woensdag, november 20

De geest van Thibaut

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Twee keer goed nieuws dit weekeinde voor bondscoach Domenico Tedesco. Althans in theorie. Eerst stemde Uefa in met de wens van heel wat bondscoaches om de selecties voor Euro 2024 uit te breiden van 23 naar 26. Zaterdag vierde dan Thibaut Courtois zijn rentree bij Real Madrid en pakte al meteen uit met een cruciale redding.

Bijna alle bondscoaches waren voorstander van een uitbreiding naar een selectie van 26 spelers. Of ze daar veel plezier aan gaan beleven, is een andere zaak. Het betekent meer mogelijkheden bij blessures, maar heeft het zin spelers mee te nemen die je eigenlijk niet goed genoeg vond? Spelers die op hun positie slechts derde keuze zijn? Het betekent sowieso meer teleurgestelde jongens in de groep en heeft voor gevolg dat je als trainer extra energie moet stoppen in spelers die slechts de hoop vullen.

En dan is er dus ook nog Courtois. Ja, het staat al negen maanden vast dat hij niet naar het EK gaat, maar dat maakt niets uit. ‘The Wall’ is anderhalve maand voor het toernooi in Duitsland fit bevonden om het doel van Real Madrid te verdedigen. Dan ben je goed genoeg om over ruim een maand naar het EK te gaan.

Vraag de 32 bondscoaches die zich geplaatst hebben of ze Courtois graag in hun keurgroep hadden opgenomen en minstens dertig zullen ja zeggen. Meer, hij zou bij bijna allemaal aan de aftrap staan.

Niet bij de Rode Duivels dus. Jammer. Thibaut heeft zich aangesteld toen hij de aanvoerdersband niet toegewezen kreeg, maar Tedesco had het incident moeiteloos kunnen voorkomen. Terugkeren naar een traditie van meer dan honderd jaar door de speler met de meeste caps kapitein te maken, had alle heisa voorkomen.

Nadien was er tijd zat om de plooien glad te strijken. Tedesco is als (bonds)coach echter nog zowel wat leeftijd (38), ervaring en palmares betreft nog een piepkuiken en kon het niet over zijn ego krijgen om een oplossing te forceren met de trotse Madrileen met de korte tenen…

De Italiaanse Duitser zal er nog spijt van krijgen. De tegenstand stelt in de groepsfase niet al te veel voor (Roemenië, Slovakije, Oekraïne), maar dat dachten we in december 2022 in Qatar ook (Canada, Marokko, Kroatië). In Duitsland zal het Belgische doel verdedigd worden door Koen Casteels, Matz Sels of Thomas Kaminski. Goede keepers, laat daar geen twijfel over bestaan, maar geen ‘muren’.

Vreemde vogel

Onze beste doelman heeft een palmares van in Genk tot in Tokio (geen enkele Belgische voetballer uit de geschiedenis komt in de buurt). De anderen spelen bij een meeloper (Casteels bij Wolfsburg) of hebben een seizoen lang tegen de degradatie gevochten: Sels (een half seizoen) bij Nottingham Forest, Kaminski bij Luton Town. Samen waren ze in de competitie goed voor respectievelijk 135 tegengoals (34 + 23 + 78) in 73 matchen. Samen konden ze slechts zeven keer de nul houden (4 + 1 + 2). Ze speelden samen 17 (8 + 8 + 1) interlands. Bij Courtois staat de teller op … 102!

Toen Andriy Lunin (de vervanger van Courtois de voorbije maanden bij de Koninklijke) vorige week tegen Bayern München in de Champions League geklopt werd door een vlam in de korte hoek werd het op tv meteen geopperd: ‘Zou Courtois die niet gehad hebben?’ Het zal in juni bij bijna elk tegendoelpunt de eerste gedachte zijn bij commentatoren, analisten, supporters en … medespelers. Of Tedesco het leuk vindt of niet, de geest van Thibaut zal boven Duitsland rondhangen.

De defensie is de achilleshiel van de nieuwe generatie Duivels. Vooral voor hen is het jammer dat ze achter hen niet de beste doelman van de wereld krijgen. Het zou hen sowieso tien procent sterker maken, ook al heeft hij niet van iedereen een hoge pet op.

Neen het is doodzonde dat de Rode Duivels in Duitsland niet met hun sterkste ploeg zullen aantreden. Onbegrijpelijk ook dat Frankie Vercauteren als technisch directeur van de voetbalbond Tedesco niet op andere gedachten heeft gebracht. Hij weet nochtans hoe Guy Thys dit zou opgelost hebben. Onze bondscoach uit de jaren ’80 vond Jean-Marie Pfaff vaak ook maar een vreemde vogel in de nationale kooi, maar hij maakte zijn spelers duidelijk dat JMP één ding beter deed dan zijn concurrenten: de ballen tegenhouden. En daar draait het om.

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply