Hebben Nederlandse clubs een buitenkansje gemist, had Diego Maradona in het Nederlandse voetbal op jonge leeftijd tot bloei kunnen komen? De vragen dringen zich op bij het lezen van een verhaal van Simon Kuper in het Algemeen Dagblad. Kuper groeide op in Nederland en is nu, vooral als hij over sport of oorlog schrijft, gereputeerd columnist van The Financial Times.
‘Diego wilde wel, maar Nederlandse clubs negeerden hem’, staat er nogal definitief boven het verhaal over de dan nog 15-jarige Diego Maradona. Het is gebaseerd op wat de Nederlandse oud-verzetsman Meijer Stad in 2000 tegen Kuper vertelde.
Wijnhandelaar
We citeren:
’Midden jaren 70 had Stad in Kopenhagen een Argentijnse wijnhandelaar ontmoet. Hij was bestuurslid van een voetbalclub. Ze raakten aan de praat over het Nederlandse voetbal. Het was kort na het WK ’74. De Argentijn zei destijds: ,,Wij hebben een jongen, een heel jonge jongen, en hij kan geweldig voetballen. Zou u die jongen niet bij een Nederlandse club kunnen onderbrengen?” De jongen zou geschikt zijn voor het jeugdteam van een grote club.’
‘Meijer Stad kende wat mensen van FC Den Haag. Hij vroeg of ze iets in een jonge Argentijn zagen. Dat zagen zij niet. Stad deed zaken met een Rotterdamse papiergroothandel, waar een bestuurslid van Sparta werkte. ,,Ik zal informeren”, zei de Spartaan. ,,Je hoort nog van me.” Stad hoorde niets. Hij belde Feyenoord, waar hij een voetballer aan de lijn kreeg, en later probeerde hij Ajax. Maar er was geen Nederlandse club die Diego Maradona wilde.’
‘Stad toonde mij de kerstkaart van ‘Diego Armando Maradona Producciones’, die hij maanden na de ontmoeting in Kopenhagen had ontvangen. ‘Season’s Greetings’, staat er in zeven talen op, maar niet in het Nederlands, naast voorgedrukte handtekeningen van Maradona en zijn toenmalige manager, Jorge Cyterszpiler.
Wie is verantwoordelijk?
‘De Nederlandse clubs hadden een unieke kans gemist, al wisten ze dat niet. Stad ontmoette de wijnhandelaar waarschijnlijk net voordat de carrière van Maradona explodeerde. Op 20 oktober 1976, tien dagen voor zijn zestiende verjaardag, maakte de jongen zijn profdebuut voor Argentinos Juniors. Binnen enkele minuten speelde hij al een tegenstander door de benen. ,,Die dag voelde ik dat ik de hemel in mijn handen had”, zei Maradona na afloop. Maanden later, 27 februari 1977, debuteerde hij voor Argentinië tegen Hongarije. Hij was nu iets te groot voor de eredivisie.’
‘Ik had nog één vraag voor Stad: Wie was het bestuurslid van Sparta dat Maradona afwees? Stad zuchtte. Hij wist het niet meer. ,,Cor van Rijn?” vroeg ik. Nee… Jos Coler?” Ook niet.
,,Hans Sonneveld?” ,,Ja! Sonneveld. Ontzettend aardige vent was dat! En vroeger een vermaarde rechtsbuiten. Leeft-ie nog?”
Simon Kuper confronteerde vervolgens Sonneveld met het verhaal van Meijer Stad. Sonneveld (die in 2004 is overleden) had een reputatie als scout van Sparta. Hij gaf hoog op over de spelers die hij in 25 jaar als scout van Sparta had ontdekt, van Jan van Beveren in Drenthe, Danny Blind in Zeeland, Adri van Tiggelen in Oud-Beijerland en Michel Valke in Dordrecht.
Gemiste kans
Kuper: ‘Ik vertelde hem dat hij Diego Maradona was misgelopen. Er viel een korte stilte. Toen riep Sonneveld: ,,Het is toch niet waar! Jeetje nog aan toe, Maradona!” Hij schudde even het hoofd. ,,Maar ja, dat was een Argentijn, en ik denk niet dat ik het bestuur – Maar ik heb wél Nederland uitgekamd. Maradona, zeg! Is het echt waar? Had ik hem maar gezien. Als die man had gezegd dat hij in België of Noorwegen had gespeeld, dan was ik gaan kijken.”
Het lot van scouts wil dat ze weleens iemand over het hoofd zien. Sonnveld bevestigde dat toen hij Simon Kuper enkele oude scoutingsrapporten liet zien:
14/2/1965: R. Rensenbrink O.S.V., 3 rapporten ?? zeer tegenstrijdig
22/12/1963: W.v. Hanegem Velox, 6 rapporten. Neen – te langzaam en puur links
,,De enige miskleun die ik heb gemaakt”, zei Sonneveld over Van Hanegem. ,,Achteraf dan.”