zondag, oktober 17

De visie van Eddy Vercammen op 1B

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De eerste vier

Vorig seizoen gaf ik vaak aan dat vele matchen in 1B mooier waren om aan te kijken dan die van 1A. Kampioen Union spande de kroon natuurlijk. We zien ze dit seizoen bezig in 1A en ook daar zijn hun matchen mooi om te bekijken. Hun twee relatief kleine goalgetters zijn nu bij iedereen bekend. In het middenveld loopt er klasse rond met de technisch sterke Lapoussin, maar ook met de ervaren sterkhouders Nielsen en Teuma, die zich goed aanpassen in onze hoogste klasse. Burgess en Kandouss zijn de sterke binken achteraan. Union is echt een versterking voor onze eerste klasse.

Ook het tweede gerangschikte Seraing bracht mooi verzorgd voetbal vorig seizoen. Ze moesten ook nog Waasland-Beveren kloppen om te kunnen stijgen. Hun aanpassing in 1A verloopt iets moeizamer. Ze verloren enige spelers maar vooral hun goalgetter Mikautadze werd gemist. Zijn meer dan twintig doelpunten van vorig seizoen zal hij nu niet halen, maar dat hij er nu terug bij is zal hen aanvallend toch versterken.  Maziz is een goed voetballende aanwinst en andere jongens, waarvan sommigen nog niet op ons hoogste niveau speelden, worden alsmaar beter.

Lommel was vorig seizoen derde. Het was geen gemakkelijk seizoen, want met de inbreng van de City Footbal Group kwamen een nieuwe trainer en vele nieuwe, meestal jonge spelers in Lommel aan. Met Ugalde, naar Twente, en Zaroury, die bij Charleroi goed aan het seizoen begon, verloor Lommel bijna twintig doelpunten en vijf assists. Het nieuwe seizoen begon verrassend, want trainer Manning vertrok plotseling. De minder bekende Peter van der Veen nam over. Hij lijkt me een rustige en ook langs de lijn kalme man. Maar de punten zullen hem beoordelen.

Een eerste indruk van de nieuwe jonge aanwinsten is matig. Arzani, nu 22 jaar en afkomstig van Aarhus, maar eigendom van Manchester City, kan wel goed voetballen. Ik scoutte hem drie jaar geleden voor RC Genk. Zijn manier van spelen is nog niet veranderd, maar concurreren bij Man City voor een speler is onbegonnen werk. Andere jongeren moeten nog wat groeien. Een transferperiode kan nog veel doen veranderen op positief of negatief vlak, maar het eindresultaat van vorig seizoen behalen of verbeteren zal moeilijk zijn.

De vierde was Westerlo. Het was nochtans het derde seizoen van hun driejarenplan en ze zitten nog altijd in 1B. Creatieve voetballers zoals Brüls en Abrahams (die het momenteel goed doet bij Deinze) zijn weg. Ook de drie Turken Ozer, Alici en Cicek zijn weg. Ze hebben een nieuwe trainer, Jonas De Roeck, die alleszins rustiger is langs de lijn dan zenuwpiet Bob Peeters. De Roeck liet zijn team tot nu toe spelen in een gewone 4-3-3 in alle matchen. Dat is de grote verandering in vergelijking met Bobke. Die veranderde te vaak van spelers en vooral van systeem. Er ontstonden geen automatismen. En niet iedereen kan een flank alleen doen.

Het voorbeeld is Tuur Dierckx . Hij scoorde vorig seizoen één doelpunt en gaf twee assists. Dierckx speelde maar twee volledige matchen. Hij werd heel veel vervangen (moest te veel lopen alleen op de flank) of begon op de bank. Nu speelt Tuur op de flank vooraan en scoorde al drie goals en gaf drie assists in vijf matchen en is momenteel één van de gevaarlijkste jongens bij Westel. Bernat, Jordanov en de twee jongeren van de B ploeg van Brugge, De Cuyper en Van den Keybus, die vorig seizoen ervaring opdeden in 1B, zijn versterkingen. En draaischijf Van Eenoo tekent de lijnen uit. Op dit moment zijn ze mijn favoriet voor de titel.

De onderste helft

Deinze eindigde als nieuwkomer in 1B als vijfde. Met Vargas en Neto werden vorig seizoen serieuze miskopen gedaan.  Andere oudjes zoals Le Postollec, De Schutter en De Witte werden nu ook afgevoerd. Er werden wat aanvullende transfers gedaan en ze doen het momenteel niet slecht. Deinze lijkt een ploeg die van iedereen kan winnen (maar ook verliezen). Het wordt waarschijnlijk een betere positie dan vorig seizoen.

