woensdag, november 20

Frenkie en Xavi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

In het zicht van de FIFA World Cup Qatar 2022 heeft al een compleet elftal potentiële Nederlandse WK-gangers (inclusief wisselspelers) deze zomer een nieuwe club gevonden. Daarin tellen we Xavi Simons, een nieuw kindsterretje bij PSV,  nog maar niet mee. De migratie gaat intussen voort. In Barcelona voelt Frenkie de Jong zich gaandeweg steeds laaghartiger weggepest en maakt Memphis Depay zich op voor een vertrek naar Juventus. En wie weet wat nog volgt in de laatste twee weken van de transfer-window.

Opvallend in deze volksverhuizing is de teleurstelling  die bij de spelers nazeurt over hun eerder gemaakte keuzes. Ook bij Frenkie de Jong zal het gebrek aan voldoening blijven knagen als hij uiteindelijk met zichtbare tegenzin naar een nieuwe club is verdreven. Coach Xavi Hernández mag hem dan wel openlijk prijzen, nog nadrukkelijker laat hij zich de wet voorschrijven door voorzitter Joan Laporta.

VUILE BUSINESS

De guerilla binnen Camp Nou weerspiegelt wat voor vuile business zich voordoet in het internationale topvoetbal. Terwijl er kapitalen voor nieuwe spelers als Lewandowski uitgaan, wordt Frenkie de Jong gedwongen tot inkrimping van zijn vorstelijke contract-inkomsten (tot medio 2026) en op te krassen naar een andere club.

Frenkie de Jong laat zich niet zomaar wegsturen. Hij heeft geen trek mee te werken aan de deal waarmee Barcelona hem voor 85 miljoen euro kan verpatsen aan Manchester United. Frenkie de Jong wil in Barcelona blijven waar hij zich thuis voelt met zijn Nederlandse vriendin, waar ze pas een nieuw huis hebben gekocht.

Vooral ook wil Frenkie de Jong (25) bewijzen dat hij méér is dan handelswaar. De voetballer in hem wil successen boeken, uitgroeien tot een nieuw idool voor de socios. Na drie jaar is De Jong dat nog altijd niet voldoende gelukt in Barcelona. Daarom hoeft de clubleiding bij het lozen van hem niet te vrezen voor massale protesten van de supporters. Dat besef kwelt Frenkie, en daarin staat hij niet alleen.

EX-AJAX

Van het succesvolle Ajax-team dat in 2019 slechts enkele seconden verstoken bleef van de finale van de Champions League kan nog niemand overtuigend beweren dat hij is geslaagd bij zijn buitenlandse club. De Ligt, Ziyech, Van de Beek, Neres – allemaal maakten ze bij Ajax meer indruk dan in Italië, Engeland of Spanje. Bij Bayern München hoopt Matthijs de Ligt, verenigd nu met Mazraoui en Gravenberch, op een nieuwe lift in zijn carrière. Alle drie zijn vooralsnog wisselspeler in Beieren. Eenzelfde lot is Ziyech, Van de Beek en de naar Inter Milaan verhuisde doelman Onana beschoren.

De ontwikkeling die de Ajax-sterren van 2019 doormaken, roept vragen op. Zijn ze in de Eredivisie voldoende gerijpt en gehard om al op jonge leeftijd het buitenlands avontuur aan te gaan?  Wordt het beeld van hun kwaliteiten vertroebeld door flitsende optredens in enkele Europese topwedstrijden?  ,,Onze talenten zouden er goed aan doen langer hier te blijven spelen. Als ze er goed genoeg voor zijn, komt er ook later wel een mooie club”, is een stokpaardje dat Marco van Basten graag berijdt, ook al moest hij zelf nog 23 worden bij zijn keuze voor AC Milan in 1987.

BERGWIJN EN BROBBEY

De discussie over de talentontwikkeling in de Eredivisie wordt mede gevoed door de ervaringen van Brian Brobbey en Steven Bergwijn. Liefst 48 miljoen euro gaf Ajax deze zomer uit om deze twee oorspronkelijke talenten uit de Ajax-school weg te halen bij Red Bull Leipzig en Tottenham Hotspur.  Geen van beiden kan vreugdevol terugzien op hun buitenlandse avontuur.

Brobbey vertrok een jaar geleden transfervrij uit Amsterdam en keerde halverwege het seizoen al, aanvankelijk op  huurbasis, terug. Bergwijn verhuisde 2½ jaar geleden van PSV naar Spurs, dat nu bij hem in de Eredivisie de flonkering kan terugzien waarmee hij zich eerder bij PSV in de kijker speelde.

XAVI SIMONS

Een ander interessant voorbeeld van de bloei die in de Eredivisie snel naar boven kan komen is Xavi Simons, een19-jarig lichtgewicht van 1.68 meter en 58 kilo, Hij was vijf jaar toen zijn vader, oud-profvoetballer Regillio Simons, met zijn gezin naar Spanje trok om zijn zoon carrière te laten maken. Negen jaar lang speelde Xavi Simons, vernoemd naar Xavi Hernández, in de jeugdopleiding van FC Barcelona. Zonder veel verzet liet Barcelona hem in 2019 naar Paris Saint-Germain gaan. Hij speelde er elf wedstrijden in het eerste elftal, in de Ligue 1 en in het bekertoernooi. Maar ook de Franse topclub ondernam uiteindelijk geen pogingen om hem langer aan zich te binden.

Zo kreeg Xavi Simons dit jaar transfervrij de clubs voor het uitkiezen, zonder dat zijn naam rond gonsde op de social media van transfer-speurneuzen. Zijn keus viel op PSV. Hij maakt meteen indruk, met een guitige blik en volwassen acties. ,,Je ziet aan die jongen dat hij heeft getraind en gespeeld met topspelers als Neymar, Messi en Mbappé. Daar worden jonge spelers sterker van”, oordeelt Jan Boskamp over de aanvaller van PSV.

In de eerste twee competitiewedstrijden speelde Xavi Simons de volle 180 minuten, scoorde twee keer en leverde hij twee assists. Maar op weg naar de Champions League, met als inzet een plaats in de groepsfase,  mocht hij slechts een kwartiertje meedoen. In de uitwedstijd tegen Rangers (2-2) bleef Simons dinsdag de hele wedstrijd op de bank gekluisterd.

Na al het applaus in de speeltuin van de Eredivisie vertrouwt coach Ruud van Nistelrooij het grote mannenwerk in Europa hem kennelijk nog niet toe. Het wordt straks interessant te bezien of er in de toekomst nog wel een Europese topclub bij Xavi Simons komt aankloppen.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply