woensdag, januari 22

Gezond verstand en de Pro League

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Het gezond verstand gebruiken. Eén van de vaakst gehoorde uitspraken de voorbije maanden tijdens de coronacrisis. De boodschap kwam echter niet aan bij de Pro League. Twee weken geleden werden de clubs gechanteerd en geïntimideerd om het idee van een topklasse met achttien clubs af te wijzen. Het zou zestien en beperkte play-offs worden. Het gevolg kon een kind voorspellen: een tsunami aan rechtszaken. Waardoor de complete chaos dreigt.

Door Waasland-Beveren niet te doen degraderen en zowel OH Leuven als Beerschot te laten promoveren hadden alle problemen vermeden kunnen worden. Michel Louwagie (AA Gent), Mehdi Bayat (Charleroi), Bruno Venanzi (Standard) en Peter Croonen (Racing Genk) dachten daar echter anders over. Zij manipuleerden de vergadering om hun geliefde format met play-offs te redden. Vooral in het geval van de Standard-voorzitter een vreemde keuze, als je weet dat er op Sclessin al jaren spandoeken met ‘anti-play-off’ hangen. Maar ja, wie in het voetbal is geïnteresseerd in de supporter?

Hun gemarchandeer getuigde van een totaal gebrek aan respect voor de kleinere clubs. Die zullen in de komende campagne slechts dertig wedstrijden spelen (28 in 1B). OH Leuven en Beerschot werden zelfs verplicht één week voor de start van de competitie uit te maken in welke afdeling ze zouden spelen.

Hun beslissende wedstrijd is in alle mogelijke versies competitievervalsing. Beerschot had groot gelijk toen het stelde dat het oneerlijk was dat nieuwe spelers mochten opgesteld worden en heeft nu ook gelijk gekregen van de Fifa. Het blijft echter evenzeer competitievervalsing als je met de oude kern moet werken. Spelers die einde contract zijn, zijn vanaf 1 juli vrij. Moet je hen dan nog een contract geven voor één maand en één dag? Voelen zij zich nog betrokken bij de club? Moeten ze niet al met hun nieuwe ploegmaats trainen? En moet een club met een bepaalde groep spelers naar de match van het jaar toeleven en een week later met een andere selectie aan de competitie beginnen? En van de Bundesliga hebben we intussen geleerd dat het thuisvoordeel niet meer bestaat, terwijl de heenmatch in een vol Olympisch stadion werd afgewerkt.

Alleen het thuisvoordeel speelt niet bij de bekerfinale tussen Antwerp en Club Brugge, maar voor het overige is er geen verschil met OHL-Beerschot. Gelukkig is het toch vooral een prestigeduel. Hoewel er voor de Great Old nog een rechtstreeks deelnemingsbewijs voor de Europa League aan vast zit.

Intussen zijn Antwerp, Beerschot, Waasland-Beveren, OH Leuven en Virton naar de rechtbank, het BAS of de BMA gestapt. De komende weken kan het daardoor beslissingen regenen die het nieuwe seizoen compleet in de war sturen. Vooral omdat er clubs zullen zijn die in beroep gaan, wat er door de rechtscolleges ook wordt beslist.

Cercle Brugge wil de Pro League, die vrijdag opnieuw samenkomt, de kans op een herexamen gunnen. Het stelde voor om te kiezen voor een eerste klasse met twintig clubs. We mogen hopen dat dit provocerend bedoeld is. Westerlo eindigde vorig seizoen met de meeste punten in 1B, maar dat geeft (helaas) nergens recht op. En waarom Union plots zou moeten promoveren, kan geen mens uitleggen.

Het voorstel van Cercle deugt langs geen kanten. In 1B blijven immers alleen Lommel en de nieuwkomers RWDM, Deinze en Seraing over. Zij zouden het gezelschap krijgen van maar liefst acht belofteteams. Als Westerlo en Union, zoals het hoort, in 1B blijven kan je het aantal belofte-elftallen tot vier beperken en de competitie zo organiseren dat de belofteploegen de afloop van het seizoen nauwelijks kunnen bepalen.

Het gezond verstand zegt dus: kies voor een hoogste klasse met achttien ploegen, zodat zo goed als alle arbitrage- en rechtszaken van de baan zijn. Volgens Karel Van Eetveelt zou de Pro League zich echter belachelijk maken door niet vast te houden aan de keuze voor zestien ploegen. Vasthouden aan een foute beslissing is echter ronduit dom en met domme beslissingen maak je je pas echt belachelijk.

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.