woensdag, december 8

Gouden generatie blijft met brons op WK achter

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Het EK van de Rode Duivels is in München geëindigd, na hun beste wedstrijd van het toernooi. Italië bleef voor de 32ste keer op rij ongeslagen en speelt dinsdag niet onverdiend op Wembley de halve eindstrijd tegen Spanje. In een spetterende partij was het niet Thibaut Courtois maar zijn overbuur Donnarumma die uitgroeide tot de held van de avond. Samen met de vaak ongrijpbare Insigne. De vrees is nu groot dat de gouden generatie met lege handen zal achterblijven.

Een afknapper

Alles bij elkaar is het EK een afknapper geworden voor de Belgen. Er werd meer verwacht dan een plaats bij de laatste acht en met op de koop toe een weinig overtuigende eerste ronde is dit ronduit een teleurstelling. Dat de ploeg in zijn eerste vier wedstrijden twee keer aanvallend de mindere bleek (met doelschotenverhouding 21-6 en 23-6), was een veeg teken en doet de balans in de verkeerde richting overhellen.

Zeer positief in München was de prestatie van de vaak ongrijpbare Doku. De tiener was veruit de betere Belg. De Bruyne was goed, maar haalde niet zijn allerhoogste niveau en Lukaku kreeg twee behoorlijke kansen die hij niet in doel kreeg.

Vooral de eerste helft was van een hoog niveau. Een Italiaans doelpunt werd terecht door de VAR uitgewist en de Duivels werden tot twee keer toe door de Italiaanse goalie van een doelpunt gehouden.

Betere Azzurru

De Azzurri waren echter de betere ploeg. De 4-3-3 van Mancini maakte het de Belgen vooral op hun rechterflank bijzonder moeilijk. De Italianen hadden er een numerieke meerderheid en Insigne was vaak ongrijpbaar. Tactisch werden de Duivels afgetroefd en bij het eerste doelpunt ging de defensie in de fout. Tielemans stelde weer teleur en is de ontgoocheling van dit EK. Hij liet bij de tweede goal zijn man lopen, maar de treffer van Insigne was wondermooi.

Lukaku bracht op slag van rust van op de strafschopstip de hoop terug, maar de Italianen bewezen dat zij weliswaar veel aanvallender zijn geworden maar de knepen van het vak niet verleerd zijn. Lukaku had met wat meeval kunnen scoren, maar de gelijkmaker zat er niet in.

Italië hield stand en gaat zeker op basis van het hele toernooi terecht door.

De oude Belgische afweer valt weinig te verwijten, maar het is aanvallend dat de Duivels onder de verwachtingen bleven. De beste Eden Hazard was er zoals verwacht niet, maar werd vanavond meer dan degelijk vervangen door Doku. De tiener uit Borgerhout was onze beste man. Vraagtekens moeten geplaatst worden bij het optreden van Chadli. Zijn aanwezigheid op dit niveau was voor discussie vatbaar, hij miste een wedstrijd in de eerste ronde en viel tegen Italië na drie minuten uit.

Vette jaren voorbij?

In oktober krijgen de Duivels een herkansing. De eindronde van de Nations League is misschien slechts een troostprijs, maar wel een mooie troostprijs. Hoe het verder moet, is onduidelijk. Qatar 2022 is nog achttien maanden weg. De ploeg wordt alleen ouder. Gaat iedereen zo lang door? Wellicht blijft Martinez aan het roer. De bond kampt op voetbaltechnisch vlak met een grote leegte en echte topclubs zitten niet op bondscoaches te wachten. Zeker niet als ze in de kwartfinales uitgeschakeld worden.

De vette jaren zijn misschien voorbij, al leverden ze slechts een bronzen plak op het WK op. Maar we moeten ons vastklampen aan de prestatie van Jérémy Doku. De Rode Duivels hebben vers bloed nodig.

Maradona (60) en de Belgen | François Colin

Share.

About Author

François Colin (68) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Sinds zijn pensioen in 2014 is hij columnist voor Sport/Voetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Comments are closed.