donderdag, mei 23

Duivels winnen derde keer maar beterschap snel nodig

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De Rode Duivels hebben ook hun derde wedstrijd op Euro 2020 gewonnen. De zege tegen Finland heeft echter vooral vraagtekens opgewekt. De Belgen hadden 75 minuten nodig om de beperkte Scandinaviërs van zich af te schudden. Het voetbal was traag en zonder beweging en inspiratie. In Sevilla zal het team van Roberto Martinez zondag beter voor de dag moeten komen. Dan wacht in ieder geval een sterkere tegenstander dan Rusland of Finland. Elke voetballiefhebber haalde zijn vreugde dit keer uit het feit dat in deze groep ook Denemarken doorgaat.

Zorgen voor Martinez?

De bedenkelijke eerste helft tegen Denemarken kreeg gisteren voor de rust een verlengstuk tegen de armoedige Finnen. Roberto Martinez moet zich stilaan echt zorgen beginnen maken. Hij voerde gisteren acht wissels door in vergelijking met de vorige partij, maar dit was allesbehalve een B-ploeg. Axel Witsel, Eden Hazard en zelfs Kevin De Bruyne bleken niet echt een toegevoegde waarde.

Ja, het was bijzonder warm in St.-Petersburg en het hoefde niet echt, maar je moet als titelkandidaat in de voorronde toch minstens één echt goede wedstrijd spelen. Om het vertrouwen op te vijzelen en de tegenstanders angst aan te jagen.

De bondscoach zal geen twijfel uitstralen, maar gelukkig kan hij niet zijn. Hoe moet hij verder? Alderweireld en Vertonghen zijn natuurlijk versterkingen, maar achterin waren er geen problemen. Maar zit er voor het overige nog meerwaarde op de bank? Carrasco is beter dan Chadli, die er niet in slaagt zijn selectie te rechtvaardigen. Meunier was ook nog niet overtuigend, maar heeft toch meer in huis dan Trossard op een voor hem ongewone positie.

Drie Musketiers moeten top zijn

Maar verder? Doku toonde zich na een aarzelende start scherper dan Eden Hazard, die op de sukkel blijft. Mertens is ook al ver verwijderd van zijn beste vorm en dit keer gaven ook De Bruyne en Lukaku geruime tijd niet thuis. KDB gaf zijn prestatie wat glans met de hoekschop die Vermaelen tegen het doelhout kopte en Big Rom pikte toch nog zijn goaltje mee. Toch ook meegeven dat zijn vervanger Michy Batshuayi dramatisch inviel.

Met die twee goals stond er dan toch nog een fatsoenlijk eindresultaat op het bord, maar om de kwartfinales te bereiken moet dit bedenkelijk België weer het briljante België van het WK 2018 worden. Daarvoor is het absoluut noodzakelijk dat De Bruyne, Hazard en Witsel weer top worden om de Duivels op Wembley te zien. Martinez heeft geen alternatieven.

Afwachten nu wie in Andaloesië de tegenstander wordt. Ik gok op dit moment op Zwitserland. Een ploeg die de Duivels geen problemen zou mogen bezorgen, maar in de eerste editie van de Nations League werd in Luzern wel met 5-2 verloren na een 0-2 voorsprong.

Maradona (60) en de Belgen | François Colin

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Comments are closed.