vrijdag, juli 19

Eerste halve finale tussen Frankrijk en Spanje

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De eerste halve finale van Euro 2024 wordt dinsdag gespeeld door Spanje en Frankrijk. La Roja schakelde Duitsland, nadat de Mannschaft volgens velen een strafschop was onthouden voor handspel (2-1). Frankrijk en Portugal scoorden niet en Les Bleus haalden het met de penalty’s.

Duitsland-Spanje was een wervelend spektakel met twee teams die verdienen om verder te gaan. De echte finale van dit EK. Helaas al geprogrammeerd als een kwartfinale. Spanje was aanvankelijk de scherpste ploeg, maar de Mannschaft groeide in de wedstrijd. Twee Spaanse invallers beslisten de partij. Dani Olmo opende de score voor La Roja. Wirtz, ook al een wisselspeler, bracht Duitsland in de laatste minuut van de reguliere speeltijd langszij. In de laatste minuut van de tweede verlenging zorgde de Bask Mikel Merino met de kop voor de winnende treffer.

De genadestoot voor het thuisland kwam extra hard aan omdat de Duitsers bij een 1-1 stand meenden recht te hebben op een strafschop voor handspel. Er zou sprake geweest zijn van voorafgaand buitenspel, maar dat was niet wat referee Anthony Taylor aangaf. Hij gebaarde dat de arm van de verdediger langs het lichaam was.
Wat duidelijk niet het geval was. Toch zou het een correcte beslissing zijn, deed achteraf de ronde. De scheidsrechters kregen immers voor het toernooi deze richtlijn mee om geen hands te fluiten als ‘the arm close to the side, pointing predominantly down, vertically and/or a position behind the line of the body’.

Hoe dan ook, de uitschakeling van Duitsland betekent het einde van de glorieuze carrière van Toni Kroos. De middenvelder van Real Madrid was echter niet in grote doen en had uitgesloten kunnen/moeten worden met twee gele kaarten.

Trage versie

Na Duitsland-Spanje kon Frankrijk-Portugal bijna alleen minder zijn. Maandag waren Les Bleus in Düsseldorf tegen België met de trein der traagheid gekomen, maar in Hamburg leek het aanvankelijk alsof ze in de tgv waren gestapt. Lang duurde het niet. De tgv trok aan de rem en Portugal werd de betere ploeg, zonder grote kansen te creëren. Het speelde dan ook slechts met tien en een half. Cristiano Ronaldo is de trage versie van zichzelf geworden, maar Roberto Martinez mag of durft hem niet vervangen.

De eerste helft in het Volksparkstadion viel wat tegen, maar na de rust was er dan toch vuurwerk. Met vooral de Portugezen die het vuur in de partij joegen. Maignan had echter geweldige reddingen in huis op schoten van Fernandes en Vitinha. Camavinga en de ingevallen Dembele joegen de bal rakelings naast en over het doel. Een beetje zoals tegen de Rode Duivels.

Het werden dus verlengingen. Cristiano Ronaldo trapte een dot van een kans huizenhoog over, maar dat ontlokte alleen applaus bij Roberto Martinez. Didier Deschamps durfde het wel aan Mbappé in te ruilen voor een frisser exemplaar, maar het leverde allemaal geen doelpunt op. Strafschoppen dus. CR7 trof raak, maar invaller Joao Felix trapte op de paal. Het bleek de enige misser (4-2), zodat Les Bleus weer een ronde verder zitten zonder te imponeren. CR7 en Roberto Martinez mogen naar huis.

 

 

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply