maandag, mei 20

De Twee Wijzen: Het uittenue van de Rode Duivels is prachtig!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Frank (voor de stelling): Bevoorrechte landen zijn het die zich mogen opwinden over de frivoliteit, sponsor, bedrukking of in ons geval de voormalige lelijkheid van het shirt dat door het nationale elftal wordt gedragen. Mijn oude striphart ging sneller kloppen toen ik vernam dat het Belgische uittenue is gebaseerd op de avonturen van Kuifje, de onverschrokken verslaggever immer met het hondje Bobby aan zijn zijde. Hij ving schurken en onverlaten op plekken waar wij destijds het bestaan amper van kenden, maar die tegenwoordig vergeven zijn van backpackers en internetcafés, met uitzondering van de maan, hoewel dat waarschijnlijk ook niet meer al te lang zal duren. Het zou een zegen zijn als stripboeken in navolging van elpees en jaren 70-meuk een revival gaan doormaken. Ieder initiatief dat hierbij helpt is meer dan welkom, want je mag hopen dat de jeugd weer verslingerd raakt aan Asterix, De Generaal of Agent 327, weliswaar geen Tolstoi of nieuwste van Ilja Leonard Pfeijffer, maar alleszins beter en geestverrijkender dan TikTok en Ipads. Voor de Max-fans heb ik nog een stapel Michel Vaillants in de aanbieding, voetballiefhebbers mogen hun hart ophalen met de Wondersloffen van Sjakie of desnoods Roel Dijkstra……. doe gerust een bod.

In Kuifje-outfit en voorzien van een toefje gel zijn Kevin De Bruyne en Dries Mertens ongetwijfeld niet te onderscheiden van het origineel. Voor Johan Bakayoko en Axel Witsel is iets meer fantasie nodig, maar zolang zij niet rondrennen met het wanstaltige sier- en vlechtwerk waarmee sommige van onze Oranje-jongens zijn getooid, juich ik komende zomer voor de Blauwe Duivels.

Peter (tegen de stelling): Het was geen grap: we moesten onze reactie uiterlijk 1 april inleveren. Net zomin is het een grap dat België in een Kuifje-tenue aan zal treden tijdens het komende EK. Over smaak valt niet te twisten, maar een bruine broek is toch echt een misser. Een cultclub als Sankt Pauli komt nog weg met een bruin shirt en witte broek, maar voor een nationaal team is bruin geen fijne kleur.

Het lijkt alsof bijzaken tegenwoordig belangrijker zijn dan het hoofddoel. In Nederland moeten twee informateurs ervoor zorgen dat we snel een nieuwe regering krijgen. In diverse tv-programma’s worden de twee mannen belachelijk gemaakt, omdat ze niet lekker overkomen op tv. Het gaat er toch om dat we snel een nieuwe regering krijgen en niet of we leuke tv zien? Onze huidige demissionaire premier kwam inderdaad heel wat beter over op het scherm, maar daar zijn veel Nederlanders niets mee opgeschoten. De nieuw beoogde regeringscoalitie komt trouwens ook niet veel verder dan grote woorden en getwitter. Inhoudelijk stelt het weinig voor.

Ook in het voetbal overheersen de bijzaken. De nieuwe tenues van landenteams lijken belangrijker dan waar het echt om gaat in het voetbal: de toeschouwers amuseren met mooi spel. België heeft het Kuifje-tenue, in Duitsland is ophef ontstaan omdat het nationale team in 2027 afscheid neemt van Adidas als shirtsponsor. Na 70 jaar moet het oer-Duitse Adidas wijken voor het vele geld uit Amerika. De pijn bij onze oosterburen is te begrijpen, maar is het niet veel belangrijker dat we tegen Frankrijk en Nederland voor het eerst sinds lange tijd weer een Mannschaft zagen die prima speelde?

‘Dreh- und Angelpunkt’ in deze wedstrijden was Toni Kroos. Hij is een speler die al jaren op topniveau presteert, of dat nu in het wit van Real, het reguliere wit-zwart van Duitsland of onlangs in het nieuwe roze/paars/blauwe uittenue van de Mannschaft is. Ook aan het nieuwe tenue van Nederland werd veel aandacht besteed in de media. Dat was echter pas nieuws geweest wanneer men gekozen had voor kleding van Zeeman, het bedrijf dat staat voor kwaliteit tegen een lage prijs. Het zou onze sterren misschien wat nederiger hebben gemaakt. Maar nee, ook Nederland heeft Nike als sponsor, want dat bedrijf strooit met de miljoenen. Nederland koos gelukkig niet voor een stripfiguur als basis voor het tenue. Stel je voor: het Nederlands elftal met een rood frambozen/bessentenue als eerbetoon aan Flipje. Duizend bommen en granaten, je moet er toch niet aan denken!

Share.

About Author

Peter Verkooijen Panellid rubriek ‘De Twee Wijzen’ in de Pingelieër, het digizine van RIOS ’31. Voetballiefhebber met een onbevangen kijk op zaken die in de voetbalwereld spelen. Frank Bukkems was als speler actief bij RIOS31, voormalig landskampioen waar hij part noch deel aan had en stortte zich daarna in Den Haag met evenveel succes op tal van andere carrières. Hij maakt sinds 2001 deel uit van dit tweekoppige panel waar hij ongehinderd door enige kennis van zaken reageert op stellingen die direct of zijdelings met de voetbalactualiteit te maken hebben.

Leave A Reply