dinsdag, januari 21

De kracht van Ajax, het team of de spelers?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mogen we Ajax nu onder de elite van Europa scharen, na zoveel machtsvertoon in de eerste drie wedstrijden van de Champions League?  Het was maandagavond de vraag in Extra Time, het Vlaamse Studio Voetbal; het is een thema aan de tv-gesprektafels in Nederland. Maar hoezeer Ajax het Nederlandse voetbal momenteel ook laat blinken, ondertussen verdoft de keerzijde.

,,Ajax behoort nu echt tot de top 5 in Europa, met Liverpool, Manchester City , Chelsea en Bayern München. Dan is Paris Saint-Germain toch echt iets minder”, stelde Frank de Boer, die als coach van Ajax aanzienlijk succesvoller was dan met alles wat hij daarna oppakte.

Tegenover hem, aan tafel in de voetbaltalkshow Rondo, klonk Marco van Basten veel gereserveerder:  ,,Ajax heeft een goed ingespeeld team, maar de spelers zijn stuk voor stuk niet goed genoeg voor de absolute top. Drie jaar geleden had Ajax nog Donny van de Beek, Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong. Nu zie ik geen spelers die naar grote clubs kunnen.”

Marco van Basten kan wijzen naar topspelers van Ajax als Sébastien Haller,  Dušan Tadic, Daley Blind, Steven Berghuis en Davy Klaassen. Geen van vijven kon indruk maken in hun jaren in de Engelse Premier League.

‘Spelers winnen wedstrijden, teams winnen prijzen’, is de tegeltjeswijsheid die Frank de Boer er tegenover stelt. Hier stond de individuele wereldster tegenover de teamspeler die als onderdeel van een sterk elftal de Champions League, de UEFA Cup, de wereldbeker en de Spaanse titel won.

Wat coach Erik ten Hag bijdraagt aan de kracht van Ajax, nu en  drie jaar geleden, bleef grotendeels onbesproken.

KAUWGOM

De ontwikkelingen in het Europese clubvoetbal van dit seizoen prikkelen zulke discussies over heden en nog recent verleden. Donny van de Beek valt slechts op door zijn kauwgom als reserve bij Manchester United, Matthijs de Ligt is geen automatische eerste keus meer bij Juventus, Frenkie de Jong verliest zijn glans bij Barcelona en is nu bovendien door een spierblessure voorlopig uitgeschakeld. Hakim Ziyech kan geen basisplaats bij Chelsea afdwingen. Joël Veltman is voor Louis van Gaal voorlopig niet goed genoeg voor Oranje.

Hun ervaringen zullen de huidige lichting minder snel aansporen tot het vaak veelgeprezen ‘buitenlandse avontuur’. Davy Klaassen heeft zijn bankrekening al gespekt bij Everton en Werder Bremen. Steven Berghuis ook, zonder veel succes bij Watford, maar hij wordt binnenkort al 30. Tadic, Haller en Blind dromen ook niet langer van de Premier League. De Braziliaan Antony, een nieuw idool in de Johan Cruijff Arena, en de Latino’s Martinez, Alvarez en Tagliafico zullen, op korte of langere termijn wel dromen van een nog lucratiever vervolg elders. Onduidelijk blijft waar de toekomst ligt voor Noussair Mazraoui, die zich steeds sterker ontwikkelt als rechtervleugelverdediger. Zijn contract loopt  dit seizoen af.

‘ONGELOOFLIJK VEEL VERDIENEN’

Jonge veelbelovende spelers als Jurriën Timber (20) en Ryan Gravenberch (19) zullen gewaarschuwd zijn door wat de voormalige Ajacieden nu doormaken in het buitenland. Bovendien weten ze zich ook in Amsterdam verzekerd van een aantrekkelijk contract. ,,Ajax betaalt die jongens nu ongelooflijk goed, waarom zou je dan op jonge leeftijd al naar het buitenland moeten? Voor zulke spelers is het beter dat ze zich eerst individueel verder ontwikkelen binnen hun club in Nederland”, aldus Frank de Boer.

De ‘degradatie’ van de vorige Ajax-generatie kan ook Oranje raken, zeker nu Georginio Wijnaldum en Denzel Dumfries slechts wisselspeler zijn bij respectievelijk Paris Saint-Germain en Inter Milaan terwijl Memphis Depay en Luuk de Jong voorttobben bij Barcelona.

MARK VAN BOMMEL

In het verval delen ook  Nederlandse clubcoaches in het buitenland mee. Ronald Koeman voelt de druk bij Barcelona, Frank de Boer, Jaap Stam en Phillip Cocu hebben mislukte avonturen achter de rug.  In het afgelopen weekeinde moesten Mark van Bommel (VfL Wolfsburg) en Henk ten Cate (Al Wahda in de Verenigde Arabische Emiraten) hun koffers pakken.

Opvallend is vooral het snelle ontslag van Mark van Bommel, al na dertien wedstrijden in de Champions League, Bundesliga en de uitschakeling in het Duitse bekertoernooi. Het is een nieuwe klap voor de 44-jarige ex-speler van PSV, Barcelona, Bayern München en AC Milan. Bij PSV moest hij vorig jaar opstappen omdat zowel spelers als de organisatie zijn bemoeizucht op alle fronten beu waren. In Wolfsburg trof Van Bommel een spelersgroep die niet gediend bleek van  al zijn rigoureus andere aanpak, vergeleken met vorig seizoen waarin de Champions League werd bereikt. Na vier wedstrijden stond Van Bommel met Wolfsburg bovenaan, daarna kwam de klad erin en raakten de spelers het geloof in Van Bommel snel kwijt.

KRITIEK

Niet iedereen in Nederland kijkt op van het snelle ontslag. ,,Van Bommel mist het vermogen om over te brengen wat hij bedoelt zodat spelers begrijpen wat hij tactisch verlangt”, reageerde oud-speler Ibrahim Afellay, die bij PSV onder hem lang moest wachten op een plaats in het elftal.  Marco van Basten oordeelde nog hardvochtiger. Als bondscoach raakte Van Basten in conflict met Van Bommel. De herinneringen aan die periode laten hem niet los: ,,Ik schaal Mark van Bommel niet in als een goeie trainer. Ik kan me niet herinneren dat hij veel inbreng had als hij bij een  team-meeting aan het woord kwam. Dan had hij het over heel veel dingen, maar niet over de echte voetbalzaken.”

Het zijn scherpe opmerkingen die veel tv-publiek trekken, gevoed door succes en tegenslag, voor spelers én trainers.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply