woensdag, november 20

De handel van Ajax, het gerommel met Vermaelen en De Vrij

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Het machtsvertoon van de Nederlandse voetbalkampioen Ajax wordt gedragen door stevige financiële mogelijkheden. Essentieel in de Amsterdamse boekhouding is de handel in spelers, een grillige factor vol onzekerheid. In de jaarbegroting van pakweg 150 miljoen euro is zelfs voorzien dat er elk seizoen voor 50 miljoen aan spelers moet worden verkocht.

De Ajax-directeuren Edwin van der Sar en Marc Overmars maken geen geheim van die forse verplichting tot verkopen. Het winkelen op de spelersmarkt is dagelijkse core business bij Ajax. Het maakt de club afhankelijk; niet alleen van de ontwikkeling die spelers doormaken, ook van de manoeuvres door voetbalmakelaars.

Een recent verstrekt KNVB-overzicht van betalingen aan spelersagenten (officieel intermediairs) biedt een interessant inkijkje. Liefst 33,8 miljoen euro betaalde Ajax in het seizoen 2019-2020 voor de bemiddeling bij contracten met spelers. Ook daarmee torent Ajax ver uit boven alle andere clubs in de Eredivisie. Tegenover de 33,8 miljoen bij Ajax betaalden de overige 17 clubs hiervoor gezamenlijk ‘slechts’16 miljoen. Fortuna Sittard hoefde bijvoorbeeld maar 74.000 euro te besteden aan het op peil houden van de selectie; PSV gaf hiervoor 4,5 miljoen uit, AZ 2,5 miljoen.

85 MILJOEN SPELERSHANDEL

Voor welke spelers Ajax de bemiddelingsvergoeding uitgaf, is gissen; 2019-2020 was het vanwege corona stilgelegde seizoen waarin AZ gelijk opging met Ajax. Volgens het jaarverslag hield de Nederlandse topclub dat seizoen 85 miljoen over aan de spelershandel, na aftrek van de jaarlijkse waarde-afboekingen, na aftrek van de betalingen aan makelaars.

Aan welk seizoen en aan welke spelersmutaties de makelaarsvergoedingen moeten worden toegerekend, is niet duidelijk. Er kan slechts worden verondersteld dat de tussenpersonen ook goed hebben verdiend aan de tussentijds afgesloten  nieuwe contracten (én de verkoop?) van Hakim Ziyech, Donny van de Beek, Joël Veltman en David Neres. Daarnaast werkten makelaars mee aan onder meer het aantrekken in 2019 van Quincy Promes en de twee Latino’s Lisandro Martinez en Edson Álvarez, die dit seizoen beiden tot sleutelspelers zijn uitgegroeid.

THOMAS VERMAELEN

Hóe het geld in de spelershandel kan rollen, werd vorige week aan het licht gebracht door Follow the Money, een Nederlands platform voor onderzoeksjournalistiek. De praktijken werden op 19 april onthuld in een rechtszaak van de Italiaanse spelersagent Simone Rondanini tegen zijn voormalige werkgever, het Nederlandse makelaarskantoor Sports Entertainment Group (SEG).

In de zomer van 2019 was Rondanini betrokken bij de transfer van Thomas Vermaelen naar het Japanse Vissel Kobe, dat voor hem 950.000 euro betaalde aan SEG. ,,Er is toen 750.000 euro weggesluisd door SEG”, betoogde Rondadini, die daarom brak met SEG. Van de afspraken over het weggesluisde geld heeft hij een bandopname in bezit, Vermaelen werd over de inhoud daarvan ingeseind. SEG bestrijdt de aantijging en kon in de rechtszaal voorkomen dat de bandopname werd afgedraaid. Vermalen wil tegenover de Nederlandse onderzoeksjournalisten niet ingaan op de affaire. Hij probeert nog wel de misgelopen 750.000 euro via  juridische weg binnen te halen.

STEFAN DE VRIJ

Thomas Vermaelen is niet de enige topspeler die zijn zaken laat/liet doen door SEG. Onder anderen Memphis Depay, Daley Blind, Marten de Roon staan bij SEG onder contract, Robin van Persie zou zelfs een van de aandeelhouders van het makelaarsbedrijf zijn. Jarenlang deed SEG ook zaken deed voor Stefan de Vrij. In 2014 maakte de  nu 29-jarige verdediger zoveel indruk op het WK dat Lazio hem bij Feyenoord weglokte en naar Italië haalde, voor ‘maar’ 6,5 miljoen. Of en hoeveel provisie bij die transfer rondging, is niet duidelijk

Stefan de Vrij deed het goed in de Serie A. Na vier jaar Lazio ging hij in 2018 naar Inter, officieel ‘transfervrij’. Een toptransfer in Italië, in 2020 werd hij zelfs uitgeroepen tot de beste verdediger van de Italiaanse competitie, afgelopen weekeinde behaalde hij met Inter het landskampioenschap.

‘TEKENGELD’

Stefan de Vrij was bij Inter al lang en breed tot vaste kracht uitgegroeid toen in een jaarverslag van de Milanese club naar buiten kwam dat voor hem in 2018 een transferbedrag van 7,5 miljoen euro was betaald. De Vrij wist van niks. hem was slechts verteld dat hij moest afzien van het gebruikelijke ‘tekengeld’ omdat dit was verdisconteerd in zijn salaris:  50 miljoen euro in vijf jaar.

Toen De Vrij ontdekte hoe er buiten hem om was gerommeld bij de deal tussen SEG en Inter Milaan, stond hij machteloos. Hij bleek bedonderd, nota bene door zijn jeugdvriend Doniplan Slager  die hij al vanaf zijn zestiende kende en die als agent van SEG sindsdien zijn zaken behartigde.

Stefan de Vrij heeft inmiddels de banden verbroken met het makelaarsbedrijf, Slager ook. SEG heeft nog wel belang bij een transfer van De Vrij want het bedrijf bedong ook dat het 7,5 procent ontvangt als De Vrij tussentijds bij Inter zou vertrekken. Zo’n premie maakt het voor SEG verleidelijk om hem binnenkort als handelswaar op de spelersmarkt aan te bieden. Stefan de Vrij kan dan slechts toezien, als speelbal van makelaars én clubs.

Van Appie tot Ziyech | Henk Mees

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Comments are closed.