RWDM was de zesde in de stand. Vermoedelijk hadden ze op beter gehoopt. Er werden 13 spelers weggedaan, dat zegt iets. Van de nieuwe aanwinsten is er nog niemand die een grote versterking lijkt. De sportief verantwoordelijke, Julien Gorius, blijft dan ook stil op de achtergrond. Hun trainer kan niet bekoren, en niet alleen bij deze ploeg. Hij kan geplaatst worden in de categorie “counter-trainer”. Het is geen speelstijl die aantrekkelijk voetbal brengt. Is hij de eerste trainer die vliegt in 1B?

Lierse eindigde zevende. Ook daar was het transferbeleid vorig seizoen een kleine ramp. 22 spelers hebben de club verlaten. In normale omstandigheden, volgens de reglementen van in het begin van het seizoen, “de laatst gerangschikte niet-belofteploeg moet degraderen naar eerste amateurs”, waren ze zelfs niet meer actief in 1B. Corona kon hen redden. Nu hebben ze ongeveer tien, naar verluidt, dure aankopen gedaan. Normaal zouden ze veel beter moeten doen met deze kern.

Brugge B met zijn youngsters was achtste en laatste. Zij zijn er niet meer bij.

En wie komt daar uit de lucht vallen? De verloren zoon Virton wil terug mee voetballen. Welkom zegt de Bond. Nog niet zo lang geleden hadden ze twee voetballers in Virton. Er werd een sportief verantwoordelijke gezocht die in no-time, overal waar hij kon, spelers ging halen. Bekend of niet bekend, hebben ze voetbalschoenen? OK, laat ze dan maar tekenen, Belgisch voetbal, simpel toch … Als jarenlang voetbalvolger ken ik er zelfs zeven spelers van, benieuwd hoe dat (eindigt) verder gaat..

En niet vergeten, er was ook nog een rechtstreekse degradant uit 1A. Iedereen blij dat juist die ploeg, Moeskroen, eruit viel. En ook nu werd het een soap daar. Zij namen afscheid van een twintigtal spelers. Met Enzo Scifo werd een grote naam (als voetballer) aangetrokken. Met Mpenza werd een grote naam (als voetballer) sportief directeur. Zoals Lokeren twee seizoenen geleden en Deinze vorig seizoen gingen ze het zoeken onder de oudjes: Lepoint, Taravel, Duplus, Tainmont, Diandy, Gnohere en Chevalier, allemaal dertigers op retour. Voorlopig pakt de oude mayonaise nog niet …

Waasland-Beveren had in 1A nog de laatste reddingsboei vastgegrepen en mocht nog testmatchen spelen om in 1A te blijven. Maar Seraing stak er een stokje voor. Waasland-Beveren deed van vorig seizoen 25 spelers weg. Daar waren veel slechte transfers bij. Een steeds weerkerend bewijs, de mensen die de transfers regelen, zijn vaak de schuldigen van de latere slechte resultaten. Voorlopig doen ze het goed en zijn ze kandidaat voor de top-vier.

Nog een opmerking over 1B, even geleden reclameerden twee ploegen, namelijk Lierse en Virton, dat ze te vroeg aan de Belgische bekermatchen moesten beginnen. Lierse, dat twee seizoenen geleden een week voor het stopzetten van de competitie op een degradatieplaats stond om naar de amateurreeks te zakken en toch een vergunning kreeg om in 1B te starten waar ze vorig seizoen (weeral) door Corona gered werden en nu nog altijd in 1B mogen aantreden. En Virton dat een jaartje verlof genomen heeft en misschien geld heeft gespaard om dit seizoen terug mee te kunnen spelen. En dan reclameren voor een bekermatch. Sommigen zijn voor niets beschaamd …

En dan nog iets voor de “profvoetbalclubs” van 1B. Waarom is er nu nog altijd geen VAR in 1B? Wekelijks gebeuren er daar verschillende arbitrale fouten, die wedstrijdbeslissend zijn. Discriminatie van de kleine profclubs?

Share.

About Author

Regelmatig publiceren we artikels van eenmalige gastschrijvers. Ook zin om een artikeltje te plegen? Neem contact op met info@dewitteduivel.com en bezorg ons jouw tekst.

Leave A Reply