Frank (vóór de stelling): Er is het nodige gebeurd de afgelopen maanden, hopelijk hebben jullie het ook zonder onze richtinggevende inbreng een beetje kunnen volgen, zo niet .. .no worries, de wereld draait door (die zonder hoofdletters welteverstaan, de kapitale versie is door onze moraalpolitie de nek om en om en omgedraaid). Zo was er verder ook het akkefietje met minister Ernst Kuipers die plotseling met de noorderzon en een onbekende bestemming vertrok. Na verloop van tijd kwam hij met een verklaring waarin rijdende treinen een grote rol speelden. Je springt erop of je laat ze aan je voorbijgaan, met als groot risico dat je de laatste hebt gemist. Hij koos ervoor om te springen, in de wetenschap dat hij niet in de wieg is gelegd voor een (nieuwe) politieke functie en in de hoop dat er over een paar jaar geen haan meer naar kraait.
Een buitenlandse investeringsmaatschappij stuurde bij de Duitse Fussball Liga een trein langs tot de nok gevuld met €1.300.000.000 keiharde euro’s. Ga eens na wat je daarmee kunt aanschaffen: duizenden bommen & granaten voor Oekraïne, karrenvrachten noodhulp voor Gaza, Afghanistan of de voedselbank van Amstelveen, meer dan een miljoen nieuwe laptops voor de Pingelieër-redactie of maar liefst een stuk of vijf Haalands. Desnoods bied je Peter en mij een licht verbeterd contract aan. Mijn advies is dan ook: spring erop en incasseer die handel. Je weet nooit of er ooit weer een gek is die dit astronomische bedrag voor een simpel spelletje overheeft. De fans die nu uit onvrede de Duitse velden met tennisballen bekogelen zijn het over een tijdje toch vergeten en staan ongetwijfeld weer massaal voor seizoenskaarten in de rij. Het WK te Qatar zou ook door alles en iedereen worden geboycot……en zie wat er gebeurde;
I rest my case.
Moeten wij met onze Mickey Mouse en BijKeukenKampioen-divisie vrezen voor de ontwikkelingen in ons buurland? Dit is wel het laatste waar ik me zorgen om maak, want we hebben in de afgelopen maanden in 020 allemaal gezien wat de gevolgen zijn als je een Duitser met een flinke zak geld in alle vrijheid zijn gang laat gaan. Het zou me overigens niet verbazen als clubs als Heiden- of Hoffenheim uit pure gekkigheid en bestedingsdrift na het beklinken van deze deal zelfs nog wat winkeldochters van Ajax overnemen.
Peter (tegen de stelling): Het is een open deur: geld regeert het voetbal. We laten het maar gebeuren. De Duitse fans dachten daar anders over. Na diverse acties, zoals tennisballen op het veld werpen, kwam de DFL terug op zijn besluit. De fans wonnen: game, set en match!
Het is een bekend verschijnsel: een bond of organisatie die geld probeert binnen te harken onder het mom dat de klant, in dit geval de supporter, erop vooruitgaat. Die belofte wordt echter zelden waargemaakt. Het zijn vooral de investeerders die garen spinnen bij de deal. Een zak met geld is mooi, maar het gaat erom dat geld goed te besteden. Zo heeft Ajax goed geboerd in de periode Overmars. Er was genoeg geld beschikbaar voor Mislintat om aankopen te doen. Kijk hoe Ajax er nu voorstaat. Ik heb veel Europese wedstrijden van Ajax gezien sinds de zestiger jaren van de vorige eeuw. De wedstrijd tegen FK Bodø/Glimt was echter het dieptepunt. Nog nooit was er zo’n slecht Ajax te zien. Waar zijn de jonge talenten gebleven waarvoor Ajax vroeger bekend stond?
De DFL is bang dat de Bundesliga achteropraakt bij andere Europese competities. Het klopt dat in een paar andere landen meer geld beschikbaar is en dat er daardoor betere spelers rondlopen. Voor het gros zijn het buitenlandse spelers die in landen als Engeland en Spanje een goede boterham verdienen.
De betrokkenheid met de club en hun supporters is er nauwelijks. Komt een sjeik met een verlokkelijk aanbod dan spelen ze binnen de kortste keren in de zandbak. Natuurlijk scoren deze landen hoog in de Champions League. Toch was het Bayern München dat de hegemonie van de Engelse en Spaanse clubs soms kon doorbreken. In onze regio werd vroeger veel gekeken naar Duitse tv-zenders. Mijn generatie is opgegroeid met de Mainzelmännchen. Door deze poppetjes, met hun leuke mutsjes, waren de reclameonderbrekingen op de Duitse tv nog enigszins te pruimen. Nog steeds zijn de mannetjes blijkbaar populair, want je ziet ze nog regelmatig voorbijkomen bij de ZDF. De naam Mainzelmännchen wordt tegenwoordig echter ook misbruikt om de Bundesliga aan te dui[1]den: de Mainzelmännchencompetitie.
Dat de Eredivisie vaak de Mickey Mouse-competitie wordt genoemd is begrijpelijk. De kleinerende naam voor de Bundesliga is echter niet gepast, daarvoor is het peil nog altijd te hoog. Dat vinden de fans blijkbaar ook en hun mening moet altijd zwaarder wegen dan de belangen van bond en investeerders. Met hun acties hebben de Duitse fans aangetoond dat er wel degelijk iets te doen is aan de macht van het geld!