Doelpuntenlawine

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Deel dit artikel:

Er werd dit weekeinde maar liefst 35 keer gescoord in de Pro League. Dat zijn uitzonderlijk hoge cijfers. In Extra Time werd een link gelegd met de uitbreiding van 1A naar achttien clubs. Er zouden te veel zwakke ploegen in de hoogste reeks spelen, waardoor de verschillen te groot zijn geworden en het goals regende, werd er geïnsinueerd.

Wat een zwak betoog. In totaal vielen er al 151 doelpunten in 54 wedstrijden. Een gemiddelde van 2,79. Dat is een goed, maar niet uitzonderlijk gemiddelde. Zes van de 35 treffers van de zesde speeldag vielen in Zulte-Waregem tegen Club Brugge. Is er iemand die durft beweren dat Zulte-Waregem te zwak is voor 1A? De 0-6 tegen Club mag voorlopig als een momentopname beschouwd worden. De ploeg van Francky Dury heeft met zes punten uit zes matchen een matige start genomen, maar dramatisch is het nog lang niet.

Als je het klassement bekijkt, is de stelling die maandag op Canvas werd geponeerd complete bullshit. Standard is al vijf punten kwijt, Anderlecht en Club Brugge zes, Genk en bekerhouder Antwerp acht en AA Gent zelfs twaalf. Behalve Genk en Club en Antwerp en Gent hebben de zes topclubs nog niet tegen elkaar gespeeld. Het zijn dus vooral de mindere goden die hen punten ontfutseld hebben.

Moeskroen en Waasland-Beveren dobberen onderin en zouden te licht kunnen uitvallen. Echt verbazingwekkend is dat niet. Moeskroen werd deze zomer overgenomen door de sterke man van Lille en het moet niet verbazen als er de komende twee weken nog een blik Franse spelers wordt opengetrokken. Waasland-Beveren wist dan weer pas op het allerlaatste moment in welke reeks het zou terechtkomen, is ook pas overgenomen en zal mogelijk de komende dagen ook nog in spelers investeren.

Beerschot en OH Leuven moesten ook tot het ultieme moment wachten om te weten in welke reeks ze terechtkwamen. Beerschot staat naast Club Brugge en Anderlecht. OH Leuven staat halfweg met de helft der punten en dat hadden er meer kunnen zijn als de scheidsrechter en de VAR had al een paar keer niet hadden laten afweten.

Nee, 1A is niet versterkt met achttien clubs maar ook niet echt verzwakt. De Pro League is overigens niet de enige competitie waar met zwaar geschut gewerkt wordt. In Engeland vielen op speeldag twee 39 goals een gemiddelde van 3,9 per wedstrijd. Het totaal staat 62 goals in zestien partijen: een gemiddelde van 3,88.

In Italië lijkt alles normaler: achttien treffers in zeven duels (2,57). Spanje doet het niet onaardig met 29 doelpunten in tien wedstrijden (2,9). In de Bundesliga werd 36 keer gescoord in negen matchen: een gemiddelde van vier wedstrijden per match. Bayern München klopte Schalke 04 met 8-0 (vergelijkbaar met de 0-6 van Zulte-Waregem). Gaat er iemand beweren dat achttien clubs in de eerste Bundesliga te veel is voor Duitsland?

De Daily Telegraph ging op zoek naar een verklaring voor de doelpuntenlawine en de conclusie was unaniem: zwak verdedigen. Een mogelijke verklaring daarvoor werd gezocht bij de coronacrisis. De clubs hadden een ongewoon korte voorbereidingsperiode, met als mogelijk gevolg dat de defensieve organisatie bij een aantal clubs nog niet op punt staat. Sommige teams zijn nog een nieuwe tactiek aan het uitproberen. Vooral ploegen die met een hoge pressing spelen, hebben tijd nodig om de synchronisatie op orde te krijgen. Vooral omdat een aantal spelers nog niet honderd procent fit is en dat is een must voor dit soort voetbal. 

Om die reden zijn mogelijk ook de nieuwkomers nog niet perfect afgesteld. Leeds United en Fulham incasseerden elk al zeven goals. Samen dus veertien: dat is het hoogste aantal sinds 1962 in de hoogste Engelse klasse.

En misschien is er een heel andere verklaring voor de vele goals in verschillende competities. Misschien wordt er in deze coronatijden (onbeuwst) gewoon net wat minder kort op de man  verdedigd. 

Share.

About Author

Leave A Reply