zaterdag, april 20

Denemarken-België 1-2: het A-team snelt ter hulp

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De Rode Duivels hebben in een bijzonder emotionele wedstrijd Denemarken verslagen en zich geplaatst voor de tweede ronde van Euro 2020. De zwalpende Belgen mochten zich aan de rust in de handen knijpen dat ze slechts één goaltje achterstonden. Het A-team snelde de kneusjes ter hulp. In de tweede helft deed Kevin De Bruyne het bloedstollende duel bijna in zijn eentje kantelen. De partij bevestigde wat we al langer wisten: zonder Eden Hazard, Axel Witsel en Kevin De Bruyne in topvorm zit er geen Europese roem in. En daarvoor zal ook de defensie een tandje moeten bijsteken, want de Denen verdienden in het Parkenstadion een gelijkspel.

Ontketende Denen getemd door wittekop

De Denen gingen als ontketend van start en de Belgische verdediging kreunde en kraakte. Denayer, die de plaats innam van Boyata, gaf de bal als een beginneling weg en Poulsen rondde het weggevertje af. De thuisploeg nam geen gas terug en de aanvalsgolven dreigden de Duivels helemaal weg te spoelen. Het was een meevaller dat de averij tot één goal beperkt bleef. De hele ploeg liet het afweten. Zelfs Lukaku kwam in het stuk niet voor. Het adjectief dramatisch was hier op zijn plaats.

De bondscoach was verplicht om sneller in te grijpen dan hij van plan was. Voetbal is een spel van twee helften en al zeker als je Kevin De Bruyne kan inbrengen. Met de wittekop in zijn rug kwam Lukaku weer helemaal boven water en moesten de Denen achteruit. De Duivels toonden nog eens hun dodelijke efficiëntie en sloegen bij volle daglicht toe. De Bruyne met een assist voor Thorgan Hazard en een fabelachtige goal sloegen het Parkenstadion met verstomming. Eden Hazard had ook een niet onbelangrijke inbreng in de winnende treffer.

Zorgwekkend was dat ondanks de complete ommekeer de Duivels in de slotfase toch nog in de problemen kwamen. Er was een uitstekende Thibaut Courtois nodig om de gelijkmaker te voorkomen en Braithwaite aaide ook nog eens de bovenkant van de lat.

De titel is ver weg

De derde groepswedstrijd tegen Finland, maandag in St.-Petersburg, heeft nog slechts beperkt belang (de groepswinst) en Roberto Martinez zal daar gebruik van maken om wat jongens rust te gunnen. Hij zal wellicht Axel Witsel en Eden Hazard moeten laten starten, want het werd nog eens duidelijk dat al onze toppers absolute top moeten zijn om de laatste vier te bereiken. Positief is dat Kevin De Bruyne er gelukkig al meteen staat en dat Thibaut Courtois op het niveau van het WK 2018 acteerde.

Courtois, De Bruyne, Lukaku, Witsel en Eden in topvorm is een must, maar volstaat dat tegen teams als Engeland, Portugal, Italië of Frankrijk? Youri Tielemans liet het net als zaterdag tegen de Russen afweten en achterin is het harken geblazen. Een Europese titel is nog ver weg. Zo realistisch moeten we wel zijn.

Romelu Lukaku werd tot Man van de Match verkozen, maar dat had echt wel Kevin De Bruyne moeten zijn. ‘Ze werden uit het Park gereden in de eerste helft, maar hadden nog een geweldige troef op de bank zitten’, vatte Kasper Schmeichel het perfect samen.

Maradona (60) en de Belgen | François Colin

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Comments are closed.