zaterdag, december 21

Een Janus in Gent

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Soms gelooft een mens toch zijn eigen ogen en oren niet. Zo verslikte ik me haast in mijn zondagse pistolet en koffie bij het lezen van een interview in De zondag met Michel Louwagie, sinds de late middeleeuwen manager bij AA Gent. Want hoe kan je blijven verdedigen wat eigenlijk onverdedigbaar is?

Symbooldossier

Hij vindt de RSZ-problematiek bij topvoetballers een symbooldossier. Ik denk dat de heer Louwagie het woordje symbool niet goed begrijpt, want het gaat hier inderdaad om een symbooldossier, maar dan alleen maar van wat er in de voorbije jaren is misgelopen. En de RSZ-fraude – want anders kan je dat eigenlijk niet noemen – is daarvan inderdaad een symbool van een doorgeslagen vorm van belastingfraude, waarvoor geen enkel zinnig mens begrip kan opbrengen. Louwagie zegt dat de aanval op de topvoetballers en hun minieme bijdrage ook iets is van mensen die iets tegen het voetbal hebben. Je moet wel in een parallelle wereld leven om dat te geloven. Alsof mensen die wel van voetbal houden het wel allemaal eens zouden zijn met deze oneerlijke situatie. Ik ben het er in ieder geval niet mee eens, maar ik hou absoluut wel van voetbal. En ik ben er 100 % van overtuigd dat ik hierin niet alleen sta. Zeker niet als we even wat andere cijfers erbij halen.

In België ligt het gemiddelde maandloon zelfs onder de 4000 euro bruto, dat betekent ruim gemeten een bruto jaarloon van 50.000 euro. De redactie van De zondag weet te vertellen dat er 44 voetballers een bruto jaarloon van minimum 1 miljoen euro verdienen. Je moet geen rekenwonder zijn om uit te tellen dat een gemiddelde Belg dus twintig jaar moet werken om dat bedrag te verdienen. Of nog, een topvoetballer verdient in twee jaar ongeveer wat die doorsnee landgenoot op een hele carrière kan verdienen. Nu ja, het gaat maar om 44 mannen.

Dooddoeners

Maar neen, het gaat echt niet enkel alleen maar om die vier dozijn, waarbij het trouwens ook onfair is om daarbij telkens Simon Mignolet als symboolfiguur naar voor te schuiven. Het gaat – en laten we heel ruimdenkend zijn – ook om die mannen die tussen een half miljoen euro en 999.999 euro verdienen. Je kunt toch moeilijk van armoezaaiers spreken. Bij een half miljoen moet je dus vier jaar werken, sorry voetballen, om te verdienen wat Jan Modaal in een carrière van veertig jaar kan verdienen. Iedereen kan voor zichzelf nog verder rekenen wat onder dat half miljoen gebeurt.

Het is dus een absolute dooddoener dat die voetballers maar een heel korte carrière hebben en dus daarom moeten proberen om op korte tijd, namelijk hun actieve periode, “binnen” te zijn. Het is trouwens ook niet verboden om na je voetballoopbaan aan jobhopping te doen en op een andere manier in je levensonderhoud te voorzien. Daar is niks oneerlijks of onfatsoenlijks aan. Reconversie heet zoiets in het gewone leven. Het zou goed zijn mochten Louwagie en andere voetballeiders daar toch even over nadenken. Volgens zijn vroegere prof in de opleiding LO is topsport opium voor het volk. Iets gelijkaardigs hebben we ooit nog iemand anders horen zeggen, maar die opium lijkt nu toch wel uitgewerkt.

Verder spreekt Louwagie over een Mickey Mouse-competitie. Ook dat is dubbel. Deels werken onze ploegen daar zelf aan mee door een gebrek aan langetermijnvisie. Bewijs daarvan is bijvoorbeeld het trainersverloop. Ook bij AA Gent met zes verschillende namen sinds 2017. Anderzijds ook vaak de slechte scouting en de medewerking aan de moderne slavenhandel met jonge voetballers uit Afrika, zoals dit weekend ook nog eens door Karel Van Eetvelt in Sportweekend werd bevestigd. En daarbovenop nog het middeleeuwse cijnskiesstelsel bij de bond, waarbij de G5 een stem meer heeft dan de andere ploegen uit 1A en zelfs twee stemmen meer dan de ploegen uit 1B. Dus wat de bondsleiding betreft, laten we dan eerder priester Daens komen dan oom Dagobert, want Donald Duck heeft al genoeg aanhangers die mee kwekken in het foute koor.

Janus

We willen ook nog best geloven dat alle contacten met Veljkovic correct zijn verlopen, maar het getuigt van een gebrek aan fair play en weinig moed om dan te zwijgen wat er zogezegd in en bij de andere ploegen gebeurt. Onbewust zegt hij hiermee dat het Gents communiezieltje zuiver is, maar hij vergeet dat uiteindelijk alle ploegen in hetzelfde bad zitten. De ene zwemt al wat beter dan de andere, niet iedereen heeft zijn badmuts mee of zwemt even snel. Maar het zou de topploegen sieren om anderen niet te laten verzuipen. Zelfs niet in een Mickey Mouse-competitie.

Nu ja, zo lang in de Ghelamco-arena het bier vloeit, zal er wel een glimlach rond de lippen van Louwagie spelen. Commercie voor alles. Het is altijd goed, als je alles van alle kanten kunt bekijken. Net zoals Janus het deed.

Share.

About Author

Paul Catteeuw (1956) bekijkt voetbal vanuit de tribune achter het doel. Hij houdt zo de vinger aan de pols voor wat naast de zijlijn gebeurt en probeert om er dwars doorheen te kijken. Soms vol nostalgie, soms vol verwondering, maar meestal met een vleugje ironie.

1 reactie

Leave A Reply