woensdag, mei 29

Duivels doen IJslanders smelten

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De Rode Duivels hebben hun eerste wedstrijd in het kader van de Nations League heel simpel gewonnen. IJsland verloor voor het eerst in vijf jaar een thuiswedstrijd met inzet (0-3). De strijd om de eerste plaats in de groep wordt beperkt tot een duel met Zwitserland, dat over een kleine maand naar Brussel komt.

Het blijft een vreemd decor: een interland op het hoogste niveau en achter de doelen enkele tientallen zwartkijkers. Het moet kon ‘onze’ jongens, die wekelijks in de grootste stadions van de wereld aantreden, niet meteen inspireren.

De Duivels begonnen dan ook alsof ze hier niet wilden zijn. Kompany werd al in de eerste minuut gepoort door Bodvarsson. De IJslanders, die drie sleutelspelers misten en vrijdag in Zwitserland nog een pak voor de broek kregen, wisten met hun enthousiasme geen bleef en kregen de eerste kansjes.

Na een dik kwartier waren ze echter uitgeraasd en werden volledig teruggedrongen. Ze gooiden zich letterlijk voor de bal, maar dat kon niet blijven duren. Even voor het halfuur stond Lukaku op punt een voorzet van Mertens binnen te duwen maar werd weggetrokken. Hazard zette de strafschop om.

Drie minuten later stond de eerste thuisnederlaag van de eilandbewoners in vijf jaar vast. Doelman Halldorsson kon na een corner nog een buffelstoot van Kompany afweren, maar Lukaku scoorde in de nabeurt.

Het spelbeeld veranderde niet na de rust, maar desondanks was Thibaut de eerste doelman die zijn handen uit de mouwen moest steken. De betere kansen waren voor Thomas Meunier, maar scoren zat er voorlopig niet in.

De Duivels gingen steeds gezapiger voetballen en Courtois moest zowaar met een echte save uitpakken bij een verrassende poging van aanvoerder Sigurdsson. Carrasco werd gewisseld voor Chadli en dat kon niet verbazen. Het Chinese voetbal doet hem geen deugd. Hij was echter niet de enige die zijn beste niveau niet haalde. Vincent Kompany was voor de pauze niet altijd een toonbeeld van betrouwbaarheid en Youri Tielemans leed ongewoon vaak balverlies. Hij moest plaats ruimen voor Mousa Dembélé.

In de slotfase trapten de Duivels nog even het gaspedaal in. Een fraaie actie van Lukaku werd nog afgeblokt, maar even later rondde de spits van Man United een voorzet van Mertens met buitenkant links heerlijk af: 0-3.

Het werd geen onvergetelijke avond in het koude Reykjavik. Het IJslandse voetbalsprookje lijkt helemaal voorbij en het optreden in divisie A van de Nations League zal eenmalig worden. Logisch, een land met nauwelijks 350.000 inwoners kan geen wonderen blijven verrichten op het voetbalveld.

De Rode Duivels moeten voorlopig Zwitserland ( dat zes keer scoorde tegen IJsland) laten voorgaan op basis van het doelsaldo, maar de Zwitsers speelden al thuis tegen het zwakke broertje. Het maakt het bezoek van de Helveten volgende maand aan Brussel alleen maar interessanter.

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

2 reacties

  1. Pingback: โปรโมชั่น LSM99

  2. Pingback: look at this site

Leave A Reply