zaterdag, april 20

De oude Duivels voor Euro 2020

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Roberto Martinez heeft vanmiddag de selectie van de Rode Duivels bekendgemaakt voor Euro 2020. De meest opvallende vaststelling is dat hij voor een behoorlijk oude spelersgroep koos. Ruim een derde van de 26 spelers zijn de dertig voorbij. Jérémy Doku is de enige jonge speler in de kern.

De bondscoach koos meteen voor een selectie van 26 spelers en duidde ook nog elf spelers aan die stand-by moeten blijven. Bij die elf zit de enige speler die nog nooit geselecteerd werd: Bryan Heynen.

Voor het overige alleen bekende namen dus. Martinez blijft rekenen op de jongens die hem in Rusland naar de derde plaats loodsten. Helaas had dat WK al drie jaar geleden plaats en is de gemiddelde leeftijd van deze spelersgroep zeer hoog. Dat kan extra zwaar wegen na een bijzonder lang seizoen. Oudere teams doen het ook zelden goed op een groot toernooi. Denk bijvoorbeeld maar aan het WK 1986, toen de Rode Duivels pas gingen schitteren toen de ploeg verjongd werd met spelers als Georges Grün, Stéphane Demol en Patrick Vervoort. Het ‘oude’ Duitsland ging af op het WK 2018 en bondscoach Joachim Löw verjongde de Mannschaft drastisch. Ook al behoren jongens als Thomas Müller en Matt Hummels nog steeds tot de uitblinkers in de Bundesliga.

Martinez bouwt dus verder op 2018. Koen Casteels ontbreekt vanwege een nakende medische ingreep. De bondscoach weerstond gelukkig ook aan de lokroep van velen om Marouane Fellaini van onder het Chinese stof te halen. Wat had deze veteraan de ploeg nog te bieden na drie seizoenen in de ondermaatse Chinese competitie?

De Catalaan deed wel opnieuw beroep op Nacer Chadli, ook al speelde die in maart ronduit zwak met de Rode Duivels. Hij heeft intussen wel wat matchen gespeeld met Basaksehir, maar of hij nog echt meekan op het hoogste niveau valt te betwijfelen.

In de selectie zitten slechts vijf verdedigers. Opmerkelijk als je weet hoe blessuregevoelig Jan Vertonghen en vooral Thomas Vermaelen zijn. Voor de twee centrale posities op het middenveld werden zes jongens opgeroepen. Daar zit zoals bekend Axel Witsel bij. Of hij kan spelen op het EK is zeer twijfelachtig, maar in Rusland viel de gok met Vermaelen en Kompany mee. Dus, waarom niet? Controversiëler is de aanwezigheid van Dennis Praet, die bij zijn club dit seizoen nauwelijks speelminuten kreeg.

Ook voorin is ervaring een bonus. Christian Benteke blijft dus bij de groep, net als Mitchy Batshuayi, nog iemand die op clubniveau weinig aan de bak kwam. Van hem weten we echter dat hij in het shirt van de Rode Duivels vaak scoort.

Nog dit: met Simon Mignolet en Hans Vanaken is de Jupiler Pro League ook vertegenwoordigd.

Maradona (60) en de Belgen | François Colin

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Comments are closed.