zaterdag, oktober 1

De visie van Eddy Snelders

Pinterest LinkedIn Tumblr +

-Eddy, laat ons beginnen met Jess Thorup. Hoe schat jij zijn vertrek bij Racing Genk in?

‘Het was heel verrassend en het heeft mijn beeld van hem veranderd. Ik had medelijden met hem, omdat hij in Gent onheus behandeld werd. Ik dacht dat hij iemand was die erg loyaal was, maar dat idee is op zijn kop gezet na wat ik toch wel een vorm van vaandelvlucht noem.

‘Ik had dit niet van hem verwacht. Ik begrijp dat er familiale omstandigheden meegespeeld kunnen hebben, maar ik dacht dat als hij zich aan een club bond, hij altijd het seizoen zou uitdoen en dan zijn vertrek zou aankondigen. De mens Thorup heeft in mijn ogen een uppercut gekregen. En ik weet wel dat clubs ook geen sentiment kennen, maar toch verbaast me dit. Die Noor bij KV Oostende deed vorig seizoen hetzelfde. Misschien is dit niet zo’n abnormale handelswijze in Scandinavische landen.’

-Vandaag zijn alle ogen in de Champions League weer op Club Brugge gericht tegen de Borussen.

‘Een heel belangrijke match. Club moet revanche nemen na de nederlaag in Leuven en het gelijkspel tegen KV Mechelen. Als de Bruggelingen puntenwinst kunnen boeken, komt een Europese overwintering dichtbij. De ambities en verwachtingen worden ook iedere keer verlegd. Eerst werd een goede prestatie op dit niveau verwacht, nu wordt er over winnen en doorgaan gesproken. Borussia Dortmund ligt Club goed. Het heeft er vroeger al goede resultaten tegen behaald. Toch geef ik maar 35 à 40 procent kans op puntenwinst.’

-Zie je een verklaring voor de vier op zes in de Champions League en de één op zes in dezelfde periode in de Jupiler Pro League?

‘Motivatie. Voetballers kijken uit naar matchen op het hoogste Europese podium. En zonder publiek ontbreekt die motivatie blijkbaar deels in eigen land. Een Europese tegenstander, een Europese scheidsrechter, het zorgt voor een andere insteek. En het puntenverlies in de competitie was onnodig, maar iedereen verliest punten en staat op een zakdoek bij elkaar.

‘Ook Antwerp verkeert in dat geval en dat was de enige ploeg die vorige donderdag positief voor de dag kwam. Die Europese matchen hebben gevolgen voor de competitie.’

-Wat mogen we morgen verwachten van Antwerp, AA Gent en Standard?

‘Ik moet oppassen, want ik gaf Antwerp geen kans tegen Tottenham. Het wordt voor alle drie sowieso moeilijk. Ook al zijn de tegenstanders niet zo goed in te schatten. Antwerp is na de zes op zes heel gemotiveerd en misschien lukt het tegen LASK Linz opnieuw. Standard zit in een moeilijke periode en verloor Zinho Vanheusden. AA Gent moet beseffen dat de ruime zege tegen Waasland-Beveren niets garandeert. Nee, als we meer dan drie punten pakken is het een succes.’

-Nog iets van het weekeinde dat je kwijt wil?

‘Ja, ik wil een eerste fout toegeven. Ik heb Hendrik Van Crombrugge verkeerd ingeschat. Ik vond hem bij Eupen geen goede keeper, maar in zijn tweede seizoen bij Anderlecht wacht ik nog steeds op een eerste fout. Hij keept zeer constant en staat er op cruciale momenten. Dat kan geen toeval zijn.

‘En misschien zit er een tweede verkeerde inschatting aan te komen. Doelman Mike Vanhamel was tegen OHL een puntenpakker en dat is niet de eerste keer. Misschien moet ik binnen een paar maanden opnieuw mijn fout toegeven.’

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply