maandag, januari 20

Geen plek voor woestijn-voetballer

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Wat zoek je als  zogeheten topvoetballer op je 26ste in een woestijn-competitie waar vooral buitenlandse ‘grote namen’ hun laatste dagen slijten?  ‘Dan voert sportieve ambitie niet meer de boventoon. Als je 26 bent, moeten de financiën niet het belangrijkste zijn’, oordeelt Ronald Koeman onverbiddelijk over Steven Bergwijn.

Dus is er voor Steven Bergwijn  geen plaats meer  in het Oranje van Koeman. ‘Het boek is dicht voor hem, in principe…’, aldus Koeman. Al-Ittihad, de nummer 6 van Saoedi-Arabië, de club waar Karim Benzema (36) en N’Golo Kanté (33) uitwaaieren, is zijn nieuwe werkgever. Negen miljoen euro per jaar gaat hij er verdienen, gedurende drie seizoenen. Ja, aanzienlijk méér dan de 5 miljoen waarvan hij bij Ajax was gegarandeerd.

Twee jaar geleden streek Steven Bergwijn neer bij Ajax, terug bij de club in zijn geboortestad die hij als jeugdspeler in 2014 verliet om al bij PSV en Tottenham Hotspur zijn vermogen te spekken. Liefst 31 miljoen betaalde Ajax voor hem aan Spurs. Op de eerzucht bleek snel sleet te zitten. Tegen zijn natuur in werd hij tot aanvoerder benoemd, maar ook die verantwoordelijkheid stimuleerde Bergwijn niet meer tot het niveau dat een internationale topvoetballer kenmerkt.

ZONDER TOPSPORT-DRIVE

Steven Bergwijn ‘leverde’ nauwelijks; niet bij Ajax, niet in het Nederlands Elftal. De nog altijd snelle en trucrijke, soms nog flitsende vleugelspeler ontbrak daarom al op voorhand, met acht andere EK-gangers, in de nieuwe Oranje-selectie. Bij Ajax proefde hij steeds nadrukkelijker hoe graag de club hem wilde lozen; niet alleen om de salarislasten te verlichten, ook omdat bij hem de gewenste topsport-drive werd gemist. Om 22.37 uur ging maandagavond, op de laatste dag van de zomerse transfer-window in Nederland, een zucht van verlichting door de burelen in de Johan Cruijff ArenA. Ruim 21 miljoen euro wordt nog voor hem betaald, in één termijn, wat meer dan welkom is voor de door liquiditeitsproblemen geplaagde club.

Veelzeggend is dat zich bij Ajax noch Koeman weemoed opdringt nu Bergwijn is vertrokken. Op beide fronten is de lat hoger komen te liggen, aangepast aan de wetten van het internationale topvoetbal, met steeds meer vraag naar agressiviteit en intensiteit. Bergwijn kon het vorig seizoen al niet meer opbrengen bij Ajax, op het EK werd hij twee keer opgesteld. maar ook even zo vaak tijdens de rust al vervangen.

STATISTIEKEN

Koeman moet ook aan Steven Bergwijn hebben gedacht toen hij de statistieken van Euro 2024 analyseerde. ‘Uit de data blijkt dat wij het laagst  van alle ploegen scoorden bij balveroveringen op de helft van de tegenstander. Daarin moeten we dus beter, agressiever worden, hoe tevreden ik ook ben met onze plaats in de halve finale waarin we nog dicht bij de finale zaten’, aldus Koeman.

In de nieuwe cyclus die voor Oranje begint met thuiswedstrijden tegen Bosnië-Herzegovina (zaterdag) en Duitsland (dinsdag) in de Nations League hamert Koeman op een aangescherpte geest. Ook voor Georginio Wijnaldum (33) is geen plaats meer. Op Euro 2024 kwam hij nog wel drie keer als invaller  in actie, als speler uit de competitie van Saoedi-Arabië (!), maar telkens maakte Wijnaldum duidelijk de energie te missen die nu nog nadrukkelijker wordt verlangd. Aan zijn interlandloopbaan lijkt na 96 Oranje-optredens tamelijk geruisloos een einde te zijn gekomen.

VIRGIL VAN DIJK

Om te proeven of Virgil van Dijk op zijn 33ste nog meewil in de nieuwe mood, reisde Ronald Koeman onlangs naar Liverpool. ‘Virgil uitte na het EK zijn twijfel of hij nog wel verder wilde met Oranje. Ik wilde van hem zelf weten hoe hij daar in stond. Als aanvoerder heeft hij het geweldig gedaan op het EK. Misschien heeft hij wel te veel aandacht in de andere spelers gestoken en minder aan zichzelf gedacht. Hij voelde zelf aan niet het niveau te hebben gehaald wat hij zelf verwachtte. Dat zat hem niet lekker.’

Met Arne Slot als zijn nieuwe coach bij Liverpool liet Van Dijk in de eerste competitiewedstrijden al zien waarom hij vorig seizoen opnieuw in het ‘elftal van het jaar van de Premier League’ werd gekozen. Bij Oranje zijn vertrouwde routiniers om hem heen als Daley Blind (gestopt als international), Wijnaldum en De Roon weggevallen. Afwezig zijn ook de geblesseerden Stefan de Vrij (Inter Milaan), Joey Veerman (PSV), Mats Wieffer(Brighton), Micky van de Ven (Tottenham Hotspur) en nog altijd Frenkie de Jong (Barcelona).

FRENKIE DE JONG

Frenkie de Jong (27) heeft inmiddels al een jaar lang geen interland meer gespeeld, Drie geforceerde pogingen om terug te keren van een enkelblessure, op aandringen van de clubcoach, liepen op niets uit. ‘Zorgelijk’, noemt Ronald Koeman nu zijn situatie. Wat Frenkie de Jong doormaakt, roept voorzichtig al herinneringen op aan Marco van Basten, die vanwege enkel-letsel op zijn 28ste zijn laatste wedstrijd speelde.

Onzeker is ook waar de nog werkloze Memphis Depay (30) zijn loopbaan gaat voortzetten nu Atlético Madrid niet met hem verder wil. Het schijnt dat de bijna-topscorer van Oranje (46 goals in 98 interlands) voor 400.000 euro per maand bij Corinthians in Brazilië kan gaan spelen. Afwachten nog of hij daarmee in de gratie blijft bij Ronald Koeman.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply