedstrijd bij FC Twente (door Ajax met 5-2 gewonnen) liefst 21 keer de bal. Hij was ook schuldig aan de openingsgoal van FC Twente, maar de kritiek daarop smoorde snel.

‘Ja, hij raakt weleens een bal kwijt. Omdat hij altijd creatief moet en wil zijn. Maar kijk de wedstrijd tegen FC Twente nog even terug en zie wie daar in de slotfase eerst aan de rechterkant achterin een bal veroverde en in de blessuretijd aan de linkerkant hetzelfde deed. Ziyech is met afstand de beste speler van de Eredivisie’, stelt Van Hanegem in zijn column.

Opmerkelijk al die lof van Van Hanegem voor Ziyech. Zo prijzend laat hij, geliefkoosd Feyenoorder, zich zelden uit over spelers van Ajax. Op zijn oude dag verdrijft bij hem het realisme de aloude rivaliteit.

TWITTER: @hmees

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

9 reacties

  1. Pingback: Best microdose mushroom

  2. Pingback: click to investigate

  3. Pingback: blote tieten

  4. Pingback: ติดเน็ตบ้าน AIS

  5. Pingback: kawali farms carts

  6. Pingback: cat888

  7. Pingback: บริษัทรับทำเว็บไซต์

  8. Pingback: my videos

  9. Pingback: สล็อตแตกง่าย

Leave A Reply