zondag, december 22

De sociale kracht van voetbal

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zowat tweederde zit er op in de Eredivisie en nog altijd blijft de bandbreedte tussen de zes hoogst genoteerde clubs beperkt tot zes punten. Alle zes kwamen in de 21ste competitieronde tot winst maar de meeste indruk maakten toch de acties op de tribunes en op de velden waarin steun en sympathie doorklonken.

Ditmaal was het geen vuurwerk, pis of bier dat van de tribunes afkwam, maar warm applaus en medeleven. Dat gold zowel de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië als de doodzieke perschef van PSV. Het voetbal –  de clubs én de supporters – toonde daarin zijn kracht als sociaal  bindmiddel,  in scherp contrast met de excessen die zo vaak domineren in de aandacht.

STAMCELLEN

De maatschappelijke rol die het voetbal vervult kwam bij de wedstrijd PSV – FC Groningen (6-0) tot uitdrukking in een ontroerend applaus. geïllustreerd met duizenden lichtjes van mobiele telefoons. Scheidsrechter Dennis Higler begreep wat er nodig was op deze avond en legde de wedstrijd stil in de daarvoor afgesproken twaalfde minuut.

Het lot dat perschef Thijs Slegers van PSV heeft getroffen, acute leukemie in een ongeneeslijk stadium, kreeg vooral een impact door de oproep die hij eraan verbond. ‘Ik ben niet meer te helpen, maar anderen wel’, schreef Slegers vorige week op de sociale media toen hij bekend maakte dat zijn situatie uitzichtloos was geworden. Hij deed daarmee een appel om zich te melden als donor van stamcellen of bloed.

Binnen anderhalve week hebben zich meer dan 7.000 stamceldonoren en 3.000 nieuwe bloeddonoren gemeld bij de instanties daarvoor. De actie werd maandagavond drie uur lang ondersteund in een speciale tv-uitzending op ESPN, waarin tal van topvoetballers uit binnen- en buitenland hun steun betuigden en mooie woorden richtten tot de daarbij aanwezige Thijs Slegers.

ZLATAN IBRAHIMOVIC

Opvallend was hoe hij door Zlatan Ibrahimovic werd toegesproken. Als journalist (Telegraaf en Voetbal International) maakte Slegers kennis met  Ibrahimovic in diens jaren bij Ajax (2001-2004). De Zweed moest nog twintig jaar worden toen hij naar Ajax kwam en Slegers leerde kennen. ‘Zijn enige vriend in Nederland’, zei Ibrahimovic van wie in 2012 het boek ‘Ik, Zlatan’ verscheen, geschreven door Slegers.

Over hun vriendschap zei Zlatan Ibrahimovic maandag:  ‘Ik was jong, in de war en had niet echt iemand in Nederland. Toen stak een journalist me de helpende hand toe. En journalisten waren toen niet mijn vrienden, meer mijn vijanden. We hebben samen gedineerd, geluncht en werden erg goede vrienden van elkaar. Hij hielp me met wat ik nodig had. Ik heb zelfs over Thijs gesproken in mijn boek, omdat ik zo dankbaar was. Hij is toen direct mijn hart in gegaan. Thijs, ik wil je alleen maar vertellen dat ik van je hou, mijn vriend.’

FORTUNA SITTARD

Van geheel andere aard was het meeleven in de voetbalstadions met de slachtoffers in Turkije en Syrië. Fortuna Sittard, een club met een Turkse eigenaar en drie Turkse spelers, vroeg met het opschrift Giro555 op de shirts aandacht voor de landelijke steunactie. Symbolisch was dat de wedstrijd van Fortuna, uit bij FC Emmen (0-1) werd beslist door Oguzhan Özyakup,  43-voudig Turks international en geboren in Zaandam. Hij vierde zijn doelpunt door een shirt te tonen met de in het Engels de tekst ‘Pray for Turkey’.

Ook Özyakup drukte uit welke betekenis voetbal kan hebben onder deze omstandigheden: ‘Wij kunnen mensen sneller bereiken dan veel anderen. Daar kunnen we gebruik van maken. Voor het team is het leuk dat we hebben gewonnen, maar ik zit met veel andere dingen aan mijn hoofd. Het is jammer dat we vanuit hier niet veel kunnen doen. Je wil praktisch zijn, dingen doen. Hopelijk kunnen we zoveel mogelijk helpen waar dat kan, iedereen met z’n eigen budget. Het maakt niet uit hoeveel dat is.’

De Turkse spelers van Fortuna Sittard stonden niet alleen met hun oproep tot steun. In diverse stadions ging de collectebus rond wat bijvoorbeeld bij FC Den Bosch bijna 15.000 euro opleverde, bij elkaar gebracht door een kleine 3.000 toeschouwers.

Veel van wat er afgelopen weekeinde gebeurde in de Nederlandse stadions was daarom een nieuw signaal van wat er óók leeft onder spelers en supporters.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply